Afyon’da Hayvancılığın Umudu:Emirdağ

Haberler / Güncel

Afyon’da Hayvancılığın Umudu:Emirdağ

Vali Mustafa Tutulmaz, Emirdağ ilçesine bağlı Daydalı Köyü’nde faaliyetlerini sürdüren Afyonkarahisar İli Koyun - Keçi Yetiştiricileri Birliği Küçükbaş Hayvan Çiftliği’nde incelemelerde bulunarak çiftlik yetkililerinden bilgiler aldı.

Hayvanların gen kaynaklarının korunması amacıyla kurulan birliğin Başkanı Mehmet Serdar Lökçü, il genelinde 9 bin yetiştirici ile hizmet verdiklerini ifade etti. Birlik bünyesinde “Damızlık Koyun Yetiştirme ve Koç Test İstasyonu’nun” olduğuna dikkat çeken Lökçü, bu istasyonun Türkiye’de ilkler arasında yer aldığını söyledi.

Pırlak, ramlıç, dağlıç ve teksel ırkı koyun yetiştiriliyor

İstasyonun 2 bin 500 küçükbaş hayvan kapasitesi olduğunu söyleyen Lökçü, bu istasyonda Pırlak, Ramlıç, Dağlıç ve Teksel ırkı koyunların yetiştirildiğini ifade etti. Bu tür koyunların halk elinde ıslah çalışmalarının da birlik tarafından yürütülmeye devam edildiği yetkililer tarafından dile getirildi.

Dinar ve Sandıklı bölgesine şube açılacak

Afetten zarar gören yetiştiricilere yardımcı olduklarını da kaydeden Lökçü, 2018 yılında 4 bin 368 yetiştiriciye 490 bin anaç koyun keçi üzerinden toplamda 12 Milyon 264 bin liralık destekleme yaptıklarını ifade etti. Birliğin şu anda merkez ve Emirdağ’da şubesi olduğu yakın zamanda ise Dinar ve Sandıklı bölgesinde şube açılacağı yetkililer tarafından paylaşıldı.

Koyunların hızlı büyümeleri ve karkas kalitesini artıracak proje

Birlik bünyesinde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) destekleri ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin liderliğinde gen aktarımı projelerinin yürütüldüğü, yetkililer bu projeler ile Pırlak ve Ramlıç ırkı koyunlarda hızlı büyüme, karkas kalitesi ve randımanın artırılması, Teksel koyununun ise adaptasyonunun hızlandırmasının amaçlandığını söylediler.

Vali Mustafa Tutulmaz, birlik çalışanlarını üretime sundukları desteklerden dolayı kutlayarak, kolaylıklar diledi.

  • Güncelleme: 11.07.2019 16:28
  • Okunma: 3557

Yorumlar (0)Yorum Yap