Ev Sahibi ve Kiracıları İlgilendiren Haber

Haberler / Güncel

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki probleme bir yenisi eklendi yargıtayın en son verdiği kararda euro uzerinden depozito veren kiracı ile kiracıya depozitosunu ödemek istemeyen ev sahibi davalık oldu.

PEKİ BU KARAR HAKKINDA HUKUKİ GÖRÜŞLER NELERDİR ?

Avukat Aslıcan ÖZGÜR İLELİ cevapladı.

Ev sahipleri ve kiracılar arasında son zamanlarda değişen ekonomik koşullar artan zamlar sebebi ile hep bir çatışma var. Tabi Bu da mahkemelerin kapılarının aralanmasını sağlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay 3. Hukuk Dairesi emsal niteliğinde bir karar verdi.
Daha öncede bildiğimiz üzere ev sahipleri TL’nin değer kaybedeceğinden endişelenerek özellikle son zamanlarda kiracılarından döviz bazlı depozito talep etmekteydi.

FAKAT TAHLİYE ESNASINDA DÖVİZ BAZLI İADEYE YANAŞMIYORLARDI

Av.Aslıcan Özgür İLELİ uygulamaya dair şu açıklamarda bulundu. “Ev sahipleri tarafından Döviz bazlı alınan depozitolar tahliye aşamasında malesef döviz üzerinden verilmek istenmiyor, Bu da tabiki kiracılar için hakkaniyete aykırı bir durum oluşturmaktaydı.Uygulamadada bu durumda birçok mağduriyet yaşanmakta olup özellikle son dönemde bu somut olaylardan dolayı davalar oldukça artmıştı.”

YARGITAY BU GİDİŞATA DUR DEDİ

Av.Aslıcan ÖZGÜR İLELİ bu yaşanan mağduriyetlerin yasaya ve hakkaniyete aykırı olduğunu vurgulayarak verilen kararın emsal teşkil edeceğine dikkat çekerek “ Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kira sözleşmesi uyarınca euro üzerinden ödenen depozito kiracı tarafından TL olarak talep edilmediği sürece euro olarak iade edilmesine hükmetmiştir, bu karar kiracıları büyük bir hak kaybından kurtarmış olup eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle orantılı emsal niteliğinde bir karar olmuştur.” dedi.