Kas ve yumuşak doku zedelenmesi durumu; Boyun Ağrısı

Haberler / Sağlık

Kas ve yumuşak doku zedelenmesi durumu; Boyun Ağrısı

Karşılaşılan eklem rahatsızlıklarından biri de boyun ağrısıdır. Farklı nedenlere bağlı olarak gelişen boyun ağrısı genellikle yaşamınızdaki alışkanlıklardan kaynaklı oluşmaktadır. Örneğin duruş bozukluklarına neden olan masa başında,  bilgisayarda veya telefonda fazla vakit geçirmek gibi durumlara bağlı olarak boyun ağrısı yaşanabilir. Omuriliğin zorlanması sık veya yanlış spor yapmak da sizin baş ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Bir de bunun yanı sıra farklı hastalıklara bağlı olarak Boyun Ağrısı rahatsızlığı ile karşılaşabilirsiniz. Ağrıyı zaman zaman sadece boyunda değil kol, sırt gibi bazı bölgelerde de hissetmeniz mümkündür.
 
Her yaşta görülebilir ve olası durumlarda  da kişinin gündelik yaşamını olumsuz etkiler. Günlük aktivitelereinize bağlı olarak gelişebileceği gizi bazen de çok ciddi problemlere neden olduğu bilinmektedir.
 
Boyun Ağrısı Nedenleri nelerdir? 
● Ani hareket nedeniyle doku ya da kas zedelenmesine bağlı olarak boyun ağrısı yaşamanız muhtemeldir. Kasların aşırı gerilmesi ile meydana gelen kas zedelenmesi durumu spor yapan veya masa başında çok fazla vakit geçiren kişilerde daha sık görülebilir. 
● Kullanılan yastıklardan kaynaklı boyun ağrısı yaşanabilir. Bu nedenle de uzmandoktorlar ortopedik yastık kullanmanın bu konuda önemli olduğunu söylerler.
● Romatizmal rahatsızlıklar zaman zaman şiddetli boyun ağrılarına neden olabilir.
● Kaslarda oluşan gerilmeler
● Sinir sıkışmaları
● Eklemlerde yaşanan sorunlar
● Duruş bozuklukları
 
Boyun ağrısı nasıl anlaşılır?
Boynun sadece bi noktasında boyun ağrısı olur gibi bir şey söz konusu değildir. Uyuşma, seyirme gibi bazı semptomlarla birlikte de farklı şekilde yaşanabilmektedir. Giyinmek,araba kullanmak,yemek yemek gibi bazı günlük rutinlerinizde sizi fazlasıyla zorlayan bir rahatsızlık haline gelebilir hatta uyumak bile oldukça zor bir duruma dönüşür. Sıklıkla da baş ağrısı boyun ağrılarına eşlik edebilir. 
Boyun ağrısının yanında bir de karıncalanma hissi oluşursa belki de bunun altında yatan ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir o yüzden de uzman bir doktor muayenesi gerekebilir.
 
Boyun Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir? 
Boyun ağrısı sıklığınız ve şiddeti doktorunuzun size soracağı ilk şey olacaktır. Ve doktorunuz sizin hayatınızda bu ağrıya neden olabilecek yukarıda maddelenen bazı durumlar ile ilgili bilgi almak isteyecektir. ilk adım olarak da fiziksel muayene olursunuz ve sonucunda sizin duruş şeklinize ve hareket ettirme durumunuza bakıp gerekli görüntüleme testlerinden yaptırmanızı isteyebilir. Ağrının sinir sıkışmasından kaynaklı mı yoksa herhangi farklı bir nedene bağlı olarak mı oluştuğunu testler sonucuna bakılarak karar verilir ve tedavi süreci başlamış olur.
 
Boyun Ağrısı Türleri
 Ağrını süresine göre sıralayacak olursak Akut, subakut ve kronik olmak üzere 3 tür boyun ağrısı vardır. En kısa süren  ve kendiliğinden geçen boyun ağrısı çeşidi akuttur fakat alışkanlıklardan yada boyun ağrısına sebep olabilecek kişinin kendisinin neden olduğu durumlardan vazgeçmediği sürece ağrının tekrarlaması muhtemeldir.
 
Boyun ağrısı için neler yapmak gerekir?  
Ağrının oluşum nedenine bağlı olarak ya siz ya da uzman doktor tarafından iyileşmesi muhtemeldir. Daha fazla ağrıya sebep olacak aktivitelerden uzak durmak ağrının hafiflemesinde yararlı olacaktır. Buz kompresi uygulayarak da ağrıların azalmasını sağlayabilirsiniz. Hatta onun hemen ardından yapılacak olan masaj boyun ağrınızın oldukça hafiflemesine yardımcı olur.
 Ağrıya neden olabilecek herhangi bir duruş bozukluğunuz varsa öncelikle o konuda gerek kendiniz gerekse ortopedi doktorları Bursa tarafından buna çözüm bulmanız gerekebilir.
 
Boyun ağrısı Tedavisi
 Tedavi olmadan da geçmesi muhtemel boyun ağrısı olduğu gibi mutlaka tedavi edilmesi gereken boyun ağrısının da varlığını unutmamak gerekir. Ağrınız dayanılmaz ve hayatınızı fazlasıyla etkileyen bir durum haline gelmeye başladıysa mutlaka doktora görünmeniz gerekir. Muayenelerin ardından ağrının nedeni tespit edilir ve gerekli tedavi süreci başlatılır.
● Tedavide ağrı kesici ve kas gevşetici haplar kullanılan en yaygın tedavi yöntemidir.
● Düzenli boyun egzersizleri programı hazırlanabilir.
● Boyunluk kullanımı; hareket kaslarınızın bir süreliğine dinlenmesi adına başvurulan bir yöntem olarak kullanılır.
● Fizik tedavi sayesinde aşama aşama en doğru hareket ve duruş hakkında yönlendirmeler mevcuttur ve fizik tedavi esnasında ısı ya sa soğuk kompreslerle tedavi yöntemi de görülmektedir.
● Ağrıları azaltmak adına enjeksiyonlar da kullanılır.
● Son yani diğer yöntemlerle giderilemeyen ağrılar için nadiren de olsa ameliyat ile tedavi yöntemine gidilmektedir. Burada Sinir hücrelerini azaltmak ağrıların azalmasında yardımcı olabilir.

  • Güncelleme: 27.06.2020 11:37
  • Okunma: 10677

Yorumlar (0)Yorum Yap