Emirdağ’da Tarla Günü Etkinliği

Haberler / Güncel

Emirdağ’da Tarla Günü Etkinliği

İlçemize bağlı Elhan Köyünde Sertifikalı Tohumluk Ayçiçeği tarla günü programı düzenlendi. Program Emirdağ Belediye Başkanı Serkan KOYUNCU, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim ACAR, İlçe Müdürleri ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim ACAR yapmış olduğu konuşmasında "İlimizde 2010 yılında yaklaşık 200 dekar ile başlanan tohumluk ayçiçeği yetiştiriciliğinin 2019 yılında 36 bin dekar alana ulaşmıştır. "İlimiz Türkiye de tohumluk ayçiçeği üretiminde 2. Sıradadır.
İlimizde özellikle son beş yıldan beri sözleşmeli tohumluk ayçiçeği üretimi giderek artmaktadır. 2010 yılında ilimizde yaklaşık 200 dekar ile başlanan tohumluk ayçiçeği yetiştiriciliği 2019 yılında ise 36 bin dekara ulaşmıştır. Tohumluk üreten firmaların ilimizi ve özellikle Emirdağ bölgesini tercih etmelerinin sebebi toprak, sulama, iklim ve çiftçilerimizin isteği gibi özelliklerin uygun olmasıdır. Tohumluklar 'OECD Sertifikasyon Sistemi' dahilinde ihraç amaçlı üretilmektedir. Sözleşmeli tohumluk ayçiçeği üreticileri elde ettikleri gelirden memnun olduklarından her geçen gün talep hızla artmaktadır. Firmalarda gelen talep karşısında üretimlerini sürekli artırmaktadırlar. Üretimle birlikte tarla kontrollerinde istihdam edilen tarım işçileri nedeniyle ayrıca bir iş sahası da açılmaktadır. Bu şekilde üreticilerle birlikte tohumluk ayçiçeği üretimine direkt ve endirekt olarak katkıda bulunan tüm kesimin refah düzeyi artmaktadır.

Tohumluk ayçiçeği aynı zamanda alternatif bir ürün haline gelerek münavebe deseninin genişlemesine ve damlama sulama sisteminin kullanımının artmasına da faydası olmuştur. İlimiz Türkiye de ayçiçeği tohum üretiminde 2. sıradadır. Tüm bu gelişmeler diğer firmalarında ilgisini çekmeye başlamış ve ekiliş için talepler çoğalmıştır. Yakın bir zamanda en fazla üretim yapan ve tercih edilen il konumuna gelecektir.

Geçen yıl Sandıklı İlçemizde yaklaşık 200 da alanda başlayan tohumluk ayçiçeği üretimi bu yıl 1.200 da alanda ekimi yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda Bolvadin ve Sinanpaşa İlçelerimizde ekim yapılması için İl Müdürlüğümüzce eğitim çalışmaları devam etmektedir.

İlimiz genelinde 2018 yılında yağlık ayçiçeği olarak 83 bin da alanda ekim yapılmış olup yaklaşık 18 bin ton üretim gerçekleşmiştir. Bakanlığımızca 1 tona 400 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır." dedi.

  • Okunma: 2053

Yorumlar (0)Yorum Yap