Aralık Ayı Portresi: Nihat Mutlu

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Aralık Ayı Portresi: Nihat Mutlu

www.emirdag.gen.tr Aralık Ayı Portresi: Nihat Mutlu.

Nihat Mutlu, 1948 yılında Emirdağ'da doğdu. İzmir İmam Hatip Anadolu mezunudur. Yedi yıl Arapça, üç yıl Osmanlıca, Farsça okudu. ‘'M.T.T.B''de tiyatro müdürlüğü yaptı.

Necip Fazıl Kısakürek'in ‘'Aldülhamid Han'' oyununda yönetmen yardımcısı ve oyuncu ve ‘'Yunus Emre'' oyununda oyuncu olarak görev aldı.

‘'Sahne 1'' tiyatrosunda kurucu, yönetmen yardımcısı ve oyuncu olarak bulundu. Daha sonra ‘'Sokak Tiyatrosu''nu kurdu. Oyun yazarı, yönetmen, oyuncu olarak daha sonra da Türkiye'de ki ilk Palyaço Tiyatrosu'nu kurdu. Buralarda oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu olarak çalıştı. Daha sonra Eskişehir'de ‘'Ar'' tiyatrosun da çocuk oyunları yazdı, yönetti.

Nihat Mutlu Akademi Çevre Eğitim Enstitüsü'nde genel koordinatörlük yaptı. Sinema, tiyatro konusunda çalışmalar yaptı. Kurslar verdi. Aziz Nesin'den oyunlaştırdığı ‘'Çeşitlemeler'' ve ‘'Azizlik'' oyunlarını sahneye koydu. Samed Bahrengi'den ‘'Püsküllü Deve'' kitabını oyunlaştırıp yönetti. ‘'Tsip'' tiyatrosunu kurdu. Mehmet Türkkan'ın ‘'Sıkı Yönetimde Grev'' hikayesini oyunlaştırıp yönetti.

‘'Halk Evi'' genel sanat yönetmenliğini yaptı. ‘'Metro Film'' ve ‘'Görkem Video''da genel koordinatörlük ve yapımcılık yaptı. ‘'Hz. Ömer'' oyununu yazdı yönetti.

Nihat Mutlu Bulgaristan'da ‘'Sofya Sanat Ve Kültür Vakfı''nda kurucu olarak görev aldı. Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Moldovya'da Gagauz yerleşkesinde tarihi araştırmalar yaptı. Sofya'da gazetelere tarih konusunda makaleler, Türkiye'de ‘'Ulusal Canlı Yayın'' gazetesinde köşe yazarlığı, sanat dergisi ‘'Hiç''te politik yazılar yazdı.Nihat Mutlu Ulusal Belediye gazetesinde halen tarih ve politika konusunda yazılar yazmaktadır.

Ayrıca on beş yıldan bu yana Türk tarihi, İttihat ve Terakki, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk on yılı ilintili araştırmalar yapmakta ve çeşitli dergi ve gazetelerde bu konularda makaleler yazmaktadır.

Nihat Mutlu Dört yıl kadarda Demokrat Parti İstanbul İl Başkanlığı ve Türk Irak Dostluk Cemiyeti'nde başkanlık yapmıştır.

Radyo 24'de Atakan M. Metin'le yaptığı tarih programıyla araştırmalarını dinleyenlere ulaştırdı. Nihat Mutlu şimdi di SÖZCÜ TV’deki ‘Mukayeseli Tarih’ programıyla izleyenlerine ulaşıyor.

  • Okunma: 5750

Yorumlar (0)Yorum Yap