Check Up Nedir?

Haberler / Sağlık

Check Up Nedir?

Eskişehir Anadolu Hastanesi hekimleri, her hafta yeni bir konuyu www.emirdag.gen.tr ziyaretçilerine özel anlatacak. Bu hafta Genel Cerrahi Uzmanı zm. Dr. Cenk Çakıroğlu, Check Up hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Check up , sağlıklı bireylerin sağlık durumlarının ve henüz herhangi bir şikayete yol açmamış olası bir hastalığın yaş,cinsiyet,genetik özellikler ve çevresel faktörlerin de gözönüne alınarak erken tanısın konulmasına denir.

Neden Check up Yaptırmalıyız ?

Modern tıp biliminde hastalık belirtileri ortaya çıkmadan gerekli önlemleri alarak kişinin sağlığını korumak ve sağlıklı kalmasını sağlamak ön plandadır. Check up yaptırmak çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları,hipertansiyon,diabet gibi ve özellikle kanserin erken evrede tanınmasını ve erken tedavi şansını arttırmaktadır. Böylelikle kişinin hem yaşam konforu hem de yaşam süresi uzamaktadır.

Hangi Sıklıkla Check up Yaptırmalıyız ?

Check up herhangi bir şikayeti ve hastalığı olmayan kişilere yılda bir kez ve düzenli olarak yaptırması önerilmektedir. Yıllık olarak yaptırılacak olan check up kontrollerinin, hekiminizin önceki yıllarda yapılan tetkik sonuçlarına göre değerlendirmesi ve karşılaştırması sağlığınızı korumak açısından önemlidir.

Check up İçeriği Nasıl Olmalıdır ?

Standart bir check up paketinde olması gereken testler tam kan sayımı, organ fonksiyonlarını gösteren ve değerlendiren kan tetkikleri, kolesterol ve lipid tetkikleri, tiroid (guatr) beziyle ilgili tetkikler, hepatit (sarılık) ile ilgili tetkikler, akciğer grafisi, batın ultrasonu,idrar tetkiki ve gayta (dışkı) tetkikidir.

Check up içerikleri genellikle kişinin yaşına, cinsiyetine, ailesel genetik faktörlere, hayat tarzına göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle ailesinde kanser öyküsü olan kadınlarda yılda bir smear testi yaptırmak ve mammografi çektirmek önemlidir. Ailesinde kanser öyküsü bulunan erkeklerde ise prostat muayenesi önemlidir.

Hastanemizde bu faktörler göz önünde alınarak farklı check up programları bulunmaktadır. Check up programlarımız 40 yaş altı kadın/erkek , 40 yaş üstü kadın/erkek , kardiyoloji ve çocuk check up olarak sınıflandırılmıştır.

Check up Randevusuna Gelirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

-Daha önce yapılan tetkiklerin sonuçlarının getirilmesi önemlidir.
-Fiziksel aktivite gerektirecek efor testi gibi testler için rahat bir kıyafet ve ayakkabı
-Check up randevusundan önce en az 10 12 saat açlık gerekmektedir
-Check up öncesi alkol kullanmayın
-Gebelik şüphesi varsa belirtilmesi gerekmektedir.
-Sürekli kullandığınız ilaçların belirtiniz.
-Regl dönemi dışında başvurmanız daha sağlıklıdır.

  • Okunma: 1092

Yorumlar (0)Yorum Yap