Ekim Ayı Portresi: Hatice Karakaya

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Ekim Ayı Portresi: Hatice Karakaya

www.emirdag.gen.tr Ekim Ayı Portresi Hatice KARAKAYA

Aslen Emirdağ'a bağlı Kuruca köyünden olan Hatice Karakaya; Belçika’da kurulu bulunan Turkse Unie Derneğin (Aktif Dernekler Birliği)’nde, "sosyal danışman -proje yöneticisi" olarak görev yapmaktadır.

27.01.1982 yılında Belçika’nın Gent şehrinde doğdu. İdari sekreterlik eğitimini aynı şehirde aldı. Emirdağ halkının yoğun olarak Belçika’ya göç etmesi sonucu bugün gelinen noktada dünün geçici işçi çocukları bürokrat, iş insanı, işveren, kanaat önderi gibi alanlarda büyük başarılar elde etmektedir. İşte bunlardan biri de pek derneğe sosyal danışmanlık yapan Hatice Karakaya’dır.

Belçika’da kurulu bulunan Turkse Unie Derneğinde (Aktif Dernekler Birliği) sosyal danışman olarak görev yapmaktadır. Çocukluğundan beri dernek etkinliklerinin içinde bulundu. 16-17 yaşlarından itibaren de aynı kurumda yaz dönemlerinde meslek öğrencisi olarak çalıştı. O zamanlardan beri de çeşitli derneklerde gönüllü olarak çalışmaya devam etti. Profesyonel olarak 2013 yılından beri Turkse Unie Derneğinde çalışmaktadır.

Turkse Unie Gent Şubesinde özellikle kadınlara yönelik eğitim ve sosyal çalışmalar yapılmaktadır. Turkse Unie, kendisine bağlı olan bütün derneklere ihtiyaçları olan her konuda ve her projede destek vermektedir. Gent’teki projelerinde ise kadınlara yönelik eğitim ve sosyal çalışmalar ağırlık kazanmaktadır.

Karakaya, Belçika’da yaşayan ikinci nesil bir kadın olarak çalışma alanındaki insanlarla daha hızlı empati kurarak sorunları çözme odaklı faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu çalışmalardan ‘Zilver aan zet’ projesi yaşlılara yönelik olarak onların refah, sağlık ve hayat mücadelesini artırmak için destek vermekte, katkı sağlamaktadır. Yerel Flaman kurumlarıyla yaşlılar arasında köprü görevi görülmektedir. Dil bilmeyen ve bu kurumlara ulaşmakta zorluk çeken insanlar için devreye girilmektedir.

Hatice Karakaya, demans hastalığıyla ilgili olarak sertifikalı eğitimler aldı. Gent, Brüksel, Anvers ve Limburg bölgesinde seminerler vermektedir. Bunama olarak da adlandırılan demans hastalığı, zihinsel becerilerin zayıflaması durumu olup alzheimerın bir türüdür. Bu konuda verdiği seminerlerde erken tanı, hastalığın belirtileri ve hastalıktan korunma hakkında bilgiler sunmaktadır.

Karakaya’nın proje danışmanı olarak destek verdiği çalışmalardan birisi de BETEV (Belçika Türk Eğitim Vakfı) bünyesinde yürütülen “Türkçe Saati” etkinliğidir. Milli kimliğin temeli olan dil, sosyal ve kültürel anlamda insan hayatının en önemli unsurudur. Bu bakımdan Türkçe’nin özellikle yeni kuşak için doğru ve güzel konuşulup yazılması için kurumsal bir çalışma başlatılmıştır.

“Türkçe saati” projesi katılımcılar için ücretsiz olup Beringen, Anvers, Brüksel, Houthalen ve Gent bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. - Ertuğrul ALTINEL

  • Okunma: 2159

Yorumlar (0)Yorum Yap