Emirdağ’ın İki Derdi:Hoca ve Doktor

Haberler / Medya

Emirdağ’ın İki Derdi:Hoca ve Doktor

Hafta sonu Emirdağ’daydım. Emirdağ, yarattığı ekonomi ve kültürel yapısı ile hem Eskişehir hem de Afyon için çok önemli bir ilçe. Ancak Emirdağ şu günlerde güzel günler geçirmiyor. Gerek sanayi gerekse de hizmet sektöründe yeni yatırım yok denecek kadar az. Ekonominin gidişatı ve durgunluk Emirdağlıları da olumsuz etkilemiş. Eşraf, günü kurtarıyor. Ama dikkat çeken bir nokta var; akıllı yatırımcılar bu durgunluğu yeni yatırımlara dönüştürme telaşında… Gördüğüm ve dikkatimi çeken tek yeni yatırım Osmanlı Kahveci’nin açılacak olmasıydı. Oldukça ciddi bir yatırım. Belediye Çay Bahçesi’nin tam karşısına açılacak mekan ciddi bir konsept ile Emirdağlıların karşısına çıkacak.

Emirdağ’da iğne atsan yere düşmez denilen Uzun Çarşı ise sanki sokağa çıkma yasağı ilan edilmişçesine bomboş. Nedenini sordum, hafta sonu ve Hdırellez’den dolayı Emirdağlıların piknik alanlarına gitmesi nedeniyle ilçenin boşaldığı bilgisini aldım.

EMİRDAĞ CEZALANDIRILIYOR MU?

Esnaf ile uzun sohbetlerim oldu. En büyük sorunların başında Emirdağ’a yatırımların gelmemesi geliyor. Bazı esnaf siyasetin Emirdağ’ı cezalandırdığını dile getiriyor. İş öyle noktaya varmış ki, AKP Emirdağ’ı kaybettiğinden bu yana adeta Emirdağ’a tüm hizmetler durmuş. Emirdağ Belediye Başkanı kendi gücü ve imkânları ile çalışmaları yürütüyormuş. Bu siyasi cezalandırmanın Emirdağ esnafı tarafından hoş karşılanmadığını da gözlemledim.

Bunun yanında Emirdağ’ın en büyük iki sorunu ise Hoca ve Doktor sorunu olmuş. Bu bana çok ilginç geldi. Yıllar geçtikçe ilerlemesi ve aşılması gereken sorunların 1950’lerin Türkiye’si noktasına dönüşmesi oldukça şaşırtıcı.

ASKERİYENİN BİNALARI BOŞ BEKLİYOR

Bilenler bilir, Emirdağ bir zamanlar askeriyenin en ciddi okullarından birine ev sahipliği yapıyordu. Askeri okul vardı ve bu okul sayesinde Emirdağ’da ciddi bir ekonomi ve kültürel dönüşüm sağlanıyordu. Ancak bu askeri okul neden bilmiyorum, bir kısım Emirdağlıları ciddi şekilde rahatsız ediyor, hatta konu “ahlak” boyutunda ele alınıyordu. Nitekim AKP’li belediye zamanında da yılların askeriyesi Emirdağ’dan çıkmıştı. Böylece Askeriyenin ciddi bir mal varlığı, binaları, araçları, lojmanları, arazisi boşa çıkmıştı. Tüm bunlar (neredeyse tamamına yakını) Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne devredilmişti. Emirdağ’da böylece ciddi bir eğitim altyapısı hazırlanacak ve fakülteler açılacaktı. Ancak bugün gelinen noktada bu hayallerin hiçbiri gerçekleşmedi. O binalar bomboş ve atıl bir şekilde bekliyor.

“HOCALARI BİZ GÖTÜRÜP GETİRELİM”

“Yazık değil mi, o binalara? Neden kullanılmıyor?” diye sordum. Aldığım cevap ise oldukça şaşırtıcıydı. Afyon’dan hiçbir hoca, Emirdağ’a gelmek istemediği için yeni bölümler açılamıyormuş. Öğretim üyesi ve akademisyen sorunu yüzünden de eğitim verilemiyormuş. Hatta bunun için Emirdağlı iş adamları, dernek aracılığı ile Afyon’a gidip rektörle bile görüşmüşler. Rektöre demişler ki; “Biz hocaların servis hizmetini sağlayalım. Onları Afyon’dan alıp Emirdağ’a getirelim. Burada dersleri versinler, sonra da yine biz istedikleri yere bırakalım. Emirdağ’da yaşamasınlar. Tüm eksikliklerini biz sağlayalım. Yeter ki buraya hocalarımız gelsin, eğitim versinler.”

O BİNALAR NE OLACAK?

Fikir ve öneri çok hoşuma gitti. “Eee?” dedim. Bundan da bir sonuç çıkmamış. Hiçbir hoca yine de razı olmamış. Emirdağlılar öğretim görevlisi eksikliği yüzünden askeriyeden boşalan binaların üniversite tarafından kullanılamadığına inanıyor. Gerçek neden bu mu? Ben de bilmiyorum. Açıkçası burası Türkiye… İnsan hep kuşku ve şüphe ile yaşıyor. Yoksa bu da siyaseten bir cezalandırmanın sonucu mu? Yarın birileri kalkıp burası fakülte olmadı hadi burayı satalım deyip ihaleye çıkar mı? Zaman gösterecek…

DOKTOR SORUNU VE AFYON’A SEVK

Emirdağ’da dile getirilen en büyük ikinci sorun ise doktor sorunu… Evet, bildiğiniz doktor sorunu. Hastanede uzman doktor sayısı o kadar azalmış ki, her rahatsızlık için Emirdağ’dan Afyon’a sevkler başlamış. Emirdağlılar buna da tepkili. Neredeyse burun kanaması için bile Afyon’a gönderilmeye başladık. Eskiden böyle değildi, neler oluyor? Diye bana sordular.

Ben de buradan kamuoyuna ileteyim.

SANDIĞA HAYIR GİRDİ, EVET ÇIKTI

Emirdağlıların son serzenişi ise referandum üzerine oldu. Emirdağ’da sonuç ne oldu diye sordum. Yüzde 57 ile evet çıktı dedi biri. Diğeri de gülerek “sandığa oy hayır diye girdi, evet diye çıktı” dedi. Bir şey diyemedim.

Emirdağ, eski Emirdağ’ın canlılığını ve hareketliliğini kaybetmiş. Askeriyenin gitmesi açıkçası hizmet sektörü başta olmak üzere ekonomiyi etkilemişe benziyor. Askerden boşalan binaların fakülte, askerlerin ise öğrenci olarak ilçeye geri dönmesini istiyorlar. Bu doğrultuda verilen sözlerin tutulmasını bekliyorlar. Doktor sorunun çözülmesini ve Afyon’a sevklerin nedenini merak ediyorlar. Kaynak: Eskişehir Yenigün Gazetesi: Deniz Fırat Çağlar'ın yazısı

  • Okunma: 5960

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • karadayı

    üçüncü bir sorunu daha var emirdağının o da belediyenin yollara çaktığı dubalar