Arabaşı Bir Araya Getirdi

Haberler / Kültür Sanat

Arabaşı Bir Araya Getirdi

Emirdağlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Arabaşı geleneği, Afyonkarahisar Belediyesi Yemekhanesinde gerçekleştirildi. Düzenlenen gecede Emirdağlı vatandaşlarda gönüllerince eğlendi.

Emirdağ’da kış gecelerinin vazgeçilmez yöresel yemeği olan Arabaşı. Özellikle havaların soğumaya başladığı şu günlerde düzenlenen etkinlik yoğun katılımla gerçekleşti. Gecede MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, Afyon Emirdağlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevdet Sezgin, Kamu-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Nizamettin Şenol ve çok sayıda Emirdağlı vatandaş katıldı.

Amacımız köprü kurmak

Düzenlenen gecede bir açıklama yağan Emirdağlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevdet Sezgin her yıl geleneksel olarak düzenledikleri Arabaşı şenliğini ve amaçlarını anlattı. Sezgin; “Milli bir yiyeceğimiz olan arabaşı adı farklı da olsa Türkmen geleneğidir. Hamurunda bereket, çorbasında sıcaklık vardır. Samimiyet, dostluğu pekiştirmek için bu geceyi düzenledik. Bu gece Emirdağ ile Afyon arasında köprüler kurmak, kültür etkileşimi yaratmak ve birbirimize yardımcı olmaktır. 2003 yılından itibaren sistemli olarak bu şenliği her yıl yapmaktayız” dedi.

Türkmen geleneği Arabaşı

Arabaşı yemeği, çorbasının özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Herkesinde ilk aklına geleceği gibi Araplarla ilgili bir yemek değildir. Öğün arasında yenildiğinden dolayı ismi zamanla “Ara aşı” değişerek “Arabaşı” halini almıştır. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı özellikle soğuk kış günlerde yapılan genelde akşam yemeğinden birkaç saat sonra tüketilen bir yemektir. Un, su ve tuz eklenerek pişirilen hamur soğuk havada donması için dışarıda bekletilir. Donarak katılaşan Arabaşı baklava dilimi şeklinde kesilerek, hazırlanan çorbaya batırılıp, yutularak tüketiliyor.

  • Okunma: 3897

Yorumlar (0)Yorum Yap