Doç.Dr.Selami Doğan

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Doç.Dr.Selami Doğan

Doç. Dr. Selami Doğan, “1960 senesinde Emirdağ’ın Arslanlı köyünde doğdu. Sonra bizim Aslanlı köyü, Çifteler’e geçti. Aslında Çifte, Emirdağlı’yım. Altı yaşında Almanya’ya gittik. İşçi ailesinin çocuğuyum. İlkokul birinci sınıfı Arslanlı köyünde okudum. Almanya’da birinci sınıfı tekrar okudum. Bütün Emirdağlılar Belçika’ya gitmiş ama babam Almanya’ya gitmiş. Köln’de büyüyorum. 1994 yılına kadar Köln’deydim. İlk, orta, lise ve tıp eğitimi Köln’deydi. 1994 yılında Köln Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Asistan olarak Özel Frankfurt Kalp Merkezi’nde başlıyorum. Ardından Frankfurt Üniversitesi’nde ihtisasımı yapıyorum. Alanımda kendimi geliştirdim. O günlerde göğüs kafesini tam açmadan küçük delik ya da küçük kesilerden kalbe ulaşım yollarını araştırıyoruz. O tür yöntemleri geliştiriyoruz. ABD’ye gittim… Robotik kalp cerrahisiyle çok uğraşıyorum. 90’lı yıllarda bu alanda dünyada lider pozisyonuna geliyoruz. Benim bütün uzmanlık, doçentlik dönemim ve bilimsel çalışma odağım Robotik kalp cerrahisi. Bu alanın öncülerindenim… Böyle bir ekipte yetiştim. 1999’da ilk kendi açık kalp ameliyatlarımı yapmaya başladım. Yani tam 20 sene önce…

Eskişehir Özel Anadolu Hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahı olarak görev yapan Doç. Dr. Selami Doğan, ‘Kalp çalışırken’ yaptığı By-Pass ameliyatlarında %98 Başarı sağlamaktadır. Türkiye’de kalp çalışırken By-Pass ameliyatı yapan 10 kişiden biridir. Eskişehir’de ise; ‘çalışan kalpte’ ameliyatı, sadece Doç. Dr. Selami Doğan yapmaktadır.
Doç. Dr. Selami Doğan; ilk, orta, lise ve tıp fakültesi eğitimini Almanya’nın Köln şehrinde tamamladı ve 1994 yılında Köln Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Asistan olarak Özel Frankfurt Kalp Merkezinde çalıştı. Bu çalışmanın ardından Frankfurt Üniversitesi’nde ihtisasını yaptı. Alanında kendini yetiştirdi.

Doç. Dr. Selami Doğan ‘Kalp çalışırken’ yaptığı By-Pass ameliyatı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kalp çalışır’, vaziyette iken damarı dikiyoruz. Kalbin ön yüzüne kalbi durdurmadan çok cerrah kolayca ulaşabilir, ama kalbin yan yüzüne ve arka yüzüne çalışır vaziyette iken ulaşmak ciddi ve zor bir yöntemdir. Bunu yapan Türkiye ‘de 5-10 kişi vardır. Eskişehir’de ise; ‘çalışan kalpte’ ameliyatı, sadece ben yapıyorum. Fakat biz ne yapıyoruz? Kalbi durdurmadan ve tansiyonu düşürmeden kalbi kaldırıyoruz ve kalbin arka tarafına da ulaşabiliyoruz. Kalbi sağ tarafa doğru geçiriyoruz. Böylece kalbin yan tarafına da ulaşabiliyoruz. Böylece ‘kalp çalışır’ vaziyette iken damarları dikiyoruz. Kalp çalışırken dört ya da beş damar ameliyatı bizim için çok rutin ve doğal bir şeydir. Almanya ‘da bütün kalp ameliyatlarının yüzde 15-18’i, ‘çalışan kalpte’ yapılıyor. Bugüne kadar 6000 (Altı bin) açık kalp ameliyatı yaptım. Bu ameliyatların 4500 ‘e yakını By Pass ameliyatıdır. 6000 ameliyatın 3500’nü Eskişehir’de yaptım’’ dedi.

Doç. Dr. Selami Doğan, ‘’Geçmiş yıllarda ABD’ye gittim. Robotik kalp cerrahisi ile çok uğraşıyorum. Benim bütün uzmanlık, doçentlik dönemin ve bilimsel çalışma odağım robotik kalp cerrahisi üzerine oldu. Böyle bir ekipte yetiştim. 1999 yılında ilk kendi açık kalp ameliyatlarını yapmaya başladım. Ayrıca klasik, eski kalp ameliyat yöntemi, ‘kalp durdurularak’ yapılıyordu. Kalbi durdurursanız; kan dolaşımını, kalp-akciğer pompasına veriyorsunuz. Yani hastayı kalp-akciğer makinesine bağlıyorsunuz. Bütün kirli kanı çekip, temizleyip, döndürüp tekrar hastaya geri veriyorsunuz ve bütün organlar makineden besleniyor. Bu yöntem 40-50 senelik eski bir yöntemdir. Bu yöntemde komplikasyon oranı biraz daha yüksektir. Komplikasyon, kanama, organ yetmezliği, felç durumu, ölüm oranı. Kalp ameliyatı riskli bir ameliyattır. ‘Kalbi durdurarak’ yaptığınızda yüzde 3-5 arası ciddi komplikasyon gelişebilir. Kalbi durdurmadan ameliyat yaparsanız; bu risk oranı yüzde 1’ e düşüyor ve 3-4 kat daha az riskli olup organ koruyucu yöntemdir’’ dedi.

Fotoğraflar

  • Okunma: 3665

Yorumlar (0)Yorum Yap