Dağ Adamı ve Türkmen Kadını

Köşe Yazıları / Obalardan Odalara

Dağ Adamı ve Türkmen Kadını

Emirdağ yöresindeyaşadığına inanılan goril tipinde, insandan çok iri, vücudu kıllarla kaplı, konuşamayan,müthiş çığlıklı bir yaratık olarak rivayet olunur. Ben bunun hikayesini altmışlıyıllarda iki tanesini Suvermez'deki köyodalarında duydum. Bir tanesini kendi dedem (Kara Mehmet) 1309 doğumlu Mehmet Edeer’dendiğerini de (Colinin Süleyman) lakaplı Süleyman Özgür’ün odasında (Cüce Bekir)Bekir Özgür’den duydum. Diğer birini Çatallı köyünden Veli Duran’danBelçika’nın Gent şehrinde duydum.
Musacalı aşiretinin Emirdağ’ına ilk yıllarda 1729’daTamburacılarla Suvermezliler yaylaya çıkarlar, beş oğlu olan Koca Anaoğullarına “topak evi” kurdurur yaylaya ilk bu hane çıktığı için civaryaylalarda kimse yokmuş. Çocuklar kalan göç ve hayvanları geri getirmek içinköye dönerken; “Ana birimiz yanında kalalım belki korkarsınburalar şimdilik ıssız”Koca Ana; “Nedenkorkacakmışım? Ben, hiçbir şeyden korkmam, siz gidin akşama nasıl olsagelirsiniz.” diyerek çocuklarını köye yollar. Akşama doğru develer Suvermez’den çıkınca develerinçanlarından çocukların geldiğini anlar, ”Çocuklargelesiye acıkırlar ben hamur yoğurup katmer yapayım..” diyerek hamuryoğurur, (Suvermez’den yayla tahmini dört saat) yaylanın sık ormanından kuruağaç toplayıp ateş yakar. Gittikçe yaklaşan deve çanlarını temposuyla birazacele ederek kavuşan karanlığın kızıllığında üç beş katmer yapıp diğerleriniyapmaya devam ederken, ormana mis gibi katmerin tere yağlı kokusu, yanan ardıçağacının yeşil pür kokusuyla karışıp dağılır. Koca Ana hamur tahtasıyla oklavaarasındaki hamuru tıkırdata tıkırdata hem hamur açıyor hem de una bulaşmışelleriyle sacın üstündeki katmeri evirgeçle aktara aktara pişirirken arada birde ocağın altına kor gibi közün üstüne yaş kuru karıştırıp odun atmaklauğraşmaktadır. Ansızın hemen yakınına, dev gibi vücudu kıllarla kaplı, elleriayakları kocaman kocaman bir dağ adamının geldiğini görür. Dağ adamı gelirkarşısına gelip Koca Ana’nın karşısına oturur. Önce Koca Ana’ya bakar, “çokacıktım” dercesine, Koca Ana’nın önceden yapmış oluğu katmeri, bir çırpıdayeyip bitirir. Koca Ana çaresiz korka sıkıla yavaş yavaş katmer etmeye devameder. Yalnız ekmek tahtası ve oklavanın ahenkli tıkırtısı yavaşlaşır. Dağ adamıKoca Ana ne yapsa taklit etmeye başlar. Dağ adamı bir taraftan pişen katmerleriyemeye devam eder. Koca Ana bu dağ adamından nasıl kurtulacağını düşünürken “Bu beni nasıl olsa taklit ediyor, vücududa kılla kalplı, hem de yağlı yanmakta olan köseğiyi vücuduma yaklaştırayım, dağ adamı da aynısınıyaparsa belki kılları tutuşur.” diyerek denemeye karar verir. Yanmakta olanköseğiyi alır, vücuduna yaklaştırır. Dağ adamı da ocakta yanmakta olan başkabir köseğiyi alır, o da vücuduna yaklaştırır. Yaklaştırmasıyla beraber, vücudundakiyağlı ve uzun kıllar tutuşur. Öyle bir çığlık atıp kaçmaya başlar ki sesidağlarda yankılanır. Koca Ana korkudan bayılır. Çocukları gelirler analarınıbaygın bulurlar, zorla ayıktırırlar. Koca Ana başına gelenleri çocuklarınaanlatır.Not: Bu hikaye dedem(Mehmet Edeer) tarafından 1965 yılında anlatılmıştır ,o yıllarda EmirdağSuvermez köyünde başkaları tarafından da anlatılmıştır.

  • Güncelleme: 26.10.2008 00:22
  • Okunma: 4155

Yorumlar (7)Yorum Yap

  • murat

    yazilariniz ilgimi cekti yorumlar kendini bilmez cok herkezin mali parasi kendine sizde calisin para sahibi olun ve para sahibi olmayla kitap okunmaz yazi yazilmaz sanmayin köse basinda icki icip kahvelerde pineklemeyle bisey örenilmez iste biz bundan kaybediyoz belcikada ayni issizlik parasi al yat oh ne dünya Emirdaglilar eskilerler Övünüyom yeni emirdaglilarlada utaniyom bende yasli sanmayin ;-)

  • meki

    Fakı abinin yazdığı yazıları eleştirenler yada git organize sanayi yap yok okul yap yok bilmem yap diyen arkadaşlar. ilgi alanınız ne bilmiorum ama bu tür yazılar size göre diil.Bu yazılar duyulanlar söylenenler,nerden biliosun.Sizin gibi gençlere ne yapılsa kar etmez. Utanmaz arlanmazlar..Sizin gibiler yüzünden emirdağlıyım diemiorum...

  • melek

    slm abicigim bende caykislaliyim evet haklisin bende bu hikayeyi dedemlerden annenemden duydum boyle bi olay gercekten olmus oyle dediler yani.

  • MEHMET BAS

    yorumcu kardes sen fakiyi metini bilmiyorson belcikada metinden cok zengin emirdaglilar var birlik olup yapalim deseydin daha iyi olurdu böyle seyler yazipta icimizdeki emirdag sevgisin köretmeyin kültürden habersiz oldugun elestirinden belli cok yazik emirdagli olarak cok üzüntü duydum

  • faki edeer

    avrupada 120 BIN EMIRDAGLI BEN ÜZERIME DÜSENI EMIRDAGLI OLARAK YAPTIM YAPILAN HAYIR VE YARDIM ANLATILIRSA YARDIM DEYILDIR FABRIKA ACACAK PARAM OLSA SANA SORMADAN YAPARIM BOS DEDIGIN O YAZILAR SIMDIYE KADAR HIC YAZILMADI ELISTIRECEGIN EMIRDAG ICIN ÜZERINE HERKES YAPSAYDI EMIRDAG BU KADAR GÖC ALMAZDI BIZ BELCIKAYA TATILE GELMEDIK EMEGIMIZIN KARSILIGIN ALDIK EMIRDAG ICINDE HERZAMAN VARIZ

  • eda

    Metin bey adli sahisi sidettle kiniyoruz, ilgi alaniniza girmiyorsa okumazsiniz...
    Ayrica........
    Bi elin yaptigi hayirdan diger elin dahi haberi olmamaliymis,,,

  • Emirdağ lının tek

    Metin Bey;

    Dikkat ediyorumda hep boşbeleş laflar anlatıyosun onca paran pulun warr bunlarıı anlatasıyaa kadar bak organize sanayinin yeri belli oldu sende Emirdag ve Emirdağ gencleri için bişey yapmayı denesene ne şimdi bu anlattıgın kime ne faydası var..?