Emirdağ'da Çevre Felaketi Ulusal Basında

Haberler / Güncel

Emirdağ'da Çevre Felaketi Ulusal Basında

On binlerce balık kuruyan akarsuda telef oldu, çevreyi de dayanılmaz bir koku sardı. Yüzyıllardır akan akarsu 2 yılda kurudu. Emirdağ'daki bu çevre felaketinin duyurulması için vatandaşlar ellerinden geleni yaparken; A haber isimli ulusal haber kanalı felakete haber bültenlerinde yer verdi. Canlı yayınla bağlantı kurulan Emirdağ Pınarbaşı Göletindeki durumu aktaran muhabir Ata Gündüz Kurşun, buradaki felaketin gerçek yüzünü televizyon ekranından paylaştı.

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde yüzlerce yıldır akan ve Sakarya Nehri’nin kollarından birisi olan Pınarbaşı akarsuyu kuruyunca bölgede adeta çevre felaketi yaşandı. Akarsu kuruyunca 10 binlerce balık telef olurken, bir çok kuş türü de bölgeden uzaklaştı. Çevre sakinleri akarsuyun sulama amaçlı bilinçsizce açılan derin kuyularından dolayı kuruduğunu öne sürdü.

Emirdağ ilçesine bağlı Yenikapı ve Hamzahacılı köyleri arasında yer alan ve Sakarya nehrinin kollarından birisi olan Pınarbaşı akarsuyu iddialara göre yanlış sulamadan dolayı kurudu. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelen akarsu aynı zamanda fotoğraf meraklılarının da ilgi odağıydı. Yüzyıllardan bu yana akan ve önceki yıllarda yatağında iki tane de değirmen bulunduran akarsu kurudu. Bölgede sular çekilen 10 binlerce balık telef olurken, çevreyi de dayanılmaz bir koku sardı. Adeta çevre felaketinin yaşandığı bölgede flamingo gibi bir çok kuş türü akarsuyun kuruması ile bölgeden uzaklaştı. Piknikçilerin de uğrak mekanlarından olan akarsu kuruyunca adeta bölge terk edildi.

Video

  • Okunma: 4320

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • Korkut Hocazâde

    İnsanların elleriyle yaptıkları yüzünden karada ve denizde bozulma meydana geldi. Neticede (Allah), yaptıklarının (kötü sonuçlarından) bir kısmını kendilerine tattıracaktır; umulur ki (yol yakınken) dönerler. [Rûm sûresi 41. âyet]

    Kurutulan Pınarbaşı akarsuyunun yeniden canlandırılması mümkün. Amma velâkin bu ancak en ince ayrıntıya kadar planlanmış bir çevre projesi ile gerçekleşebilir.