Aralık Ayı Portresi: Muharrem Yamaç

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Aralık Ayı Portresi: Muharrem Yamaç

www.emirdag.gen.tr Aralık Ayı Portresi; Muharrem Yamaç.

Afyonkarahisar'ın Emirdağ İlçesinde 1955 yılında çiftçilikle uğraşan yörük bir ailenin ilk çocuğu olarak dünyaya "merhaba" der. 1 yaşındayken babası vefat edince annesi onu ve iki kız kardeşinin yayladan Emirdağ'a götürür. Emirdağ Atatürk İlkokulu, ardından Emirdağ Ortaokulu'nda eğitimine devam eder. Ortaokul son sınıftayken Almanya'da çıkraklık eğitimine gitme önerisini kabul eder. Afyonkarahisar'daki ilk sınavı, sonra İstanbul'da ve Almanya-Türkiye irtibat bürosunun imtihanlarını kazanır. 1970 yılında Almanya'ya gider. Devlet, Yamaç ile birlikte 33 genci Almanya'ya okumaya gönderir.

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde Recklinghausen kentine giden gençler, madenci çırak olur. 3 yıllık çıraklık eğitimi sırasında 33 gençten yalnızca Muharrem Yamaç, hem çalışıp hem akşam okuluna giderek liseyi bitirir. Yerin 1000 metre atında madende sabah 6'da işbaşı yapmak, akşamları liseyi bitirmek için okula gitmek, aynı zamanda dili öğrenmeye çalışmak... Lise yılları zor ama zevklidir. Yamaç o yılları; "Demek ki o yükü kaldırabiliyormuşuz. Biz Türkiye'nin her tarafından Almanya'ya büyük ümitlerle okumaya giden 33 gençtik, liseyi okuyan yalnızca ben oldum. 3 gün okul, 2 gün işe gidiyorduk. Teoriyle pratiği birleştiren bir okulun yapısı ve Alman disiplinini genç yaşta edinmek beni başarıya götürdü. Arkadaşlarım çıraklık eğitiminin ardından madenci oldular" diye anlatıyor.

Almanca'yı altı ay gibi kısa bir sürede konuşmaya başlar. Lise yıllarında ticaretle uğraşır. Almanya'ya göç yıllarıdır. Çıraklık eğitiminin son yılında bir arkadaşıyla Türk Hava Yolları'nın acentesini kurarlar ve biraz para kazanır.1973'te kalfalık diploması ve lise diplomasını alır.

Üniversiteyi Almanya’da bitirdikten sonra genç yaşta Yüksek Makine/ Kimya Mühendisi olarak Bochum şehrinde 1979 yılında Opel Fabrikasında çalışmaya başlar.

Çeşitli başarılardan dolayı 40 Alman mühendisinin çalıştığı bölümde planlama müdürlüğüne kadar yükselir. (İlk buluşunu yaptığım su bazlı araba boyasıyla en büyük ödül 100.000 Mark alır) Bu vesile ile Opel’in yönetimiyle birlikte çalışır.

Opel’de çalıştığı yıllarda 3000'den fazla çalışan yurttaşlarımıza daima yardım ve destek verdi. Samimiyetle onlar hitaben benim adımı dahi bilmezler “Bizim Mühendis” diye ifade ederlerdi, diye aktarıyor. Opel’den destek alarak on yıl boyunca Türkiyem Spor ’un Başkanlığını yaptım.

17 Ağustos 1999 depreminde bir grup olarak Türkiye’ye geldik ve IICS ile 1.000.000 marka 20 sınıflık tam donanımlı bir Opel/IICS ilk ve ortaokulu kurduk. Tüm finans ve projeyi bizzat kendi yönetti ve koordine etti.

23 yıllık Opel iş hayatından sonra Türkiye Bosch/Siemens Ev Aletlerine Genel Müdür olarak transfer oldum. Hayatı boyunca Almanya’da vatandaşlarımıza yardımcı oldu ve beş çocuğunda (iki tane torunum var Neslişah ve Naz) şu anda aynı yolda devam ediyor.

Büyük kızı Doç. Dr. Aylin Hatice Yamaç Kardiyolog, Avrupa Kardiyolog Derneği ödüllü aynı zamanda Türkiye Kardiyoloji Derneği üyesidir. İstanbul Bezmi Alem Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır ve bilhassa kendi hemşerilerimize elinden gelen desteği vermektedir.

Büyük oğlu Genel Cerrah Doç. Dr. Kamil Yamaç Almanya’nın Hannover kentinde yine Emirdağlı hemşerilerimizi korumaktadır.

Kızı Şeniz Yamaç, finans yöneticisi olarak Almanya’nın Heilbronn şehrinde ve küçük kızım Doç. Dr. Elif Yamaç Essen Şehrinde Ruhr havzasında bütün Türk vatandaşlarımıza hizmet vermekteler.

Küçük oğlu Ahmet Cem Yamaç yüksek işletme mezunu ve Türkiye-Avrupa’da büyük şirketlere kurumsallık konusunda danışmanlık yapmaktadır.

Emirdağ’ımıza yaptığımız ilk destek Emirdağ saat kulesine bağışta bulunarak yapılmasını sağladı. Saat kulesinin üzerinde “Muharrem Yamaç ve annesi Hatice adına yaptırılmıştır” şeklinde yazmaktadır.

Fotoğraflar

  • Okunma: 16027

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • Yusuf Tuğlu

    Yaşam mücadelesi ve azminizle çevrenize ve gençlere neler yapılabileceğini göstermeniz bakımından sizleri tebrik ediyor, bundan sonraki yaşamınızda da sağlıklı ve huzurlu güzel günler geçirmenizi diliyorum değerli arkadaşım.

  • Faruk Öztürk

    Muharrem Bey Sizi ve ailenizi ülkemize ve topluma kazandırdıklarınızdan dolayı tebrik ediyor başarılarınızın daimini diliyorum. Gurbetçi bir hemşehriniz olarak gurur duydum. Örnek bir ailesiniz.

  • Ömer SEN

    Muharrem'ciğim başarılarla dolu hayatını candan tebrik ediyorum.

    Örnek bir hemşerimizsin.

    Allah'dan sağlık , huzur ve mutluluklar dilerim.