Babadan Oğula Nasihat

Köşe Yazıları / Obalardan Odalara

Babadan Oğula Nasihat

Varlıklı baba ömrünün son günlerinde oğluna:
-“Oğul!... Karına sır verme. Hükümet adamıyla samimi olma. Malına haram katma. İçki içme, kumar oynama. Eğer bunları yapar sonunda sersefil olup asılacak ip bulamazsan yatak odasındaki ipi misafir odasındaki çengele geçir, öl!.” diye nasihat eder.

Aradan günler geçmiş,adam ölür. Oğlan nasihatleri tutmaz. Arada perişan olur. Babasının dedikleri, iş işten geçtikten sonra aklına gelmeye başlar.

İlk iş olarak karısını denemek ister. Bir koyun keserek ahıra gömer. Karısına da “adam öldürüp gömdüğünü” söyler. Karısı hemen durumu babasıgile, onlar da zaptiyeye haber verir. Zaptiyeler gelip adamı tutuklar. Bir zamanlar beraber yiyip içtikleri komutanlar adamın yüzüne bile bakmazlar. İş mahkemeye intikal eder. Durum kadıya anlatılır. Adam beraat eder. Mahkemeden sonra oğlan, babasının nasihati üzerine ipi alıp halkanın bulunduğu odaya geçer.

İpi halkaya takar. Sandalyeye çıkar. İntihar edecektir. Halka düşer. Halka ile birlikte altınlar da tavandan dökülür.Olaydan çok etkilenen oğul, babasına layık evlat olmaya söz verir.

  • Güncelleme: 11.01.2009 01:53
  • Okunma: 8823

Yorumlar (2)Yorum Yap

  • erkan

    Gerçekten güzel bir hikaye, Babadan Atadan gelen nasihatlar baş üstünedir.

  • Hamit GOKSEN

    degerli hemserim hic bir baba evladinin kotu olmasini istemez burada kisilerin kendi yonunun dogru olmasi onemli sizde dogru yolda oldugunuz icin gercegi yaziyorsunuz keske herkes bu cagriya kulak verse. saygilarimla Hollanda dan sizi seven koylunuz