Aylık gayrimenkul fiyatları: Mayıs ayında Afyon’da fiyatlar ne yönde oluştu?

Haberler / Medya

Aylık gayrimenkul fiyatları: Mayıs ayında Afyon’da fiyatlar ne yönde oluştu?

Mobil teknolojiler ve internet erişiminin son yıllarda oldukça kolaylaşması sonrasında artık her türü ihtiyacımızı internet üzerinden karşılıyoruz. Bu ihtiyaçlar arasında yeme-içme gibi ufak tefek ihtiyaçlarımızdan giyim gibi daha ciddi ve üzerinde düşünülmesi gereken konulara kadar pek çok ihtiyacımız yer almaktadır. Bunların yanı sıra oldukça ciddi meblağlar gerektiren büyük yatırımlara olan taleplere kadar internet üzerinden karşılama durumumuz internetin gelişimi neticesinde ortaya çıkmıştır.

Tabi ki bu gelişimden gayrimenkul sektörü de üstüne düşen payı almıştır. Gayrimenkul sektöründe yayın yapan emlak ilan sitelerinin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

Ancak bugün satın almak veya kiralamak amacıyla ev ararken başvurduğumuz sitelerin büyük bir çoğunluğunda farklı ilanlar bulunmaktadır ve doğru ilanı bulmak için çok sayıda farklı sitede arama yapmamız gerekmektedir.

İşte yaptığımız bu aramaları kolaylaştıracak ve gayrimenkul sektöründe sizlere Google gibi kolaylık sağlayacak bir internet sitesinden bahsetmek istiyoruz: Flatfy.

Flatfy sitemizi kullanarak Türkiye’de gayrimenkul ilanı alanında yayın yapan internet sitelerinin tamamında yer alan emlak ilanlarını tek bir sayfada görebilir ve bu sayede, bulmak istediğiniz emlak ilanını kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Flatfy’ın tüm emlak ilanlarını tek bir sayfada sunmasının yanı sıra pek çok farklı avantajları da bulunmaktadır. Bunlardan belki de en yenilikçi olan ve en önemlilerinden birisi sitenin son dönemlerin en gelişmiş ve yapay zeka uygulamalarına en yatkın yazılım dili olan Python ile yazılmış olmasıdır.

Flatfy’ın Python yazılım dili ile kodlanmış bir internet sitesi olmasının en büyük avantajı ise arama çubuğunda Türkçe metin kalıplarını algılayabiliyor olmasıdır. Örneğin; Flatfy arama çubuğunda “Afyon merkez 3+1 satılık daire” şeklinde bir arama yaparsanız sitemiz bu aramayı algılayabilecek kapasiteye sahiptir. Sizlere arama sonucuna uygun ilanları sıralayacaktır.

Flatfy veri tabanında 1189 farklı emlak ilan sitesine ait ilanlar yer almaktadır ve bu sitelerin tamamında yer alan emlak ilanları kullanıcılara sunulmaktadır. Bunun yanı sıra Flatfy, uluslararası düzeyde yayın yapan büyük bir internet start-up projesi olarak 2015 yılında başlamış ve o günden bugüne kendini sürekli büyütüp geliştirerek gelmiş ve bugün her ay 900 bin ilan sirkülasyonu ve 1,3 milyon kişinin ziyaret ettiği büyük bir platform olmayı başarmıştır.

Flatfy tarafından sunulan hizmetlerden bir diğeri ise Flatfy’ın veri tabanında ilan verileri yer alan internet sitelerinin bu verileri göz önünde bulundurularak ortaya konulan istatistik raporlarıdır. Bu raporlar, her ay kullanıcılar ile paylaşılmakta ve bu raporlara bakılarak özellikle yatırım amaçlı gayrimenkul satın alacak kişilere bir fikir edinmeleri sağlanmaktadır.
Flatfy’ın Afyon’umuzun mayıs ayındaki ortalama satılık ve kiralık daire fiyatlarına ilişkin raporu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Şimdi söz konusu rapora ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı haberimize birlikte göz atalım.

tr.flatfy.com sitesinde yer alan emlak ilanı verileri göz önünde bulundurularak Afyon için hazırlanan raporların ilki aşağıda yer alan tablo-1’dir. Tablo-1’de Afyon ve ilçelerine ilişkin ortalama satılık daire fiyatları yer almaktadır.

Raporda 4 daire tipi için fiyatlar ayrı olarak belirlenmiş ve her bir satırda bu fiyatlar ayrı ayrı her ilçe için yazılmıştır.

1+1 daireler için Tablo-1’e göz attığımızda Afyon ve ilçelerinde en pahalı fiyata sahip olan ilçenin Çay olduğunu görüyoruz. Nüfus olarak Afyon’umuzun ortalama nüfus sayılarına sahip ilçelerinden biri olan Çay’da 1+1 dairelerin fiyatlarının mayıs ayı için en yüksek çıkmasının sebeplerinden biri Çay’ın konumu ile alakalı olabilir. Zira Çay ilçemiz yol güzergahında bulunan bir ilçedir. Hal böyle olunca bu şehirdeki gayrimenkullere olan talebin yüksek olması normaldir. Benzer şekilde Çay’daki 2+1 gayrimenkul fiyatları da listede yer alan ilçeler içerisinde en yüksek fiyattır.

Çay’ın istatistiki bilgilerine baktığımızda; 3+1 daire tipi hariç, tüm daire tiplerinde de merkezden yüksek fiyatlara sahip olduğunu görüyoruz.

1+1 daireler için en düşük fiyata sahip olan ilçemiz ise Bolvadin olmuştur. Raporda yer alan ilçelerden yol kesişme güzergahı Çay kadar iyi bir ilçe olmasa da Bolvadin’de Afyon’umuzun büyük ilçelerinden biridir. Ancak, bölgenin biraz daha ters bir konumda kalması ve eski yapıların yaygın olması gibi sebeplerden ötürü Bolvadin’deki ortalama satılık daire fiyatları sadece 1+1 daireler için değil, tüm daire tiplerinde en düşük seviyede kalmıştır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi 2+1 dairelerde en yüksek fiyata sahip olan ilçemiz Çay olmuştur. 3+1 dairelere baktığımızda ise en yüksek fiyata sahip olan ilçenin Sandıklı olduğunu görüyoruz. Sandıklı’yı Afyon merkez takip etmektedir. Afyon’un en büyük ilçesi olan Sandıklı, Afyon’daki ekonominin de merkezlerinden birisidir ve gelişmiş bir yerleşim yeridir. Hal böyle olunca buraya özellikle aileler tarafından bir talep olmasından dolayı Sandıklı ilçesinde 3+1 daire fiyatlarının yüksek olduğu görülmektedir.

4+1 daire fiyatlarına baktığımızda ise yine en yüksek fiyata sahip olan ilçemizin Çay olduğunu görüyoruz. Çay’ı Afyon merkez takip etmektedir.

Flatfy’ın kullanıcılarına sunduğu bir diğer hizmet ise Afyon’umuz ve ilçelerinin mayıs ayı içerisindeki ortalama kiralık daire fiyatlarına ilişkin aşağıdaki tablo-2’dir. Tablo-2’de tıpkı Tablo-1’de olduğu gibi 4 farklı daire tipine ilişkin bilgiler ve ilk tablodaki yerleşim yerlerine ilişkin bilgiler verilmiştir.

Tablo-2’ye baktığımızda 1+1, 2+1 ve 3+1 daireler için en yüksek kira bedellerinin Dinar ilçemizde olduğunu görüyoruz. Ancak enteresan bir şekilde 4+1 dairelere geldiğimizde Dinar’daki kira bedellerinin ve hatta Afyon’un genelindeki 4+1 dairelerin kira bedellerinin düştüğünü görüyoruz. Bu durum, Afyon’da 4+1 dairelere olan talebin düşük olduğunu göstermektedir.

Bunun yanı sıra 4+1 dairelerde en yüksek kira bedeli Afyon merkezde ortaya çıkmıştır.

1+1, 2+1 ve 4+1 dairelerde ise en düşük kira bedeli Bolvadin’de ortaya çıkmışken, her ne kadar 3+1 dairelerde de benzer durum görülse de 3+1’de en düşük kira bedeline sahip olan ilçelerimiz hem Bolvadin hem de Sandıklı olmuştur.

Satılık daireler bazında bakıldığında Sandıklı’da fiyatların nispeten yüksek olmasına rağmen ortalama kiralık daire fiyatlarının düşük olması da Flatfy’ın sunduğu raporlardan çıkarılabilecek ilginç sonuçlardan biridir.

Raporda yer alan ilçeler için ilginç konulardan bir diğeri de, daha küçük daireleri daha yüksek kira fiyatlarına sahip olduğu yerlerdir. Afyon merkez için konuşursak 1+1 kiralık daire fiyatının hem 2+1 hem de 3+1 dairelerden daha yüksek olduğunu görmekle birlikte 2+1 kiralık daire fiyatının da 3+1 kiralık daire fiyatından yüksek olduğunu görüyoruz.
Raporda yer alan Sandıklı, Dinar, Bolvadin ve Çay ilçelerimizin tamamı için benzer durum geçerlidir. Yani Afyon ve ilçelerinde mayıs ayı için 1+1 ortalama kiralık daire fiyatlarının en yüksek olduğunu görebiliyoruz.

Fotoğraflar

  • Okunma: 1308

Yorumlar (0)Yorum Yap