Emirdağ'da Yoğurt Pazarı

Köşe Yazıları / Rabia Barış

Emirdağ'da Yoğurt Pazarı

Emirdağ’da Salı günleri kurulan pazarda, yoğurt pazarı pek meşhurdur. Her salı günü güneşin doğuşuyla birlikte yoğurt pazarı kurulmuş olur. Emirdağ’ın hanımları erkenden yoğurt pazarına akın ederler. Herkesin yoğurtçusu da, müşterisi de önceden bellidir, zamanında gelmeyen müşterinin yoğurdu bir başkasına verilebilir. Zira yoğurt durmaya gelmez, çabuk ekşir. Bu yüzden “benim yoğurdumu niye başkasına verdin” lafı askıda kalır. Yoğurtlar genelde kalaylı bakraçlara çalınır (mayalanır). Yoğurt satanların temiz giyinmesi gerekir. Çünkü pazardan peynir, yoğurt alan abılalar, önce yoğurt satanın üstüne başına bakarlar, sonra bakracı ve yoğurdun üzerindeki tülbendi incelerler. Tülbent temiz ve beyaz olmalıdır. Bunlar yerli yerindeyse o yoğurtçuya itibar edilir.

Yoğurt bakracı alınıp eve götürülür, torbalara boşaltılır ve bakraçlar yeniden yoğurt pazarına gider. Buzdolabının olmadığı yıllarda alınan yoğurtlar torbalara boşaltılırdı. Şimdilerde ise yoğurt kapları haftalık dönüşümlü olarak gelip gidiyor. Yoğurtlar buzdolabında bozulmadan korunabildiği için artık torbalara boşaltılmasına gerek kalmadığından kendi kaplarında muhafaza ediliyor.

Yoğurtçuya göre belirlenen yoğurtlar eve geldiğinde umulduğu gibi çıkmazsa, ekşiyse veya kazara içinden yabancı bir şey çıkarsa vay yoğurtçunun haline. Neler denir, neler… Yoğurtçu  yedi düvele ilan edilir.
—Filanca geyinmiş guşanmış da oturmuş bazara, ben de onu akça pakça bir garı sandıydım. Aman bacım çaldığı yoğurt fıtlamış, eşgisinden yenmedi, gurban ederim bir daha ondan yoğurt murut almam. Filan köyden gelen kirli garının yoğurdu pek gözel diyolar, pek met ediyolar bundan sonra ondan alacağım, varsın kirli olsun içine mi giriyo yoğurdun, dadı eyi olsun da yeter, gerisine bakma.
Komşu hemen söze girer:
—Va bacım hepisi mi eşgi olacak o eyle bi dek gelmiştir sana. Ben filancadan aldım, üstü başı da pek temiz keteni de gar gibiydi, içim­ize sine sine yedik, istersen haftaya ondan alalım, garının temizi başındaki ketenden belli olur. Ketenini yumayan garı nasıl temiz yoğurt çalacak. Garının temizi gılığından gıyafetinden belli olur” gibi yoğurt muhabbeti gelecek haftaya kadar devam eder.

Ayrıca Emirdağ yoğurdunun tadını bu coğrafyada başka il ve ilçelerde bulmak mümkün değildir. Yoğurt pazarı Emirdağ’ın salı pazarında varlığını bütün ihtişamıyla günümüzde de sürdürmektedir.

Bir de tarhanalık yoğurtlar vardır. Onlar da yağlı, yağsız diye ikiye ayrılır. Ağustos sonu ve eylül başı, tarhanalık yoğurdun satış zamanıdır. Hava güzelse süzme yoğurtlar kapış kapış gider, hava yağmurluysa pek itibar edilmez. Zira kış tarhanası bir haftalık işlemden sonra hazırlanıp yerli yerine konur. Yağmurlu havada tarhana kurutmak hem zahmetlidir hem de temiz olmaz. Bu yüzden hava şartları önemle takip edilir. Göceyle yapılan Türkmen tarhanası çok besleyici ve lezizdir. Ancak günümüzde teknolojinin getirdiği kolaylıkla buzdolabında uzun süre saklanabildiğinden Türkmen tarhanası daha çok taze olarak tüketilmektedir.

Rabia BARIŞ

  • Okunma: 10130

Yorumlar (5)Yorum Yap

  • ercan üstün

    pazardaki yoğurt ve peynir fiyatları hakkında bilgi verirseniz sevinirim herkeze hayırlı günler

  • ilyas bozkurt

    bence emirdağdaki yogurt pazarı çok güzel ve ben oradan aldıgım herşeyi severek yerim. hatta çok hosuma giden bir kız var yogurt yag peynir satıyor orda ben hiç koktuklarını da kötü giyindiklerinide görmedim. benim çok hosuma gidiyor yogut pazarı her hafta giderim kaçırmam

  • BABASULTAN

    [quote name='aysel']emirdag sali pazarindan yogurt alip yemem yogurt satan hepsi demiyorum kadinlar ustu basi ahir gibi kokuyorlar aman emirdagin sali pazari yogurdunu istemem yiyen yesin ISTEMEM icim rahat degil hangi kosularda yapiliyor bilmiyoruz[/quote]
    GELDİĞİN KÖY NERESİ AYSEL HANIM.ELBETTE AHIR KOKACAKLAR. O İNSANLAR ALINLARININ TERİNİ AHIRDAKİ HAYVANLARDAN KAZANIYORLAR. SENİN GİBİ......... DEĞİL. SENİN İÇİN GÜL KOKULU PARFÜM MÜ KULLANSINLAR. BENİMLE TANIŞ SENİN İÇİNİ RAHATLATAYIM. O İNSANLARI YAKINDAN TANIRSAN NE KADAR HİJYENİK OLDUKLARINI GÖRÜRSÜN. SENİN GİBİ TER KOKULARINI PARFÜMLE DEGİL, HACI ŞAKİR SABUNLA BANYO YAPARAK GİDERİRLER. TERBİYE VE SAYGI SINIRLARINI ZORLAMA. SANA ZORLA YOĞURTMU SATIYORLAR. KENDİNE GEL ASLINI UNUTMA.

  • Banu Hülür

    ÇOk güzel bir kültürümüz var. Emirdağ'ın yoğurdu ayrı güzel, yufkası ayrı güzel, arabaşısı ayrı güzel. Aslında güzelliklerini saymakla bitmez. Bu güzellikleri hatırlatana da, yaşatana da sonsuz teşekkürler...

  • CaRiSmA-03

    aysel hnm ,

    İnsanları hor gormek ne bizim dinimizde ne de bizim ahlakımızda vardır. Sonuçta oradaki insanlar bu işi yaparak kendilerine bir gecim kaynagı saglıyorlar saglıksız bulabilirsiniz buna birsey diyemem kendi düşüncenizdir. Daha saglıklı bir yerden yogurdunuzu alabilirsiniz buna kimsenin bi itirazı olmaz olamazda ama oradaki insanlar biliyosunuz bizim ciftcimiz ve ustlerinin oyle kokmasıda cok normal ahırı biliyosunuz ahırın kokusunu biliyosunuz ama yogurtun hangi kosullarda yapıldıgını bilmediginizi soylemissiniz. Hem korkmayın bizim emirdag yogurdundan daha şimdiye kadar olen olmadı.