Hangi Gurbetçiler Türkiye'de İki Yıl Araç Bırakabilir?

Haberler / Güncel

Hangi Gurbetçiler Türkiye'de İki Yıl Araç Bırakabilir?

Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresi 24 aya çıkarıldı. Ama 185 gün yurtdışında kalma şartı halen geçerli. Türk vatandaşları, Mavi Kartlılar ve emekliler araçlarıyla Türkiye'de iki yıl (730 gün) kalabilir. Ancak yasa, yabancı plakalı aracıyla Türkiye'ye giriş yapmak isteyen bir kişinin son bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kalmış olmasını şart koşuyor. Aksi takdirde yurtdışında yaşıyor sayılmıyor ve aracı içeri bırakılmıyor.

Kişinin Türkiye'den son çıktığı tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde toplam ne kadar yurtdışında kaldığını hesap ediyoruz. Son 365 gün, yani bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kaldıysa, aracıyla Türkiye'ye sorunsuz girebilir. Yani kişi son bir yılda 365 günün çoğunu yurtdışında geçirdiyse, bir mesele yok. Ama toplamda 185 gün yurtdışında kalmadıysa, o zaman aracıyla Türkiye'ye giremez.” Uçakla dahi Türkiye‘ye gelseniz 185 gün şartı aranmaktadır.

“Sorun daha çok emeklilerde veya serbest çalışanlarda yaşanıyor. Bunlar zamanın çoğunluğunu Türkiye’de geçiriyor. Antalya’da yazlığı var. Veya memlekette evi var, orda kalıyor. Uçakla gelip gidiyor. Uçakla Türkiye’ye gelince, Türkiye’de geçirdiği sürelerin sayılmadığını zannediyor. Uçakla da gelse, Türkiye’de toplam olarak 365 gün içinde altı aydan fazla kaldıysa, yurtdışından araba getirme hakkını kaybediyor.”

  • Okunma: 2392

Yorumlar (0)Yorum Yap