Bütün Türkler Emirdağ'dan Geliyor

Haberler / Özel Haber

Bütün Türkler Emirdağ'dan Geliyor

Belçika'nın Gent şehrinde yaşayan gençler Emirdağlıların 50 yıllık göç hikayesini film haline getiriyor. Gent Üniversitesi'nde Tarih yüksek lisansı yapan dört öğrencinin "Alle Turken Komen Uit Emirdag" yani "Bütün Türkler Emirdağ'dan Geliyor" adını verdikleri proje, beklenen ilgi ve desteğin görülmesi üzerine film haline getiriliyor. Üniversitede Kamu Tarihi dersi kapsamında Belçika'daki işçi göçünü araştıran dört genç, şehirdeki Türk işçilerin tamamına yakının Emirdağ adı verilen küçük bir yerden geldiklerini öğrenince bunu film yapmaya karar verdiklerini söylediler. Proje hakkında www.emirdag.gen.tr'ye açıklama yapan proje lideri Simon De Belie, Emirdağlıların yoğun olarak yaşadıkları Sleepstraat caddesinde röportaj yapmaya gittiklerini ve Emirdağlıların konuya olan ilgisi üzerine projeyi büyütmeye karar verdiklerini belirtti.

Belçika'daki Türk Birliği'nin yanı sıra Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz'dan destek aldıklarını söyleyen Simon, son olarak Flaman Medya Fonu'ndan da destek alacaklarını ifade etti. 2014 yazında iki Türk'ün Belçika'dan Emirdağ'a yolculuklarını filme alacaklarına dikkat çeken proje sorumlusu, "Biri genç, diğeri yaşlı iki Emirdağlının Emirdağ'a yolculuğunu kaydedeceğiz. Genç, Emirdağ'a geçmişini, dedelerinin Belçika'ya neden göç ettiğini anlamak için gidiyor olacak. Yaşlı kişi ise Belçika'daki ekonomik durumdan rahatsız olduğu için Emirdağ'a kesin dönüş yapan bir kişinin hikayesi olacak" ifadelerini kullandı. İki farklı hikayeyi kaydettikten sonra son kayıtlar için Gent'e döneceklerini söyleyen Belix, sonrasında Göçün 50. Yılı etkinlikliklerine katılacaklarını dile getirdi.

Proje ile ilgili olarak tüm Emirdağlılardan destek beklediklerini söyleyen Simon, son gelişmeleri facebook'taki "Alle Turken Komen Uit Emirdag" sayfasından takip edilebileceğini belirtti.

Facebook sayfası

Video

  • Güncelleme: 14.12.2013 17:37
  • Okunma: 8238

Yorumlar (0)Yorum Yap