Beklenen Emirdağ Ağzı Çıktı

Haberler / Kültür Sanat

Beklenen Emirdağ Ağzı Çıktı

Eğitimci yazar Şükrü ve Özcan Türkmen kardeşlerin hazırladığı araştırma eser Örnekleriyle Emirdağ Ağzı 416 sayfa olarak ikinci basımı gerçekleştirildi. Emirdağ Belediyesi Kültür Yayınlarından yayımlanan akademisyen ve kültür adamlarının değerlendirme yazısı olan kitap Emirdağ bölgesinde sıkça kullanılan kavramları deyimleri Atasözlerini örnekleriyle açıklıyor.İçinde ortalama 3500 civarında deyim ve kavramlar mevcut olduğu kitaptan birkaç bölüm şu şekilde;

.. Ha anan ölmüş öğsüzsün ha baban ölmüş öğsüzsün
Arkamız olmadı; elimizden dutan da yoğudu. Beş gardaş galdık analık eline. Babamın da borçdan dertden bizi heç gördüğü göreceği yoğudu. Ha anan ölmüş öğsüzsün ha baban ölmüş öğsüzsün, hesabıyıdık o günnerde.(Bölgede anası ya da babasından biri ölene de öksüz gözüyle bakıldığını anlatan bir söz.)

..Ağ ağ yuyup mor mor sermek : İşi olması gerektiği gibi sonuçlandırmamak/sonuçlandıramamak. İşi olumlu bitirmemek.
Ağ ağ yuyup mor mor serdi vallaha. Ne bu temizlik bizim yeni gelinde beyle be!
Ağ ağ yudun mor mor serdin! Neyiyin udlusuyum ben senin! Na zaman annıma dayandın şö(y)le bi(r). Allah bildi(ğ)i gimi etsin seni, n’ediyim!

..Cağ etmek/yapmak : Nispet etmek.
Yoklu olduk deyin bize cağ edip durma eyle!

..El atına binen tez ener, unutma! Aklını başına al. Hısım akrabayık şurda. Galbini gırarım bak.

..Bakmayın ona; sürüp savırdığı yalan.

Dağ dayı ova yeğen : Büyük küçük herkesi tanıyan, herkese hemen hısım akraba oluveren kişi. Tanımadığı yokdur bizim dayının. Dağ dayı ova yeğen ona.

..Fakir bir kere oyuna kalkmış onda da davul patlamış : Fakirin işi hep olumsuzlukla sonuçlanır. Fakir bir kere oyuna kalkmış onda da davul patlamış, hesabı gardaşım; ne benim bu dünyada çekdiğim yahu Göğden hamıt yağsa buğazıma/başıma biri geçmeyecek herhal!

..Kâğıdı çıkmak : Askerlik belgesi/yurt dışına çıkış belgesi gelmek.

Dereden alırlar gumunan çakıl
Kâğıdım çıkalı galmadı akıl
Sana diyorum sana gözümün yağı
Kemçiği nallıyı eyledim vekil] [Suvermez / Anonim]

  • Okunma: 5935

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • can yardımcı

    Ellerinize Sağlık