Altıncı Hastalık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Haberler / Sağlık

Eskişehir Anadolu Hastanesi hekimleri, her hafta yeni bir konuyu www.emirdag.gen.tr ziyaretçilerine özel anlatacak. Bu hafta Genel Cerrahi Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Özgür Özdemir, Altıncı Hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Bugünkü ismi biraz farklı olan bir çocukluk çağı döküntülü hastalığından bahsetmek istiyorum.

6. hastalık nedir?

Daha çok 6 ay-2 yaş arası bebek ve çocuklarda görülen ateş ve döküntü ile seyreden viral bir hastalıktır. Diğer adları roseala infantum ve egzantem subitum' dur.

Hangi virüsler sebep olur? 6. hastalık ismi nereden gelir?

Uçuk mikrobunun da üyesi olduğu herpesvirüs ailesinden, insan herpes virüs tip 6 ve tip 7 sebep olmaktadır, ismini insan herpes virüs tip 6' dan alır.

Belirtileri nelerdir?

Ani başlayan yaklaşık 40 dereceyi bulan 3-5 gün kadar süren yüksek ateş, huzursuzluk, hafif ishal, iştahsızlık, boyun lenf bezlerinde şişme, ateşli havale , cilt döküntüleri ile karakterizedir. Her hastada bu bulgular olmayabilir. Örneğin bir çok hastada sadece sebepsiz bir ateş dışında belirti yokken, döküntü %20' lik , havale -15'lik bir hasta diliminde görülür.

Nasıl bulaşır ?

Hastalığı geçiren bebeklerden solunum yolu ve vücut salgıları ve bu hastalığı taşıyan kişilerden bulaşır, kuluçka süresi yaklaşık 9 gündür.

Nasıl tanı konulur ?

Hastalığın tipik özelliği genellikle 2-4 gün süren ateşli bir sürenin ardından, ateşin kesilmesini takiben gövdeden başlayarak, kollara, boyuna, yüz ve bacaklara yayılan kırmızı , pembe renkli küçük yama şeklinde döküntülerin görülmesi ile klinik olarak tanı konulur, rutin kan tetkikleri direk tanı koymada yeterli olmaz, ağır seyreden ve komplikasyon görülen vakalarda ileri kan tetkikleri(antikor, PCR) yapılabilir, her vakaya ileri tetkik önerilmez.

Tedavisi nasıldır ? Aşısı var mıdır ?

Hastalık viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisinin etkisi yoktur, aileleri ve bizleri en çok uğraştıran bulgu ateş olduğu için bu dönemde bol sıvı alınması, iyi beslenme ve ateş düşürücü parasetamol ve ibuprofen içeren ilaçlar, ılık kompres ve duş aldırmayı tavsiye etmekteyiz, malesef aşısı yoktur.

Ne zaman endişe etmeliyiz ?

Bebeğimizde,çok dirençli ve yüksek ateş yapan bir rahatsızlık olduğu için evde düşüremediğimiz dirençli ve yüksek ateş varsa, ateşli havale geçirmişse, beslenemiyorsa, şiddetli kusma ve bıngıldak bombeliği varsa, solunum sıkıntısı ve genel bir düşkünlük hali varsa hastanede yatması gerekebilir.

Birden fazla tekrarlar mı ?

Sebep olan 2 virüs olduğu için, birden fazla tekrarlayabilir, ömür boyu bağışıklık kalır.

Döküntüler ne zaman geçer? Kaşıntı yapar mı ? İz bırakır mı ?

Döküntüler en fazla 3 gün içerisinde kendiğinden geçecektir, kaşınmaz, iz bırakmaz. (Kaynak: Eskişehir Anadolu Hastanesi Sağlık Rehberi)[https://www.ozelanadoluhastanesi.com/saglikrehberi?konu=75&lang=tr]