Mart Ayı Portresi: Uzman Uğur Emek

Ayın Portresi / Ayın Portresi

31 Ağustos 1964'te Emirdağ'da dünyaya gelen Uğur Emek,  Emirdağ eşrafından manifaturacı Ceylan ve Ayşe Dudu Emek’in oğlu, Ahmet, Özcan ve Zeki Emek’in küçük kardeşidir. İlköğrenimini 1975 yılında Mithatpaşa İlkokulu'da tamamlamış ve 1981 yılında Emirdağ Lisesi'nden mezun olduktan sonra sonra Mekteb-i Mülkiye’yi (Siyasal Bilgiler Fakültesi) girmiştir. 1985 yılında mezun olduktan sonra 1997 yılında Norheastern Üniversitesi'nde (Boston/ABD) iktisat politikası ve planlama yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2005 yılında ise Mülkiye’de iktisat doktorası derecesi almıştır.  

Mart Ayı Portresi: Uzman Uğur Emek - Emirdag.gen.trUğur Emek 1989 yılından bu yana Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) Planlama Uzmanı olarak görev yapmaktadır. VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planı Rekabet Hukuku ve Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Koordinatörlüğü görevinde de bulunan Emek, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) IV. (Doha/Katar) ve V. (Cancun/Meksika) Bakanlar Konferansı ile Paris’te İktisadi Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) bünyesinde bulunan Rekabet Hukuku ve Politikaları Komitesinin ve Cenevre’de DTÖ bünyesinde bulunan Ticaret-Rekabet Çalışma Grubunun çeşitli toplantılarına 1998 yılından bu yana DPT temsilcisi olarak katılmaktadır. Mart Ayı Portresi: Uzman Uğur Emek - Emirdag.gen.trKalkınma planları başta olmak üzere çok sayıda politika metnine ve araştırma raporuna katkı sağlamış, enerji, telekomünikasyon, bankacılık ve ihale düzenlemeleri başta olmak üzere pek çok kanun tasarısının hazırlık çalışmalarında görev almıştır. Kanunların yasalaşması sürecinde TBMM’nin ilgili komisyonlarında ve genel kurulunda DPT temsilcisi olarak yer almıştır.

Çalışma alanları, rekabet hukuku ve politikaları, finansal Mart Ayı Portresi: Uzman Uğur Emek - Emirdag.gen.triktisat, ihale teorisi ve uygulamaları, altyapı hizmetlerinin serbestleştirilmesi ve özel sektörün katılım yöntemleri, uluslararası tahkim ve bağımsız düzenleyici kurumlardır. Bu alanlarda yayınlanmış kitap, makale ve tebliğleri bulunmaktadır.

Kendisini tanıyanlar tarafından Emirdağlı olmasıyla bilinen Emek, kendi folkloru ve mutfağı ile dört gün dört gece düğün yapabilecek “Emirdağ kültürüyle” yoğrulmaktan hep övünmüştür. Çocuklarına ve dostlarına Emirdağ’ını anlatmaktan özel mutluluk duyan Emek, Emirdağ konulu her türlü faaliyete katkı sağlamaya çalışmış ve çalışmaya devam edeceğini ifade etmektedir.

Uğur Emek, Asuman Emek ile evli ve Simge ve Gökçe’nin babasıdır.