Emirdağlılar Kime Vekil Kazandıracak

Haberler / Medya

Emirdağlılar Kime Vekil Kazandıracak

Eskişehir.net yazarı Cihan Yıldırım köşesinde ele aldı; Eskişehir’den Emirdağlı vekil çıkarabilecek miyiz?

Eskişehir’de yaşayan Emirdağlılar konusunda pek çok spekülasyon ortaya atılır. ‘Eskişehir’de kaç Emirdağlı yaşıyor’ ile başlayan pek çok tartışma konusu vardır.

Günün sonunda şu gerçeği herkes kabul etmek zorunda kalır: Emirdağ Lobisi Eskişehir’de güçlü ve etkin bir oluşumdur.
Zaman zaman sohbetlerde “Emirdağ’da bu kadar Emirdağlı yönetici yok’ derim. Yücel Yenilmez’ler, Veli Görkem Pala’lar, Suat Er’ler, Hasan Hüseyin Köksal’lar, Ali İhsan Sarıçoban’lar, Mustafa Elagöz’ler, Adnan Karaman’lılar…

Yüzlerce böyle isim sayılabilir… Ticaretten sanata, akademiden spora hemen her alanda varlar…

Siyasete etkileri ise her zaman tartışma konusu oldu. Politik ayrışmanın üst noktaya çıktığı son yıllarda bile seçimlerde Emirdağlı etkisini görmek mümkün.
Cemal Okan Yüksel örneğinde olduğu gibi…
CHP’li Yüksel’in vekil seçildiği 2015 seçim sonuçları iyi incelenmeli. İYİ Parti’nin ikinci sırasındaki Ömer İbrahim Sayın’ın etkisi gözle görüldü, elle tutuldu. Yetmedi istatistiklere yansıdı.

İki isimde Emirdağlı… Hatta Yüksel, Emirdağ kozunu fazla kullanmadı. Buna rağmen siyasetle ilgilenen herkesin kabul ettiği üzere Emirdağlılar’ın oyuyla TBMM Üyesi oldu.
Önümüzdeki seçime bakalım…
Bugün itibariyle akla en yakın senaryo AK Parti’nin iki vekil, CHP’nin iki vekil, İYİ’nin bir vekil çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti ikinin altına düşmez deniyor. CHP’nin liste başında Yılmaz Hoca olmazsa üçü göremez deniyor.
İYİ Parti’nin de 2018’de 76 bin olan oyunu 180 binlere çıkarması (iki vekil için gerekli yaklaşık oy) pek mümkün görünmüyor.

Öte yandan altı vekil çıkarması beklenen Eskişehir’de bir vekil açıkta! Bir vekilin hangi partiye gideceğini kimse kestiremiyor.
Yaklaşık 20 bin Emirdağlı’dan bahsediyoruz. Partisi değişebilir, aşırı politize olmamış, Emirdağ milliyetçisi 20 bin oy… 20-25 bin deniyor ama biz 20 bin diyelim. Çünkü önümüzdeki seçim için hele hele Eskişehir için sonucu belirleyecek bir oy miktarı…
Listesinde seçilir bir yerde Emirdağlı olan partiye gitmesi muhtemel 20 bin oy… Bu seçimin tıpkı yerel seçimde olduğu gibi ‘aday odaklı’ olacağı tahmin ediliyor.

AK Parti üçüncü sırasına bir Emirdağlı yazarsa üçüncü vekili kazanabilir.
CHP üçüncü sırasına bir Emirdağlı yazarsa üçüncü vekili kazanabilir.
İYİ Parti ikinci sırasına bir Emirdağlı yazarsa ikinci vekili kazanabilir.
MHP birinci sırasına bir Emirdağlı yazarsa vekil çıkarabilir.
Aşağı yukarı böyle özetlenebilecek bir senaryo var…
O yüzden ‘Emirdağlılar kime vekil kazandıracak’ diye sordum.

  • Okunma: 1850

Yorumlar (2)Yorum Yap

  • Uğur ÖZGÜLER

    Emirdağlılar Eskişehirde; Çok vasıflı, nitelikli, birikimi bol, iletişimi kuvvetli,çok sevilen sayılan,her Siyasi kesimden oy alacak " ÖZGÜL AĞIRLIĞI OLAN BİR ADAY ÇIKARIRSA, HER PARTİDEN ADAY GÖSTERİLEBİLİR."
    Saydığınız isimlerin hiç biri yeterli değil.
    Önemli olan, her Emirdağlı'nın kazanabilecek birine yoğunlaşması??

  • Dönmez Döndü 43

    Adnan Karamanlı yı vekil olarak görmek isteriz kısmetse onunda ikameti Eskişehir bizimde yiyenimiz kendiside işadamı Eskişehir sanayi ve odalar başkanı