Emirdağ Cevaplıyor-4

Haberler / Özel Haber

Emirdağ Cevaplıyor-4

Emirdağ’da gündemde olan Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması yazı dizisinin dördüncüsünde konuklarımız Belçika’daki Emirdağlı gurbetçi gazetecilerden Şükrü Sağlam, Emirdağ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Koyuncu, Emirdağlı Gurbetçi Recep Tuncer Sarı ve gurbetçi gazeteci Cafer Yıldırımer görüşlerini paylaştı.

Belçika’daki gazeteci Şükrü Sağlam:
“Yıllardır Emirdağ'da ne zaman bir sıkıntı yaşansa sebebi Afyon ve Afyonlulardan bilinir, Bunun nedeni tüm insani ve ticari ilişkilerimizi komşumuz Eskişehir ile kurmuşuz. Ekonomik yetersizliğin ve eğitimsizliğin hüküm sürdüğü yılarda yurt içine ve dışına göç vermeye başlayan Emirdağlılar ilk etapta kendilerine sığınacak gemi olarak Eskişehir'i seçmişler. Burada her gün artan bir nüfusa sahip olmuşlar. Bundan 30-40 yıl önce köyleri ile 100 bin olan Emirdağ Nüfusu şimdilerde 39binlere gerilemiş. Köylerimiz neredeyse tamamen boşalmıştır.
Gelelim Emirdağ Eskişehir'e bağlansın mı, bağlanmasın mı konusuna; bu soruya cevabım bağlanmasın! Zaten bağlanması da hukuken çok zor bir prosedür gerektiren bir uğraş istiyor. Neredeyse TBMM’ye 20 yıldır milletvekili gönderemeyen, yetişmiş insan gücü olarak çok da üst düzeyde insanımızın olmayışı, olanlarında siyasete sıcak bakmamasından dolayı, Emirdağ siyaseten güçsüz görülen bir ilçe haline gelmiş.O yüzden bağlansın, bağlanmasın teklifini verecek milletvekilimiz dahi yokken, Kim nasıl bizi Eskişehir'e bağlayacak? Tamam, her şey hallodu, Eskişehir'e bağlandık. Emirdağ’ın siyasi, ekonomik, ticari sorunları bitecek mi? Tam tersi artacak. Sebebi ise esas Eskişehir'de üvey evlat muamelesi göreceğiz.

Bakmayın siz Eskişehir'de 100 bin Emirdağlı olduğuna var da bir tane ilçe belediye başkanı Emirdağlı mı? Hayır! Parti başkanı Emirdağlı mı? Eskişehir'deki milletvekilliği sıralamasında seçilebilecek yerden Emirdağlı var mı? Yok! Atalarımızın bir lafı vardır: “Taş yerinde ağırdır.” Gün gelir devran döner. Emirdağlılar Afyonkarahisar'da siyasette, ekonomide, ticarette söz sahibi olurlar. O zaman ne zaman mı derseniz? Yetişmiş, nitelikli insan gücümüzü Emirdağ'ın dinamikleri ile birlikte harekete geçirebildiğimiz zaman. Buna Türkiye’nin diğer şehirlerine dağılmış, özellikle Eskişehir’deki, yurtdışındaki, Belçika'daki Emirdağlılar ile Emirdağ'daki insanlarımızın en kısa sürede ortak akılda buluşup, akil adamlarını devreye sokarak başarabiliriz.
Bunları söylerken; Yurtdışındaki Emirdağ'lıları özellikle Belçika'daki Emirdağ'lıların siyasi gücünü göz ardı etmememiz gerekir. Belçika ve Emirdağ'lılar başlı başına bir tez konusu. “
Emirdağ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Koyuncu:
“Ben şahsım adına öncelikle Emirdağ'ın Eskişehir'e bağlanması olayına baştan beri karşıyım ki idari açıdan baktığımızda da bu neredeyse mümkün değil. Bu tür tartışmaların Emirdağ'a zarar vereceğini ve Afyonkarahisar'la olan ilişkilerimizi zedeleyeceğine inanıyorum. Tabi işin bir de Eskişehir ayağı var. Eskişehir'in yerlileri böyle bir durumda bizi ne kadar kabullenir veya bizi ne kadar Eskişehirli olarak görür bilemiyoruz.”
Emirdağlı Gurbetçi Recep Tuncer Sarı:
“Bu konu yıllardır ara ara özellikle seçim zamanları dile getirilir. Bu konunun yasal mevzuatı ortada yani kolay değil. Diğer taraftan Eskişehir’e geçsek ne değişecek. Eskişehirin ilçeleri ortada! Eskişehir’in ilçeleri de siyasi iradede il kadar belirleyici değil! Bana göre Emirdağ’ın yurt içi ve yurt dışı potansiyel gücü iyi organize olmalı. Yani Emirdağ diasporası özellikle Belçika’da Türkiye’deki siyasi iktidar üzerinde belirleyici rol oynayabilir. Emirdağ ile ilgili sivil toplum örgütleri, yardım cemiyeti konumunun daha da ötesine gidip her alanda etkin lobi çalışmaları yapmalıdır. Mevcut yapı ile kendi eksenimiz etrafında dolanıp laf çevirmeden başka bir şey yapılmamaktadır. Belçika’da Emirdağ sivil toplum örgütleri yeniden yapılanmalı! Belçika’da yetişmiş her meslek dalında Emirdağlılar ön plana çıkarılmalıdır. Türkiye ve Avrupa’daki Emirdağ sivil toplum örgütlerinin bir çatı altında toplanım, bir üst kurul oluşturulası için bir süre uğraş verip mücadelede ettim. Ama maalesef başarılı olamadım. Umudum odur ki Emirdağlı sivil toplum örgütleri bir çatı altında toplanıp organize çalışırlar. Önemsediğim bu konu Emirdağ’a ve nerede yaşarsa yaşasın tüm Emirdağlılar için hayırlara vesile olacaktır. Bu konu, Emirdağ Afyon da mı kalsın, Eskisehire mi bağlansın, ilmi olalım, özerklik mi ilan edelim esperisinden daha çok tartışılıp hayata geçirilmelidir. Ben nerede kalalım, nereye geçelim değil, Türkiye ve Avrupa Emirdağ sivil toplum örgütleri profesyonel kadrolarla bir üst kurul yani Dünya Emirdağlılar Federasyonu çatısı altında yapılaşıp organize çalışsın diyorum.”

Gurbetçi gazeteci Cafer Yıldırımer:
“Öncelikle, Belçika’da doğup büyüyenlerin genel olarak ata yurtları Emirdağ’a pek fazla ilgi duymadıklarını bilmek gerekir. Ancak Belçika’da doğup büyüyen birisi olarak Emirdağ’ın bende ayrı bir yeri olduğunu söyleyebilirim. Çünkü 91 ile 95 yılları arası Konya Özel Elmas Lisesi’nde geçirdiğim öğrencilik yıllarımda, tatil dönemlerini Emirdağ’daki yakınlarımın yanında değerlendirmiştim.

Emirdağlı olarak Eskişehir’e gittiğimiz zaman, çoğunluğu bizim gibi göçmen olan Eskişehir halkıyla daha iyi anlaştığımız kesin. Zaten Avrupa kapıları açılmadan önce birçok akrabamız iş ve aş umuduyla Eskişehir’e yerleşmişler. Bu da bizleri zamanla Eskişehir’e yatırım yapmaya itti. Birçoğumuzun babası Eskişehir’de eğitim görmüş. Birçoğumuz Eskişehir’in hastanelerinde en az bir defa muayene olmuşuzdur. Hatta alış verişlerimizi bile oradan yaparız. Ayrıca birçok akrabamız artık Eskişehirli olduklarını söyler.

Gel gelelim Afyon’a. Asırlardır bölgede yaşam sürdükleri bilinen ve Eskişehir halkıyla kıyaslanması mümkün olmayan Afyon halkıyla ilişkilerimiz pek iyi düzeyde olmadı. Ancak il sınırları belirlendiği günden bu yana, Afyon’la birçok konuda aynı kaderi paylaştık. Şimdi seçim listeleri dolayısıyla çıkan tartışmalar yüzünden Emirdağ’ın Afyon’a yüz çevirmesi ne kadar sağlıklı bir duruş olur? Kaldı ki, Afyon Emirdağ’ı bıraksa bile Eskişehir Emirdağ’ı ilçe olarak kabul edecek mi? Ayırca Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması demek, Emirdağ’daki sorunların Eskişehir’e taşıması anlamına geliyor. Peki ya Emirdağ Eskişehir’e bağlandıktan sonra bu sefer Eskişehir’le ters düşersek ne olacak? Konya ile bağlanması mı gündeme gelecek?

Bana kalırsa Emirdağ’ın mutlak Afyon’la ilişkilerini daha da sağlamlaştırmaya bakması daha mantıklı olur. Bu bakımdan, Emirdağ’ın Afyon’dan ayrılarak Eskişehir’e bağlanmasını sağlıklı bulmadığım gibi Afyon’a bağlı kalmasını daha uygun görüyorum.”

Emirdağ Cevaplıyor devam ediyor...

  • Güncelleme: 26.04.2015 20:40
  • Okunma: 5631

Yorumlar (5)Yorum Yap

  • suvermez

    memleketi pkk ile bölmeye calisanlar varken,Türk kürt diye ayirmaya calisanlar varken,.Emirdagli Afyonluyum diyemiyormusta ,falanda Filanda . hemserilerim biz ne ictikte Eskisehir sarhosu olduk .i Eskisehirin hangi ilcesi yasanabilirki hangi ilcesi Afyon ilcelerinde daha kaliteli. acaba baska eskisehir varda benmi bilmiyorum.? Türküm ve Afyonluyum demek utandiriyormu bizi kendimide Eskisehirli görmüyorum, Afyona 45 Eskisehire 165 km uzaktaki Emirdagli ne yapacaklar ,

  • mustafa

    eskisehir ögrenciyi konyaya kaptirdi (aileler konyayi tercih ediyr) ,eskisehir havalani devre disi sayilir,ic anadoludaki bir cok il eskisehiri coktan asdi gitti konya ,Kayseri esesi coktan hem görsellikde Hemde ikdisadi hayatta coktan sollamis,afyon saglik turizminde patlamaya hazirlaniyor, eskisehirin makyajina kanan emirdaglilar bir daha düsünün.afyon eski afyon degil,

  • ECZ YUSUF AKKUYU

    yıl2004 den yıl2009 arası afyon emirdağ ilişkileri en üst düzeyde ve toplam da trilyonlarca yatırımlar geldi 70 köyün 5 belde bir ilçe merkezi tamamının yolu ve okulları kanalizasyonları vs vs bir çok iş yapıldı şu an bir iş olmadı diye hemen mızıkçılık yapan çocuklar gibi gidiyorum denemez orada duraçaksız söke söke alaçaksın istedigini budur siyaset

  • zafer

    konunun , zaten limoni olan,afyonla iliskilerimize zarar verecegini soyleyenlerin cekinceleri haksiz deyildir.
    o yuzden, once anketle emirdag halkinin koyleriyle birlikte dusuncesi ogrenilmesi ,cikilacaksada sonra yola cikilmasi gerektigine inaniyorum.
    ....
    bu mesele cozulmeden yada halkin karariyla, musbet ,menfii ,kapanmadan emirdaginin yol almasini beklemiyorum.

  • TIMUCIN

    birlik beraberlik veya ust cati ,derneklerin lobicilik faaliyetleri bunlar kimsenin itiraz edecegi seyler deyil.
    lakin , basarilamamasinin, sebebi,ego lu arkadaslar ve toplumsal meselelerde sahsi cekismeleri kenara birakamiyoruz.
    ama o konunun bu konuya engeli yok. zaten eskisehire baglansakta baglanmasakta olmasi gereken bir sey "birlik beraberlik".
    lakin bugune kadar mumkun olmadi.
    .
    katkimizin oldugu ilden hizmet talep etmek HAK tir
    hakkimiz olani IMKANSIZ gormek.
    .
    bu mantik bizi kuculttu.