Emirdağ'da Mesleki Yeterlilik Zorunlu Oldu

Haberler / Ekonomi

Emirdağ'da Mesleki Yeterlilik Zorunlu Oldu

Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H.İbrahim AKTEPE önemli bir açıklamada bulundu. Bilindiği üzere, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişiklikle, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunlu hale getirilmiştir.

Bu kapsamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan ilk tebliğde inşaat, kaynak, doğalgaz ve otomotiv sektörlerini kapsayan 48 meslek dalında, 24 Mart 2016 tarihinde yayımlanan ikinci tebliğ ile de asansör metal ve makine sektörlerini kapsayan 8 meslek dalında belge zorunluluğu başlatılmıştır. Birliğimizin girişimleriyle kurulan MEYBEM (Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi A.Ş.) iş kazalarını en aza indirmek amacıyla, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme hizmeti vererek, başarılı olan kişilere “ Mesleki Yeterlilik Belgesi” vermektedir.

Emirdağ'da 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren iş müfettişlerince yapılacak denetimlerde belgesiz her bir çalışana, her bir ay için 500 TL idari para cezası kesilecek.

Odamızda mesleki yeterlilik temsilciliği bulunmaktadır. MEYBEM tarafından yapılacak sınav ve belgelendirme 31.12.2017 tarihine kadar ücretsizdir.İsteyen kursiyerlere sınav öncesi 1 haftalık eğitim kursu ücretsiz verilmektedir.
Belirlenen meslek dallarından İNŞAAT sektöründe çalışmakta olanların mesleki yeterlilik belgesi alması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Aktepe konunun ciddi anlamda önemli olduğunun altını çizerek, nasıl ehliyeti olmayanın araba kullanmasının uygun olmadığı gibi mesleki yeterlilik sertifikası olmayanların da mesleklerini yaparken bu belgenin olmasının zorunlu olduğunu belirtti. Kanun kapsamında idari para cezası ve yaptırımların çok ağır olduğunu,mağduriyetlerin yaşanmaması için konuya ilgililerin çok hassasiyet göstermesi gerektiğini belirtti. Bu bağlamda, üyelerimiz Odamız müracaat ederek, kendileri ve çalışanları için belirtilen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda belge alabileceklerdir. Yeterli çoğunlukta müracaat alınarak, gerekli sınavlar düzenlenecek ve belge alma kolaylığı sağlanacaktır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için www.meybem.com.tr adresinden bilgi alınabilir.

  • Güncelleme: 23.12.2016 07:48
  • Okunma: 3774

Yorumlar (0)Yorum Yap