Bunlar da Bizim Türk Belçikalılar

Haberler / Kültür Sanat

Bunlar da Bizim Türk Belçikalılar

Bu yıl 70’incisi yapılan Belçika'da Türk köyü olarak bilinen Faymonville karnavalında havanın yağmurlu ve rüzgarlı olmasına rağmen Türkler kortej alanda göz doldurdu. Faymonville karnavalına Türk bayraklarıyla gelen Türkler güne damgasını vurdu.

Eski yıllara göre katılımın az olması hava şartlarına bağlansada, Belçika'nın uzak şehirlerinden Türklerin gelmesine rağmen, bu bölgede yakın şehirlerde oturan Türklerin ilgisiz kalması düşündürücü…Türklerin gelmemesi karnavalın coşkusunu değilde, kalabalığın azlığı dikkat çekti. Yinede karnavala katılan Türklerin, küçüğünden büyüğüne kadar bütün Türk vatandaşları, ellerinde ayyıldızlı bayraklarla karnavala coşku kattılar. Özellikle bayan Türklerin ilgisi hayli fazlaydı.

Belçika'nın Waimes şehrine bağlı Ardenne bölgesinde yer alan Türk köyü olarak bilinen geçmişte belediyelik olan fakat son on yıldır köy statüsüne dönüştürülen Faymonville'de, halkın Türklere sempatisinin giderek azalması asıl üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olarak göze çarpıyor…Bazı köylülerin Türklerin gelmesini istemedikleri ve karnavallarının amacının dışına çıkılmasına sebep oldukları ve karnavalın içerisinde yapılan show ve gece eğlencelerinde kültürlerini yaşatmalarına uyum sağlamadıklarını dile getirenler olduğu, gece genellikle sabahlara kadar karnavalda içki tükettiklerini, buraya gelen Türklerin kültürlerine ters geldiğini bildiklerini dile getirenler olduğu söyleniyor…Her yıl bunu gören Türkler fazla rağbet etmediklerini bu yıl karnavaldakiler gördüler…İnşallah geçmiş yıllardaki Türk sempatisini tekrar buralara yerleştirmek geliştirmek gerekiyor. Yani sadece kortej günü değil, 6 ay öncesi karnaval organizatörleriyle, Türk STK’ların bir araya gelerek ortak etkinlikler planlamaları düşünülebilir.

Her yıl olduğu gibi bu yılda karnaval coşkusu yaşanırken, Korteje Türklerin katılması gerektiginin bir daha eksikliğini gördük. Dileriz ileri ki karnaval kutlamalarında Türklerden oluşan bir kortejli grup görürüz….Bölge köylerinin katılımı ile, Malmedy karnavalın son gününde yarın büyük bir ateş yakılarak karnaval kutlamaları son bulacak. Bilindiği gibi bölgede başta La Calamine, Dolhain, Eupen, Stavelo, Malmedy Faymonville'de her yıl kortejli karnaval kutlamaları yapılıyor. Bu şehirlerin içerisinden Sauces Faymonville'de karnaval kortejinde Türk bayraklı atlı birlikler yer alıyor. Köyün ambleminde de Türk bayrağı sembol olarak kullanılmaktadır.

  • Okunma: 5132

Yorumlar (0)Yorum Yap