Emirdağlı Sebzeciler -5- Bilal Okutan

Yazı Dizileri / Emirdağlı Sebzeciler

Emirdağlı Sebzeciler yazı dizisinin bu bölümdeki konuğu Bilal Okutan. Bilal Okutan 1953 yılında Emirdağlarında Gedik Yaylası’nda dünyaya gelmiş. Babasının mesleği ormancılık olunca Türkiye’de çeşitli yerleri gezmiş. Uşak ilinin Sivaslı ilçesinde başladığı ilkokula Emirdağ Atatürk İlkokulunda tamamlamış. Daha sonra Emirdağ Ortaokulu’na yazılmış; ama 17 yaşındayken okuldan ayrılmış. Okuldan ayrıldıktan sonra babası O’nun ustalarının sözünü dinlemeyeceğini düşünerek Avrupa’ya yollamak istemiş; ama bir türlü gidememiş Avrupa’ya Bilal Okutan nam-ı diğer Zalım Bilal ve kendisi bu durumu şöyle dile getiriyor: “Patlıcan kurusu, domates salçası Belçika’ya gitti; ben gidemedim. Yaya gitsem varır gelir, izin dönüşü bile yapardım. Velhasıl kelam nasip olmadı, hayal oldu Belçika. (Sahip olalım dilimize!).” Babası aracılığıyla O da serbest meslekle uğraşmaya başlamış. Kahvecilik yapmış, aynı zamanda Süleyman(Göçü) Tapmaz’ın yanında sebzecilik yapmış, askere gidene kadar çalışmış.

Emirdağlı Sebzeciler -5- Bilal Okutan - Emirdag.gen.trAskerlik bittikten sonra devlet dairelerinde çalışmak istemiş, EmirdağBelediyesi’nde işe girmek istemiş. imtihana girmiş, kazanmış; amaalınmamış işe. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki mübaşirin emekliyeayrılmasının ardından işe girmek için imtihana tabi tutulmuş, sorularıbilmiş; ama yine işe alınmamış. Kendisi bu durumun “adam”ınınolmamasından kaynaklandığını savunuyor. Mecbur kalmış kahvecilik vesebzecilik yapmaya ve hala da devam eder olmuş bu mesleklerdeçalışmaya. 1975 yılında o zamanlar Emirdağ’a bağlı Alikel Ortaköy’denevlenmiş. 1 oğlu, 2 kızı olmuş.

Eski zamanlarda sebzeciliğin ayrı bir eğlencesi olduğunu savunuyorBilal Okutan. O zamanlar para kazandırırmış sebzecilik. Sivrihisar,Çay, Polatlı, Çifteler, Tavşanlı pazarlarına giderlermiş. Anlattığınagöre Tavşanlı’ya kadar tuttukları minibüsle gider, gelirlermiş; ama herzaman eğlenirlermiş. Pazar dönüşü 3-4 kişi bir araya gelir, yeşillikbir yerde toplanır, eğlenirlermiş. Şimdi o eski günleri mumlaaradıklarını söylüyor ve ekliyor: “Eskilerin deyip durduğu <İçkininarkasından koşmayın, kazancınıza sahip olun. İlerde lazım olacak.>sözleri doğruymuş, para biriktirin demişler; ama biz dediklerineuymadık, para sahibi olamadık, onları dinlemek varmış.”

Şimdilerde ise sebzecilik mesleği tamamen ekonomiye, sermayeye bağlıolduğunu söylüyor ve “Yine de idare ediyoruz gün günü aratsa da.”diyor. Şimdilerde kendisi de sadece Emirdağ ve Kemerkaya pazarlarınagider olmuş. Kendisi sebzecilik mesleğinin sosyal güvencesiolmamasından yakınıyor. Sosyal güvencesi olsa sebzecilik mesleğinindaha iyi duruma gelebileceğini söylüyor ardından da “Sosyal güvencesiolacak, sermayem olacak, tutar oğlumu yanıma alır sebzeci yapardım.”

Son olarak da Bilal Okutan sebzecilikte sosyal güvence meselesiniyineliyor ve ardından çocuklarına, torunlarına, Belçika’daki kızına,damadına, tüm dostlarına selam ediyor.