Bedri Usta: "Radyo Tamirciliği Tarih Olacak"

Yazı Dizileri / Küçük Esnaf Konuşuyor

Teknolojinin gelişmesi birçok meslekte yeniliklere ön ayak olduğu gibi, bazı mesleklerin de yok olmasına neden oluyor. Kaybolan mesleklerin son temsilcilerinden radyo tamircisi olarak tabir edilen Radyocu Bedri Karahan mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. 1972 yılından bu yana radyo tamirciliği alanında faaliyet gösteren Bedri Usta plakçalar tamiratları, lambalı radyoların olduğu devirlerden bahsediyor. Son günlerde kasetçalar ve hatta kompakt disk çalarların devrinin kapandığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Bu işlerin ustası olmayacak artık. Servis ağını oluşturan fabrikalar, bu servisler aracılığıyla tamirat yaptıracaklar. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Radyo montajı yaparken parçaları tanıyamıyorsun. Çırak yetişirken, yarım yetişti. Sabır etmediler ve açtıkları iş yerlerinde başarıya ulaşamadılar. Ben de bu işi birkaç yıl sonra kapatacağım. Radyo tamircisi kalmayacak" dedi. Emirdağlıların iyi bir radyo dinleyicisi olduğunu da ara ara söyleyen Bedri usta'ya eski radyolardan soran bile varmış.

Tamircilik hayatında başından geçen ilginç olaylardan birisini de www.emirdag.gen.tr ile paylaşan Bedri usta şunları anlattı: "80'li yıllarda radyosunu tamirata getiren bir müşterinin tamirini gerçekleştirdim. Teslim almaya geldiğinde elinde boş bir yağ tenekesi vardı. Eğer tamir edebildiysen bu tenekenin içinde radyom çalışır, dedi. Aslında yağ tenekesinin içinde sinyalleri alamayacak olan radyo çalıştı ve müşterim memnun ayrıldı. Yağ tenekeli bir anım var" dedi.