Emirdağ'da 2010 Yılından Akılda Kalanlar

Haberler / Özel Haber

Emirdağ'da 2010 Yılından Akılda Kalanlar

2010 yılı Emirdağ adına bir öncekine benzer bir şekilde yaşandı ve bitti. www.emirdag.gen.tr ekibi olarak sizlere 2010 yılının akılda kalan olaylarından bir panaroma hazırladık. İşte 2010 yılında Emirdağ'da ve Emirdağ adına yaşanan olaylar:

Ocak
Emirdağ ve caddelerinin otopark işletmeciliği yapılan ihale sonrası Emirdağ'da ticaretle uğraşan Zafer Kuyun 150.500 TL'ye Emirdağ'daki belli cadde ve sokakların ücretli otopark olarak kullanma hakkını üç yıllığına elde etti.

Afyonkarahisar İl Nüfus Müdürlüğü yaptığı açıklamada 2009 yılı evlilik sayılarından bin 881 çiftin merkezde evlendiğini ve ilçe dağılımında ise ilk sırada 732 evlilikle Emirdağ'ın yer aldığını ifade etti.

Emirdağ'a bağlı Türkmen köyü Çukurahıl mevkiinde meydana gelen olayda 17 yaşındaki A.H., yaylada koyun otlatırken yeğeni İ.Ç.'yi (14) tüfekle vurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu yaptığı nüfus açıklamalarında Emirdağ, Afyonkarahisar'ın nüfus bakımından beşinci büyük ilçesi oldu.

Emirdağ'da ekonominin geçmişte tarım ve hayvancılığa dayalı olduğunu vurgulayan Güney, Emirdağ'daki gurbetçilik geleneğinin de etkisiyle arpa, buğday ve pancar dışında bir üretim yapılmadığına dikkat çekti. Özellikle meyve yetiştiriciliği üzerinde duran Güney, Emirdağ'ın ceviz, badem, elma, kiraz, vişne gibi meyvelerin yetişmesine müsait ve verimli olduğuna dikkat çekerek, tarım ve hayvancılıkla uğraşan Emirdağlılara hizmet veren kurumların bilgilendirme seminerlerine katılımın azlığından yakınarak başlatılan bedelsiz ağaçlandırma projesine başvurunun dahi olmadığını ifade etti.



Şubat
Emirdağ Kaymakamı Zekeriya Güney Emirdağ üzerine kısa bir değerlendirme yaptı. Güney'in yaptığı değerlendirmede öne çıkan en önemli nokta ise 'Tahtakale'den bile fazla döviz girdisi olan bir ilçe olmamıza rağmen, zengini tam zengin, fakiri tam fakir bir ilçeyiz'' sözüyle bir kez daha vurgulanan ekonomik durum oldu.

Tüm yurtta emlak vergisi değerlerindeki artış yüzde 14,2 düzeyinde gerçekleşirken yurt genelinde bazı yerlerde 2006 başındaki değerler 3′e, 4′e katlandı. Artış oranları, İstanbul ve İzmir gibi illerde yüzde 200′leri bulurken, şaşırtıcı şekilde Emirdağ'daki artış yüzde 500'leri aştı.

Cumhuriyet Halk Partisi Emirdağ İlçe Kongresi 6 Şubat Cumartesi günü gerçekleşti ve Mehmet Pala 14 ay aradan sonra tekrar ilçe başkanı seçildi.

16 Şubat Salı günü Eskişehir Caddesi'nde Emirdağlı Halaç Ailesi öncülüğünde Tansaş Süper Marketi açıldı ve Emirdağ'daki büyük marketlere bir yenisi daha eklendi.

29 Mart Yerel Seçimleri sonrasında tadilatı yaptırılan Emirdağ Belediyesi Hizmet Binası ve alınan yeni makam aracı ile ilgili araştırmalar Emirdağ Gazetesi tarafından gündeme getirildi. Haber sonrası adli işlem başlatıldı.

Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde Emirdağ'da gelir vergisi ve kurumlar vergisi bazında rekortmenler ödüllendirildi. Kurumlar Bazında Vergi Rekortmeni KMK Mermer, Gelir Vergisi Alanında Vergi Rekortmenleri Ergün Özmutlu oldu.

Emirdağ Belediyesi ile Emirdağ Kaymakamlığı'nın öncülüğünde 27 Şubat 2010 Cumartesi günü Afyonkarahisar'da düzenlenen Emirdağlılar Gecesi'ne yurt dışı ve yurt içinden birçok Emirdağlının yanı sıra Afyonkarahisar'dan bürokratlar da katıldı.


Mart
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1 Mart 2010 Pazartesi günü Çankaya Köşkü'nde Emirdağ'dan ve Belçika'dan Türk politikacı, bürokrat ve iş adamlarından oluşan heyeti kabul etti. Brüksel Bölge Devlet Bakanı Emir Kır, Belçika Senato Milletvekili Fatma Pehlivan, Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, Turabi Gözel ve Emirdağ'dan Ticaret Odası Başkanı Abdil Demiral, Uğur Serdar Kargın, Şerafettin Köksal başta olmak üzere kalabalık bir topluluk Emirdağ Heyeti'ni meydana getirdi.

Emirdağ İlçe Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından 2009 yılı faaliyet raporu açıklandı. 2009 yılı boyunca Emirdağ'da 1.721 gerçek usüle tabi, 187 kurumlar vergisi, 1.068 basit usüle ve 7.125 de motorlu taşıtlar vergisi yükümlülerinin meydana getirdiği toplam 10.191 mükelleften tahakkuk edilen 20.538.166 TL verginin 15.771.301 TL'si tahsil edildi.

Q Cities ismiyle bilinen ve Avrupa'daki büyükşehir belediyelerinde verilen hizmet kalitesini artırmak, iş birliği geliştirmek ve başarılı çalışmaları ödüllendirmek üzere meydana getirilen kuruluşun yeni dönem başkanı aslen Emirdağlı olan Resul Tapmaz seçildi.

Emirdağ Esnaf ve Sanatkarlar Odası 2010 yılı genel kurulu 20 Mart Cumartesi günü Emirdağ Çınar Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. Muzaffer Aşık yeniden başkan seçildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Mehmet Zeybek yaptığı açıklama ile 2010 yılının ilk üç ayı içerisinde Afyonkarahisar'a yapılan bakan ziyaretlerinin son derece yararlı olduğunu dile getirdi. Mehmet Zeybek'in “Maksat hasıl olmuştur” sözüyle vurguladığı bir dizi önemli gelişmenin arasında Tabur Komutanlığı'nın Emirdağ'dan ayrılmasıyla boşalan arazinin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'ne devrine de yer verildi.


Nisan
31 Mart 2010 tarihinde Emirdağ'da Toplu Konutlar bölgesinde Emirdağ Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri tarafından sokak köpeklerinin çifte ile vurulması Emirdağ Belediyesi Valiliğe şikayet edildi.

Emirdağ Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Engin Saygın'ın girişimleri sonucunda 12 Dev Adam Basketbol Okulları Direktörü Samer Şenbayrak ve ünlü basketbol yorumcusu İsmet Badem Emirdağ'da çeşitli etkinliklere katıldılar.

Emirdağ'da 30 Mart tarihinden bu yana kayıp olduğu bildirilen  1988 doğumlu Uğur Çallı Çifteler-Emirdağ karayolunun 5. kilometresinde ölü bulundu.  Vücudunda darp ve yara izine rastlanmadığı belirtilen Çallı'nın son yıllarda pskilojik olarak kötü bir dönemden geçtiği öğrenildi.

Danimarka'da yaşamını sürdüren Emirdağlı bir ailenin kızı olan Döne Kökten, eğitimdeki başarısı ile Danimarka'nın en eski ve en onurlu H.C. Andersen ödülünün sahibi oldu.

Aslen Emirdağlı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi eski rektörlerinden Prof. Dr. Esat Erenoğlu vefat etti.

Emirdağ İlçe Tarım Müdürlüğü'nde teknisyen olarak çalışan Mustafa Sungur(50) idaresindeki 03 DH 562 resmi plakalı pikap, Afyonkarahisar-Ankara kara yolunun 77. kilometresinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu karşı şeride geçerek devrildi. Kazada, köylere görevli gittiği ileri sürülen sürücü Mustafa Sungur olay yerinde hayatını kaybetti.


Mayıs
Emirdağ Spor'un 3. Lig terfi maçlarında Antalya grubunda mücadele edeceği belli oldu.

Emirdağ Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar doğrultusunda tadilata giren Kültür ve Sanat Merkezi 5 Mayıs günü Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala, Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt, Gömü Belediye Başkanı Hakkı Tekin, İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Meclisi üyeleri ve kalabalık bir davetli topluluğunun katılımı ile yeniden hizmete girdi.

Emirdağ Spor 3. Lig'e terfi maçları kapsamında Antalya grubu finalinde karşılaştığı Eskişehir temsilcisi Odunpazarı Spor’a penaltılarda kaybederek umutlarını deplasmanlı lige bıraktı.

Emirdağ Spor'da beklenen genel kurul gerçekleşti. Tek liste ile girilen genel kurulda, 3. Lig terfi maçları sonrası istifa eden Kadir Bilal ve ekibinin yerine daha önce Emirdağ Spor kaptanlığı da yapmış olan Erdal (Eren) Pamuk başkanlığında yeni bir yönetim kurulu seçidi.


Haziran
Belçika Federal Seçimleri 13 Haziran 2010 Pazar günü Belçika genelinde yapıldı. Flaman bölgesinden aşırı ırkçı parti N-VA (Flaman Milliyetçi Cephe) seçimi kazandı.

Emirdağ Belediyesi tarafından vatandaşların hizmetine sunulan yeni araçları Emirdağ halkına tanıtıldı.

Emirdağ'a bağlı Tez Köy ve Dereköy'de ise şap hastalığı bulunması dikkatleri bu köylere çevirdi. Köy meydanına ve köy konağına asılan uyarıcı yazılarla köylüler ve gelen vatandaşlar bilgilendirilirken uyarıcı levhalarda "Bu köyde şap hastalığı bulunmaktadır." yazıldı.

Emirdağ'a bir ziyaret için gelen Fransa'nın Vienne şehri ekibine jest yapılarak Emirdağ'da Arabacılar Sokağı'nın adını değiştiren Emirdağ Belediyesi ile Vienne Belediyesi kardeşliğe imza attılar.


Temmuz
Emirdağ’da her geçen yıl bir önceki yıla göre daha az sayıda gurbetçinin ziyarete geldiği iddialarına rağmen, 13 Temmuz Salı günü Emirdağ'da yılın en kalabalık anları yaşandı.

Kimilerinin üzüldüğü kimilerinin de sevindiği Üniversiteye giriş sınav sonuçları sonrasında mutlu haberler arka arkaya geldi. Emirdağ Anadolu Lisesi öğrencisi Döndü Bal Türkçe-Sosyal 1 alanında aldığı 543 puanla Türkiye 14.'sü oldu.

Milliyetçi Hareket Partisi Emirdağ İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen Birlik ve Beraberlik Gecesi'ne katılmak amacıyla Emirdağ'a gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural halkın yoğun ilgisiyle karşılandı.

Yıl içerisinde köy muhtarı Mehmet Özkan'ın girişimleri ile planlanan 1. Suvermezliler Günü 17 Temmuz Cumartesi günü Emirdağ'a bağlı Suvermez köyünde gerçekleştirildi.

Emirdağ'ın geleceği için kurulan Tek Ses Tek Yürek Platformu'nun tanıtımı ve Emirdağ'ın geleceğinin tartışıldığı Haber Vadisi programı 22 Temmuz 2010 günü Emirdağ'dan canlı yayınlandı. Vali Haluk İmga, Emirdağlıların bu birlik ve beraberlik gösterisi sonrası Tek ses Tek yürek platformuna 80 bin TL ile destek oldu.

Emirdağ'a bağlı Karacalar Köyü'nde ikamet eden Aşık Yoksul Derviş'in kitap tanıtımı ve heykel açılışı büyük bir coşkuyla yapıldı.

Emirdağ Gurbetçi Festivali'nde Gece Yolcuları ve Zara sahne aldı.

12 Eylül Anayasa Referandumu'nda gümrük kapılarındaki ilk oyu bir Emirdağlı kullandı.


Ağustos
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Emirdağ'da Ticaret Odası tarafından tahsis edilen yerde şube açtı.

Emirdağ Belediyesi'nin misafiri olarak Emirdağ'a gelen Gent Belediyesi ekibi Afyonkarahisar'ın ardından Emirdağ'da da bir dizi ziyaretlerde bulundu. Gent Belediye Başkanı Daniel Termont ve Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz Emirdağ Kaymakamı Zekeriya Güney ve Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala'yı makamında ziyaret ettiler.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referanduma 'hayır' oyu çağrısı için mitinglere devam ediyor. Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da yapılacak olan mitingi öncesinde CHP Emirdağ İlçe Başkanlığı ve Emirdağ'daki partililer Ankara-İzmir karayolunda yüzlerce araç tarafından coşkulu bir şekilde karşılanarak Emirdağ'a geldi ve Emirdağlılara seslendi.

Emirdağ Belediyesi Ramazan etkinliklerini bu yıl İncili Mahallesinde gerçekleştirdi.


Eylül
Milliyetçi Hareket Partisi Emirdağ İlçe Başkanı Ceylan Morca, referandum öncesinde bir basın bildirisi yayınladı. Basın bildirisinde Emirdağ'da bir ilki gerçekleştiren Morca, tam 16 sayfalık metini basınla paylaştı.

Emirdağ referandumda evet dedi. Emirdağ merkez ilçede kullanılan 10.291 oyun %49.8 oranla 5.121'i evet, %49 oranla 5.040'ı hayır çıkarken, oyların %1.2'si ise geçersiz sayıldı. Emirdağ'a bağlı beldeler ve köylerde kullanılan 12.909 oyun %57.9 oranla 7.478'i evet, %38.6 oranla 4.978'ı hayır çıkarken, oyların %3.5'si ise geçersiz sayıldı.


Ekim
Emirdağ'da gerçekleşen İl Genel Meclisi Ekim ayı ikinci birleşiminde söz alan Emirdağlı siyasiler önemli mesajlar verdi. Bütün isimlerin memnuniyetlerini ifade ettikleri toplantıda kullanılan "yörük" ifadeleri dikkat çekti.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Emirdağ'da da vergi denetimleri sıklaşmaya başladı. Emirdağ'da yapılan denetimlerde mükelleflere ceza yağdı.

Demokrat Parti Emirdağ İlçe Başkanı Adem Altıntaş tekrar aday oldu ve DP Emirdağ İlçe Başkanı oldu.


Kasım
Emirdağ Belediyesi öncülüğünde Afyonkarahisar ve Emirdağ'daki siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yaptıkları Belçika ziyaretinin iade-i ziyareti 3 Kasım 2010 günü Emirdağ'da gerçekleştirildi.

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Koordinatörlüğü,Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Prof.Dr. Muhsin Konuk AKÜ Rektör adaylığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Emirdağ İlçe Başkanlığı tarafından 6 Kasım Cumartesi günü Emirdağ Ziraat Odası'nda bir dayanışma gecesi düzenlendi. Geceye CHP Afyonkarahisar ve ilçelerinin yöneticileri katılırken; konuk olarak Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Muharrem İnce katıldı.

Sosyal sorumluluk projeleriyle gündeme gelen Toyran Grup, Emirdağ'a bağlı Bağlıca Köyü İlköğretim Okulu'nu çok kısa bir sürede tadilatını yaptırararak yine Emirdağ gündemine oturdu.

Emirdağlı hayırsever iş adamı Fazlı Halaç tarafından oğlu merhum Ömer Halaç adına yaptırılan Emirdağ Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından hizmete açıldı.


Aralık
Kalp krizinden vefat edenlerin sayısı her geçen gün artmaya devam etti. Emirdağ'da ilköğretim okulu öğrencisi 11 yaşındaki Ebru Gülşan Patlı minik kalbine yenik düştü.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar İl Başkanlığı tarafından yapılan istişare toplantıları ilk kez bir beldede gerçekleştirildi. Emirdağ'a bağlı Aşağı Piribeyli Belediyesi'nde gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar İl Başkanı Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Milletvekili A.Kadir Akcan, Emirdağ İlçe Başkanı Ceylan Morca, 19 il yönetim kurulu üyesi, ilçe başkanları ve belediye başkanları, bazı il genel meclis üyeleri katıldılar.

İl Genel Meclisi Aralık Ayı birleşiminde Emirdağ'daki okullara ayrılan 400.000 liralık ödeneğin 200.000 lirasının Emirdağ Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne geri kalan 200 bin liranın ise Afyonkarahisar merkez ilköğretim okullarının onarımı için aktarılmasını öngören komisyon raporu tartışma yarattı. Milliyetçi Hareket Partili Meclis Üyesi Celil Yılmaz raporda iyi ayrı konunun birleştirildiğini belirterek komisyon raporuna karşı çıktı.

Kasım ayı içerisinde www.emirdag.gen.tr tarafından gündeme getirilen Emirdağ'ın türkülere konu olmuş çeşmesi Kacerli Çeşmesi, Emirdağ Belediyesi ekipleri tarafından yıkıldı.

Ülke genelinde Fırıncılar Federasyonu tarafından önerilen zam teklifi büyükşehirlerde uygulamaya konulurken; Emirdağ'da da ekmeğe zam yapıldı.

Kacerli Çeşmesi yenilendi. Emirdağ Belediyesi çalışmaları ile yeniden düzenlenen meşhur Kacerli Çeşmesi'nin duvarları Afyon mermeriyle kaplandı.

Emirdağlı iş adamı Yaşar Gözel milletvekilliğini düşünmediğini 'Aday değilim' diyerek açıkladı.

  • Güncelleme: 31.12.2010 01:32
  • Okunma: 4574

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • suat

    bu sene de emirdağa bi yenilik sosyal aktivite yapılmadı. yazık...

    bir çivi çakılsın bari emirdağ için