Kadir Çalışıcı: "Ben Bir Emirdağlı Hayranıyım"

Haberler / Özel Haber

Kadir Çalışıcı: Ben Bir Emirdağlı Hayranıyım

Eskişehir’in Vali Babası olarak tanınan Kadir Çalışıcı ile ofisinde www.emirdag.gen.tr yazarı Volkan Yıldırımbir söyleşi gerçekleştirdi. Eskişehir’deki görev yıllarını, yeni kitabı, Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması ve Emirdağlıların şehre katkıları üzerine görüşlerini ifade eden Çalışıcı'ın en çarpıcı sözleri ise "Ben bir Emirdağlı hayranıyım. Çünkü Emirdağ iki kenti kurtarmıştır. Biri Eskişehir diğeri de Brüksel." oldu. İşte o röportaj:
M. Volkan Yıldırım: Çocukluğunuz bir köyde yıldızların altında hayaller kurarak, okumayı çok sevdiğiniz kitapları okuyarak geçiyor. Peki bugünün çocuklarına baktığınızda kendi çocukluk yıllarınızı özlüyor musunuz?
Kadir Çalışıcı: Bizim çocukluğumuz mahrumiyetler içerisinde geçti. Ama bu mahrumiyetlerin bizi koruduğuna inanıyorum. Bugünün çocukları dar sokaklarda, göğü görmeyen apartmanlarda, kuşların seslerinden habersiz ve doğayı tanımadan bir hayat sürüyorlar. Hayvanları ve doğayı belgesellerden öğreniyorlar.

İnternet ve oyundan başlarını kaldırmıyorlar. Mevcut teknolojiyi bu bakımdan faydalı bir şekilde kullanamıyorlar. Çocukların bu yüzden biraz şansız olduğunu düşünüyorum. Ama devletin ve toplumun da buna bir çare olmasını ve gereken önlemleri almasını bekliyorum.  
M.Volkan Yıldırım: “Valilerin de Öyküleri Vardır” kitabınızdan sonra, yeni yayımlanacak olan kitabınız “Masal Bitince” yi bize biraz anlatır mısınız?
Kadir Çalışıcı: Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kitabımda geçen öyküler bizzat kendimin de içinde yer aldığı öykülerdir. Hayat bir öyküdür zaten. Toplumun sevinçlerini, üzüntülerini, nabız atışlarını bu öykülerden görebilirsiniz. Yaşanan bu öyküler bizlere birer doktormuş gibi olayları teşhis ederek, tedavi etme fırsatı verirler. Yeni kitabım “Masal Bitince” de gerçek yaşanmış bir hikayedir. Yanında staj yaptığım rahmetli Vali İlhan Sözgen'in hayat hikayesinden yola çıkıyor bu kitap. Bir yükselişin ve sonun başlangıcını anlatıyor. Sanki her şey rahmetli İlhan Sözgen’in şu sözlerinde saklı: "Masal bitti mi, kahramanlar da ölür…"
M.Volkan Yıldırım: Görev yaptığınız yıllarda asla yapmam dediğiniz ve taviz vermediğiniz durumlar oldu mu?
Kadir Çalışıcı: Şunu belirtmeliyim ki ; “Bu toprağın altı da var, üstü de…” Bunun üzerinde iyi düşünmek gerek. Seyitgazi Kaymakamlığı görevindeyken babam “Kamu hakkını yeme, hayır etmez” demiştir. Oğlum 9 yaşındayken “Baba n'olur bize haram yedirme!” demiştir. Kısacası babam ve oğlum bana kul hakkı yeme diye tembihlemiştir. O gün bugündür bu konuya çok dikkat ederek memur maaşına talim ettim. Bu bağlamda saçı bitmeyen yetim hakkını yemem de, yedirmem de… 36 yıllık memuriyet yaşamımda hesap veremeyeceğim bir şeyim yok…
M.Volkan Yıldırım: Eskişehir’de 6 yılı değerlendirdiğinizde sizi zorlayan durumlar oldu mu? Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyon ve işbirliğiniz nasıldı?  
Kadir Çalışıcı: Görevler ebedi değildir. Nasip bu kadarmış, buraya kadar dedik. Eskişehir’de görev yaptığım yıllarda halk tarafından şikayet edilerek bir soruşturma geçirmedim. Kimi kırdım, kimi üzdüm diye düşündüğümde bir gün odacıma karşı sesimi yükselttiğimi hatırlıyorum. Onunla da ayrılmadan helalleşerek gönlünü aldım. Bunun dışında da kimseyi kırdığımı düşünmüyorum. 6 yıllık görev süresince beni zorlayan pek fazla şey olmadı. Zaten sıkıntıları halkımızla hep beraber aştık. Eskişehir’in menfaatleri konusunda da yalnızca Büyükşehir Belediyesi değil, herkesle istişarem ve işbirliğim olmuştur. Ortak hareket edilme noktasında ortak hareket edilmiştir.  
M.Volkan Yıldırım: Peki göreviniz süresince olmazsa olmaz dediğiniz, ya da yarım kaldığını düşündüğünüz işler oldu mu? Eğer olduysa keşke yapabilseydim dediğiniz bu işler için siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?
Kadir Çalışıcı: Evet halen eksikliğini hissettiğim, yapılmasının yarım kaldığını düşündüğüm işler var. Örneğin Kızılinler’ de saniyede 150 litre su boşa akıyor. Buranın bir termal merkezi olması gerekir. Seyitgazi-Afyon yolu Eskişehir’i batıya bağlayan en kestirme yoldur ve bir an önce bitirilmelidir. Eskişehir’e “Bilişim Vadisi” mutlaka kurulmalıdır. Eskişehirspor’un önce lig şampiyonu olmasını, daha sonra da Avrupa’da top koşturmasını görmek isterim.
Siyasete gelince siyaset kurumu da topluma hizmet için bir araçtır. Eskişehirli hemşerilerimizden bir talep geldiği halde ben göreve hazırım.  
Kadir Çalışıcı: M.Volkan Yıldırım: Emirdağlı şair Fikret Akın’ın şiir kitabının imza gününde bir tarafınızın Emirdağlı olduğunu söylemiştiniz. Biraz açıklar mısınız?
Kadir Çalışıcı: Geçmişe baktığımızda ilk önceleri Horasan bölgesinden Emirdağ’a yerleşmişiz. Rahmetli İsmail dedem deve kervanı ile kil ticareti yapıyor. Sürekli olarak yolculuk yapmaktan usanmış olacak ki yerleşik bir hayata geçmek istiyor. Bunun için de bugün Afyon’un termal bölgesi olan kuzeydeki ovayı satın alıyor. Böylece bugün dedemin adıyla anılan İsmail Köyü oluşuyor. İşin özeti böyle…
M.Volkan Yıldırım: Yıllardır Emirdağ-Eskişehir-Afyon hattında süregelen gizli bir tartışma var. Emirdağ’ın Eskişehir’e bağlanması konusu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kadir Çalışıcı: Bu Emirdağlı hemşerilerimizin kendi kararıdır ve saygı göstermek lazım. Aslında Emirdağ ne Afyon’un ne de Eskişehir’in gölgesinde kalmıştır. Kendi sınırlarını çoktan aşmıştır. Ama Emirdağlılar Eskişehir’e gerçekten bağlanmak istiyorsa İlçe Seçim Kuruluna başvurarak “Plebizit” kararı aldırmaları gerekiyor. Daha sonra bu konuda yapılacak referandum kararında halkın büyük bir kısmı evet derse bu mümkün olabilir. Konu en nihayetinde Afyon ve Eskişehir İl Genel Meclislerinde görüşülür. Eskişehir büyük bir olasılıkla ilçenin bağlanmasını isteyebilir ama Afyon verme konusunda zorlayabilir. Bu noktada en son nihai kararı siyasi otorite verecektir.  
M.Volkan Yıldırım: Gerek Eskişehir gerekse Belçika’da yaşayan Emirdağlılar konusunda ne düşünüyorsunuz?
Kadir Çalışıcı: İlk öncelikle şunu söylemeliyim ki “Ben bir Emirdağlı hayranıyım.” Çünkü Emirdağ iki kenti kurtarmıştır. Biri Eskişehir diğeri de Brüksel. 1986 yılında terör örgütü Avrupa çapında Brüksel merkezinde bir eylem yapmak istemiştir. Fakat Emirdağlılar terör örgütünü geri püskürtmüştür. Aynı şekilde Eskişehir’de yaşayan Emirdağlı hemşerilerimiz de benzer davranış ve hareketlerle şehrin huzurunu bozmak isteyen yapılara karşı şehri korumayı büyük ölçüde başarmıştır. Emirdağlıların Eskişehir’deki varlığı şehrin yapısını bozmak isteyen unsurların şehre girmesine engel olmuştur.
Aynı zamanda Emirdağ okumuşu, yazarı, çizeri, şairi ve kültür seviyesi yüksek bir yerdir. Özellikle Belçika’da kaldığım yıllarda halk şairi Fakı Edeer in samimi, içten ve halk şivesiyle yazmış olduğu şiirlerini beğeniyle okumuştum.   
M.Volkan Yıldırım: Bir çok ilin eksik bir yönü olan, fakat bizde başarıyla gerçekleşen Brüksel-Eskişehir uçak seferlerinin hikayesini anlatır mısınız?
Kadir Çalışıcı: Bir gün Belçika’dan Antalya hava alanına iniş yaptık. Emirdağlı 70 yaşlarında bir hemşerimiz gecenin bir yarısı Antalya’dan Emirdağ’a nasıl gideceği konusunda sitemlerini dile getirdi ve bizlerden bir şeyler yapmamızı istedi. Bunun üzerine Belçika’da milletvekili olan Cemal Çavdarlı ile işbirliği ve koordinasyon içinde uğraştık ve sonunda bu seferlerin başlamasını sağladık. Artık Eskişehir dünyaya bağlı bir hale geldi. Emirdağlıların bu güzel talebi yerine getirildi. Emirdağlılar bu işi tahrik eden unsur oldular.
M.Volkan Yıldırım: Son olarak Eskişehir halkıyla ilgili söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Kadir Çalışıcı: Öncelikle Eskişehir halkına selam ve saygılarımı iletiyorum. Eskişehir halkı dik, soylu, aydın ve münevver bir halktır. Eskişehir halkı soyludur. Eskişehir halkını satın alamazsınız. Eskişehir halkı vefalıdır ve Eskişehirspor gibi zoru başarır….
M.Volkan Yıldırım: Ben de bu güzel sohbet için teşekkür ediyor, emeklilik hayatınız ve atılacağınız yeni görevler için başarılar diliyorum.

  • Okunma: 5363

Yorumlar (11)Yorum Yap

  • akin akin

    Sevgili emirdaglilar cumhuriyetten buyana Afyona bagliyiz ve boyle kalalim. Akil var mantik var Emirdagi eskisehre baglansa ne yazar, Eskisehir Emirdagina ne yatirimi yapacak hangi sanayiyi gelistirecek. Eskisehir kendi gelismis olabilir ama ilceleri 30 yil geride yasiyor. Emirdag turkiye ekonomisine katkida bulunan bir ilce olarak tanindi ve hale oyledir boylede kalsin. Afyonun gelecegi cok parlak zengin termal olanaklari hergun gelisiyor.
    Avrupada yasayan sayin emirdagli kardeslerim Turkiyede de yasayanlar iltica etmek nedir bilmezler ama avrupada yasayanlar bilirler 21 ci asirda Eskisehire ilticami edecegiz.

    Saygi deger Emirdaglilar gelin hep birlikte Emirdagindaki gocu durdurmaya calisalim. Goc boyle devam ederse 30 yil sonra Emirdagi bir koy kadar kalmayacaktir.
    Emirdaglilar Birimiz hepimiz hepimiz bir olarak emirdagini gelecektede olmasi icin calisalim.

  • emirdagli gurbetci

    [quote name='Öğrenci']'emirdagli gurbetci' aslan abicim gurbettesin bilmediğin işe karışma oke ? maçlarda bile gelen afyonlu hakemler rakip takımı tutuyor sen ne saçmalıon ?? üvey evlat muamelesi görüyorz afyondan eskişehire bağlansın bağlanmıyorsada büyüyecek il olacak !![/quote]

    asil sen bilmediyin ise karisma hemserim senin tr de yasadigin beli geri kalmisin hangi yüz yilda yasiyoruz kardesim emirdag büyüyüb il olcakmis emirdag gitikce köylesiyor ne ili bir 100 sene daha gecse emirdag il olamaz kardesim ayrica yurtdisinda gurbete olsam bille emirdagin takibciziyim okeeeeeeeeeey... bosver bu spor orayi tutar burayi tutar ne yani sizimi tutsun bi afyonlu diye TAKMAYIN saten is yok takimda biz emirdaglilarda az degiliz herkes kendini yokluycak kardesim...
    emirdagin ese. baglanmasin cok gereksiz bu memleketin yapacagi cok seyler var boyle seylerlede gundemi mesgul etmeyin lütfen yetti artik bu afyon eskisehir emirdag muhabeti kapansin artik...
    not:
    SITE YÖNETICILERI ARTIK BOYLE KONULARLA GUNDEMI MESGUL ETMEYIN LÜTFEN YETI ARTIK EMIRDAG AFYON ESKISEHIR KAVGASI KAPATIN ARTIK getirmeyin boyle konulari gündemi swizin gibilerin yüzünden halk kiskirtiliyor biliyorum bu sayfada eskisehir torpilisi bi sayfa ama yinede kapatin ayipdir halk nerdeyse savasak hale geldi kiskirtmayin milleti saygilarimla...

  • emirdaglı

    vatandaş rumuzlu kişye hacı bayram kadar başına taş düşssün inş.batıyormu hacı bayram sana ne olmuş devlet hst sine yıyemedınızmı yolsuzlukmu yapamadınız sölesene yazıklar olsun sana.meyveli ağac taşlanır sende kılıçdaroğlu zihnıyetınden bı adamsın anlaşılan

  • vatandaş

    bu devlet hastanesinin hali ne olacak hacı bayramın babasının çiftliği mi orası

  • emirdaglı

    nere bağlanıyosanız bağlanın kardeşim ya.b...nu çıkarttınız bu işin ne var eskişehirde

  • Gurbetcı

    Mesele bağlanma değil eskişehirin ilçelerine bir bakın görün nasıl geri olduklarına..şehir merkezi iyi ama ilçeler köy gibi..emirdağ afyondan memnun ..

  • Öğrenci

    'emirdagli gurbetci' aslan abicim gurbettesin bilmediğin işe karışma oke ? maçlarda bile gelen afyonlu hakemler rakip takımı tutuyor sen ne saçmalıon ?? üvey evlat muamelesi görüyorz afyondan eskişehire bağlansın bağlanmıyorsada büyüyecek il olacak !!

  • emirdaglı

    ben emirdagın acılen eskişehire baglanması lazım afyon bı fayda yok hemde acılen? saygılarıma

  • Ömer Faruk YALDIZKAYA

    Sevgili ağabeyim Kadir Çalışıcı'nın gerçekten de bir 'EMİRDAĞ SEVDALISI' olduğunu yakınen bilenlerdenim.Sağlıklı bir uzun ömür diliyor,selam ve saygılarımı sunuyorum.

  • emirdagli gurbetci

    emirdag eskisehire baglanirsa ne olcakmis bir sihirli degnek gelib hemen emirdagin kaderinimi degistircek kardesim siz cahilmisiniz manyakmisiniz nesiniz siz, emirdag afyona 70 kestirme yollardan cobanlar üzeri 50 km. eskisehire 120 km neden emirdagi kendinden uzak olan bir ile baglasinlar ki afyonun neyi var bir milletvekili cikaramiyosun diye eskisehire mi baglancaksiniz... emirdag afyonundur afyon emirdagindir...
    herkes hadini bilecek burda vatan elden gidiyor adamlar eskisehire baglanma derdinde ..
    koyun can derdinde kasab MAL derdinde...

  • catlibaba

    :sad: sayin valim bende emirdag hayraniyim ama iktidar milletvekilleri emirdad icin calismiyorlar ben tarafimdan yani sayin editor dunya degisiyor sende bir oylama yapta emirdag eskisehire baglansin yeter afyonlulardan cektigimiz tsk ler