Öne Çıkanlar bu hafta
-
Koronavirüs Aşısı Emirdağ’da (14.01.2021)
-
Başkan Koyuncu, Projelerimi Tamamlayacağım (12.01.2021)
-
Korona Aşısı Afyon’a Ulaştı (13.01.2021)
-
Emirdağ’da Üretmemiz Gerekiyor (12.01.2021)
-
Emirdağ’daki Koronavirüs Hastaları Konuşuldu (14.01.2021)
Emirdağ Güveci
Emirdağ / Yemekleri
- 21.06.2015 15:46
- Yorumlar
MALZEMELER
1 kg. kuşbaşı et
5-6 adet patlıcan
yeşilbiber
domates
sarımsak
tuz
YAPILIŞI
Kuşbaşı et toprak tencerenin içine konularak fırına verilir. Et kavrulduktan sonra toprak tencerenin içine patlıcan, biber, domates, sarımsak doğranır, tuzlanır ve karıştırılarak susuz ya da çok az su ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Bir saat sonra fırından çıkarılarak ayranla birlikte servis yapılır.
Ancak şunu belirtmekte yarar vardır: Bu yemeği özel ve lezzetli kılan unsur güveç adı verilen toprak tencerede susuz olarak pişirilmesidir. Bu nedenle de içine konulan malzemelerden daha önemlidir pişirilmesinde kullanılan kap.
Yemek bölgede yıllardan beri yapılmaktadır. Eskiden sadece Türkmenler arasında sevilerek yapılan bu yemek zaman içerisinde yöre halkı tarafından da benimsenmiştir. Bugün Emirdağ’ın birçok köyünde köylüler bu yemeği taş fırınlarında yapmaktalar.
Emirdağ güveci diğer güveç yemeklerinden ayrılır. Çünkü güveçle yapılan yemeklerin hiçbiri yöre ismiyle anılmaz. Emirdağlılar yemeği öyle benimsemişlerdir ki yemeğe yörelerinin ismini vermeyi unutmamışlardır.
Türk mutfak kültürünün ayrı bir lezzeti olan Emirdağ Güveci bölgede düğünlerde, mevlütlerde kısaca yöre halkı için önemli görülen her türlü uygulamada yer almaktadır.
- Okunma: 16037
Son Yorumlar
-
Gurbetin Başkenti’ne Yakışır Yatırımlar Hayırlı Olsun
[hamza] ne kadar biyuk me ksdar onemli yatirimlar emirdagimizin yeni hukumet konsgina millet bahcesine cok ihtiyaci…
-
Başsağlığı - Osman Torun
[Hamzaeryoruk] Allah rahmet eylesin nur icinde yatsın yakınlarına sabır versin
-
Başsağlığı - Osman Torun
[Yılmaz Eral] Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah ailesine ve tüm yakınlarına başsağlığı diliyorum
-
Başsağlığı - Dudu Erikçi
[Karaca Ailesi] Aile'nin koca çınarlarından birini daha kaybettik. Pak yürekli kadın ışıklar içinde uyu.
-
Haziran Ayı Portresi: Prof.Dr.Ali Koşar
[Bayram] Ali hocam ile babamın rahatsızlığı nedeniyle tanıştım çok yardımlarını gördüm. Ayda bir…
Yorumlar (1)Yorum Yap
erol
incili mah fırıncı asım abi cok iyi yapar.gerçek emirdağ güveci onda yenir ..
26.02.2017 14:10