Emirdağ BAL Ligine Çıkmalıydı!

Haberler / Spor

Emirdağ BAL Ligine Çıkmalıydı!

Türk futbolu gelişiyor diye bas bas bağıranlar acaba koydukları acayip statüler nedeniyle birçok takımın nasıl paramparça olduğunu biliyorlar mı..? Görüyorlar mı ? Sanmıyorum, görseler bilseler kendi hataları nedeniyle oluşan bazı statüleri değiştirirlerdi ve onca takımın perişan olmasına neden olmazlardı.

Son yıllarda Bölgesel Amatör Lig ( BAL ) adı altında bir lig kuruldu. Bu lig Türkiye 3.ligine çıkacak takımlar için bir basamak olarak düşünüldü. İyi düşünülmüş ancak statü nedeniyle sınıfta kalmış bir proje. Uygulamada baştan aşağı yanlışlıklar var. Statüye göre bir İl’i Bal ‘da temsil eden takımlardan en az puan alan takım sezon sonu temsil ettiği ilin Süper Amatör Küme şampiyonu olan takımla bir baraj maçı oynuyor. Galip gelen takım Bal liginde bir sonraki sezon o ili Bal’da temsil ediyor.

2017-18 Futbol sezonunda Afyon’u Bal liginde Sandıklı Spor ile Şuhut Belediye Hisar Spor temsil ettiler. Ekiplerimiz kötü bir sezon geçirdiler. Sezon bitti ve yapılan puanlamada Şuhut Sandıklı’dan daha az puan topladı. Bu durumda az puan toplayan Şuhut Belediye Hisar Spor Afyon Süper Amatör Lig Şampiyonu Emirdağ Belediye Spor ile baraj maçı oynama durumunda kaldı. Ve Pazar günü oynanan bu maçı 2-1 galibiyetle tamamlayan Şuhut Hisar Belediye Spor Bal liginde kalırken Emirdağ Belediyespor Afyon amatör liginde kalan takım oldu. Emirdağ kazansaydı Bal ligine çıkacak, Şuhut ise Afyon Süper amatör ligine düşecekti. Burada kazanan taraf Şuhut olurken Emirdağ’ın 1 yıllık emekleri bir maçta heba oldu gitti. Burada yanlış cereyan eden bir şeyler var, sizlerin de farkında olduğunuzu sanıyorum.

Değerli okurlarımız daha önceleri “ Bu nasıl Bal ? “ başlığıyla bir yazı kaleme almış Bal’ı masaya yatırmıştım. Bir defa BAL dikkat edin “ adı üstünde AMATÖR lig “Uygulamada ise bu takımlar “ gizli profesyonel “ ler. Bal’da akıl almaz paralar dönüyor.Şöyle yalandan topa vuran bir futbolcu kapıyı 20-30 bin tl transfer parasından açıyor. Maç başları, maaşlar ve primler hariç.. Bunun neresi Amatör lig ? Üstelik garip bir uygulama daha var ; Bal liginde yabancı futbolcu oynatabiliyorsun ancak, Türkiye profesyonel liglerinden 3.Ligde yabancı topçu oynatamıyorsun. Akıl alır bir uygulama değil. Bugün Bal ‘da birçok yabancı futbolcu oynuyor. Büyük paralar dönüyor.

Şuhut-Emirdağ baraj maçına gelirsek ; haksızlığın tescil edildiği bir maç oldu. Bal’da oynayan ve büyük paralarla kurulan Şuhut Belediye Hisar Spor beklenildiği şekilde Emirdağ Belediye Spor’u 2-1 yenerek Bal’da oynamaya devam dedi. Aslında Emirdağ Spor biraz akıllı oynasa Şuhut’u rahatlıkla yenebilirdi. Zira Şuhut 1-0 galip oynarken kalecisi kırmızı kartla ihraç edilerek takımını 10 kişi bıraktı. Üstelik yedek kalecisi de yoktu. Oyundan ihraç edilen kalecinin yerine bir futbolcu kaleye geçti. Enteresandır Emirdağ Belediye spor beraberlik golünü duran bir toptan kullandıktan sonra kaleye tek şut atamadan maçı bitirerek yine Bal’a çıkamadı. Kendi liginde kaldı. Maç sonrası ise Şuhut Hisar Belediye spor’un özellikle teknik adamlarının ve futbolcularının sevinçleri görülmeye değerdi. Hani derler ya “ güleriz ağlanacak halimize “ aynı ona benzer bir tablo vardı sahada .. Teknik adamlar ve futbolcular küme düşmekten son anda kurtuldukları için adeta bayram ettiler..! Üstelik taraftarlarına da şirin görünmek için yapmadık şarlatanlık bırakmadılar. Şahsen ben maç sonrası Şuhut ekibinin Emirdağ Spor’dan vize almaları nedeniyle yaşadıkları sevinci yadırgadım.

Burada bir gerçeği vurgulamak gerek ; oynanan baraj maçı haksız bir uygulama. Baraj maçı oynanmamalı Bal’da temsil ettiği il adına az puan alan takım küme düşürülmeli, o ilin Şampiyon olan takımı Bal’a çıkarılmalıdır. Bana göre Şuhut Afyon Amatör Ligine geri gelmeli Emirdağ Spor Bal ligine çıkmalıydı. Bu nedenle de statünün tekrar bir gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum. > Orhan Durak - Kurtuluş Gazetesi

  • Okunma: 2513

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • Kenan

    Aynen doğru söylüyorsunuz saçma sapan bir uygulama adamlar bal da başarısız ve en az puanı toplamış küme düşmesi gerekiyor süper amatör de şampiyon olan emirdag sporunda bal ligine çıkmasi gerekiyordu haksız bir uygulama. Adamların bir sezon başarısızlığı tek maçta telafi edilebiliyor bu durumda amatör kümede şampiyon olanların hem işi zor hemde kica sezonu heba oluyor. Son maçı mutlaka kazanmak gerekiyor.