Kalp Krizi Nedir?

Haberler / Sağlık

Kalp Krizi Nedir?

Eskişehir Anadolu Hastanesi hekimleri, her hafta yeni bir konuyu www.emirdag.gen.tr ziyaretçilerine özel anlatacak. Bu hafta Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Kamal ISGANDAROV, Kalp Krizi hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

KALP KRİZİ NEDİR ?

Kalp krizi; kalp damarlarında yaşanan ani tıkanma, yırtılma gibi nedenlerle kalp kasının oksijensiz kalması sonucu oluşur.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

En önemli belirtisi şiddetli kalp ağrısı olan kalp krizinde;

-nefes darlığı,
-soğuk terleme,
-çarpıntı,
-çabuk yorulma
diğer belirtilerdendir.

Göğüs kafesinde hissedilen ve 20 dakikadan fazla süren ağırlık (ağrı) hissi, sol kola, boyuna, omuzlara, çeneye, karına ve sırta da yayılabilir.

KALP KRİZİ TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Sağlık ile ilgili her durumda olduğu gibi kalp krizinde de erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle kalp krizi geçirildiğinden şüphe duyulduğu zaman dikkate alınmalı ve en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır.

Kalp krizi tanısında kan testleri ve kalbin elektriksel aktivitesinin dökümente edilmesini sağlayan EKG (elektrokardiyografi) yapılan ilk tetkiklerdendir.

Kalp krizi geçiren hastaların tedavisinde asıl amaç tıkalı damarın açılmasıdır. Acil olarak yapılacak müdahaleler arasında Koroner anjiyografi uygulanabileceği gibi kalp pili ya da ilaç tedavisine de başvurulabilir.

Koroner Anjiyografi’de amaç balon ve stent yerleştirme yöntemiyle tıkalı damarın açılmasıdır. Bu yöntem ile kalbi besleyen damarın hangi bölgede ne kadar daraldığı (tıkandığı) tespit edilebilmektedir.


Kalp Krizinden Korunmak için ;
-Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmalı
-Fazla kilodan kaçınılmalı
-Dengeli ve sağlıklı beslenilmeli
-stresten uzak durulmalı
-Şeker ve kolestrol kontrol altında tutulmalı ve
-Egzersiz yapılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Kaynak: Özel Eskişehir Anadolu Hastanesi

  • Güncelleme: 22.08.2022 21:50
  • Okunma: 1029

Yorumlar (0)Yorum Yap