Ekonomiye Can Vereceksin?

Köşe Yazıları / Volkan Yıldırım

Ekonomiye Can Vereceksin?

Bir reklam yapıyorsunuz ülke gerçeklerinden yoksun. Bir reklam yapıyorsunuz ülkenin ekonomi yazarlarını, bankacılarını oyuncakçı, çiçekçi, bakkal yapıyorsunuz.

Sonra da bir slogan ortaya atıyorsunuz; “Alın, Verin, Ekonomiye Can Verin…”

Eğer bir ekonomide  talebi canlı tutmak istiyorsanız öncelikle harcamaları  arttırmaya yönelik bir takım tedbirler almalısınız. Halkın harcama yapabilmesi için de gelir seviyesinin yükseltilmesini sağlamalısınız. Memura, emekliye %2,5 zam vererek ne çiçek aldırtabilirsiniz ne de oyuncak. Halk zaten borç batağına sürüklenmiş. Kredi kartı limitleri dolmuş, hareket edecek bir alan kalmamış. En nihayetinde de temel gıda maddeleri dışında kalan kalemlerde harcamalar durmuş. Bu şekilde enflasyon düşme eğilimine girmiş. (Eğer halkın alım gücünü yok ederseniz zaten enflasyonun düşmesi bunun doğal bir sonucudur.)

Peki gelişmiş ülkeler kriz ortamında ne yapmışlar bir de ona bakalım. Amerika para basmaya devam etmiş. Halkın alım gücünü arttırmak için ücretlerde reel bazda artışlar yapmış. Böylece halkın harcayarak ekonomiye can vermesi sağlanmış. Bütün bunların bir sonucu olarak da enflasyon rakamları kıpırdamaya başlamış. Çünkü halk harcamaya başladığı için ekonomide talep canlı kaldığından fiyatlar artma eğilimine girmiş. Bu nedenle de hem tüketiciler hem de üreticiler mutlu olmaya devam etmişler.

Eğer siz bu reklamı yaptığınız esnada halkın reel gelirleri %25-30 gibi bir oranda arttırılmış olsaydı bizlere söylenecek bir söz bırakmazdınız ve kesinlikle haklı bir konumda olurdunuz. İnsanlar da bu reklamdan etkilenerek artan gelirleriyle tasarrufa gitmez, ekonomide çarkların dönmesi için harcamaya başlayabilirlerdi. Ancak şu anki durum böyle olmamıştır. Gelir seviyesi yükseltilmeden harcama yapmaya özendirilmektedir. Ancak halkın alıp verebilmesi için ilk önce bunu sağlayacak mübadele aracına yani paraya sahip olmak gerekir. Eğer halkta para yoksa bu söylediklerinizin hepsi havada kalır. Bence bir reklam yapacaksınız bunu mevcut duruma göre düzenleyin.

İlk önce emekliye, memura, işçiye verin.

Sonra gerisini merak etmeyin.

Onlar ekonomiye can vereceklerdir zaten…

M.Volkan YILDIRIM

  • Okunma: 3682

Yorumlar (0)Yorum Yap