Aldatma!

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Aldatma!

Son günlerin en çok konuşulan ve tartışılan kavramlarından biri haline geldi "Aldatma". Konuyla ilgili çok sayıda görüş ortaya atıldı. Karşı olanlarda oldu, bazı makalelere göre doğal karşılayanlarda. Ben konuya 2 yönden bakmak istiyorum. Birincisi toplumsal yönü, ikincisi ise özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlali yönünden.

1- Sosyo-Kültürel açıdan özellikle siyasetçi, sanatçı, sporcu, bilim adamı gibi toplumda göz önünde bulunanların bu konuda titiz davranmaları gerekir. Çünkü onlar topluma örnek davranışlarıyla yol gösteren aydınlardır. Her ne olursa olsun tutum ve davranışlarıyla insanları etkileme özelliğine sahiptirler. Başka bir ifadeyle piramidin altında yaşayan insanların örnek aldıkları piramidin üstündeki kişilerdir. Bu nedenle de özel hayatlarına özen göstermek gibi zor bir misyonu üstlenmişlerdir. Eğer onlar eşlerini aldatmayı rutin bir hak olarak görürlerse, bunun doğal karşılanması gerektiğini belirterek aldatmayı meşrulaştırırlarsa toplum için kötü örnek teşkil ederler. Peki daha sonra ne olur?
Tabi ki bir " Yaprak Dökümü" başlar; Ferhunde kocasını Şevket'le, daha sonra Şevket'i patronuyla aldatır. Ceyda, Yaman Bey'i Oğuz'la aldatır. Oğuz karısı Leyla'yı kardeşi Necla'yla aldatır. Tahsin karısı Fikret'i gazinoda çalışan bir şarkıcıyla aldatır… Liste böyle uzar gider…

2- Anayasamıza göre özel hayatın gizliliği korunması en başta gelen temel hak ve özgürlüklerden birisidir. Herkes özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Özellikle kimsenin konutuna dokunulamaz, girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. Fakat ülkemizde kamera görüntüleri ve ses kayıtlarıyla açıkça ihlaller yapılmaktadır. Bu resmen anayasal bir suçtur. Üzerinde durmamız gereken esas nokta burasıdır. İnsanları küçük düşürmek, zaaflarını ortaya çıkarmak ve gözden düşmelerini sağlamak için yapılan gizli çekimler çok çirkin ve yakışıksızdır. Hiçbir şekilde bu durum her ne olursa olsun haklı olarak gösterilemez.

Ama yine de siz siz olun topluma örnek teşkil eden bir konumdaysanız, istenmeyen sonuçlara maruz kalmak istemiyorsanız iyi düşünün. Burası Türkiye. Her an her şey olabiliyor. Artık hiçbir şey gizli kalmıyor…

M. Volkan YILDIRIM

  • Güncelleme: 24.05.2010 23:05
  • Okunma: 2455

Yorumlar (0)Yorum Yap