Kasım Ayı Portresi: Milletvekili Mahinur Özdemir

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Kasım Ayı Portresi: Milletvekili Mahinur Özdemir

www.emirdag.gen.tr 2010 Yılı Kasım Ayı Portresi: Belçika Brüksel Milletvekili, CDH Partisi”nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi, ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Schaerbeek Belesiyesi'nde 2006'dan bu yana meclis üyesi Mahinur Özdemir.

7 Kasım 1982 tarihinde Brüksel'de dünyaya gelen Mahinur Özdemir, Emirdağ'dan Belçika'ya 1970 tarihinde göç eden; Belçika Brüksel Schaerbeek'te 26 sene boyunca market işleten Hasan Malak'ın 30 torununun en büyüğü... Kasım Ayı Portresi: Milletvekili Mahinur Özdemir - Emirdag.gen.trBabası Hasan Özdemir İstanbul Üniversitesi Tarih bölümü mezundur ve aslen Emirdağ-Tez köyündendir.

Eğitim hayatını başarılı bir şekilde Brüksel'de geçiren Özdemir, Latince-Kimya-Matematik bölümünden mezun olduktan sonra, Brüksel Hür Üniversitesi’nde ekonomi ve siyasal bilgilerde ön lisansını, İnsan Kaynakları Mühendisliğinde lisansını, kamu yönetiminde ise masterını tamamladı.

Kasım Ayı Portresi: Milletvekili Mahinur Özdemir - Emirdag.gen.trEğitim hayatı boyunca aile işlerine yardım amaçlı kasiyerlik yaptığı gibi okullarında sorun yaşayan gençlere gönüllü olarak matematik, tarih ve Fransızca dersleri verdi. Okulunun öğrenci temsilciliği kurumunda aktif rol üstlenip aynı zamanda üniversitedeki Türk kökenli gençlerin birbirlerini tanımaları, teşvik etmeleri ve başarılarına katkı sağlaması açısından halen son derece faal olan La Turquoise Derneği’nin kurulmasına öncülük eden bir aktivist oldu.

İlk olarak 2004 yılında yurttaşlık bilinciyle Merkez Demokrat Hümanist (CDH) partisine üye oldu. Schaerbeek teşkilat toplantılarındaki aktif çalışmalarıyla göz doldurarak 2006 belediye seçimlerine aday gösterildi. Listede 18. sırada yer almasına rağmen, aldığı tercihli oylar sayesinde 3. sıraya kadar yükselip; Schaerbeek Belediyesi'nin en genç Belediye Meclis Üyesi oldu. Belediye’de imar-şehir planlama, kadın-erkek eşitliği, eğitim ve kültür, sağlık, çevre ve çevre düzenlemeleri ile ilgili komisyonlarda faaliyet göstermekle birlikte belediye başkanının komisyonlarını da takip etti. 2007-2009 yılları arasında partisinde sırasıyla; eğitim uzmanı, Parti Genel başkanı özel kalemi ve siyasi danışman olarak görev yaptı.

2009 yılında Brüksel bölge seçimlerinde 21. sırada aday gösterildi, aldığı tercihli oylar sayesinde 11. sıraya yükselerek milletvekili seçildi ve meclise girmeye hak kazandı. Meclisin en genç milletvekili olan Özdemir, Belçika genelinde de Türk kökenli en genç siyasetçidir. Ayrıca Brüksel Meclisindeki Türk kökenli tek kadın vekildir. Partisinin en üst düzey yönetim organı olan MKYK üyesidir.

Kasım Ayı Portresi: Milletvekili Mahinur Özdemir - Emirdag.gen.trBrüksel parlamentosunda takip ettiği ve aktif bir şekilde çalıştığı komisyonlar: Sosyal işler, Çevre ve enerji, İmar ve Şehir planlama. Çalışmalarında kadınların ve gençlerin daha iyi bir şekilde temsil edilmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu yüzden gençlerin ve kadınların toplumda daha aktif ve katılımcı olmaları gerektiğinden hareketle bu alanda çalışmalar yürütmektedir. Mecliste kadına karşı şiddet, göçmen kadınların sorunları, istihdam alanında ayrımcılıkla mücadele, enerji faturalarının yüksek tutulması ve tüketici hakları üzerinde çalışmakla birlikte bu alanlara yönelik pek çok soru önergesi bulunmaktadır.

Sosyal alanlarda son derece etkili bir aktivist olarak pek çok sivil toplum kuruluşu ile çalışmaktadır. Mahinur Özdemir, Avrupa'nın en etkili kadınları arasında gösterilmektedir. Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olmasından dolayı da ulusal basın tarafından yemin töreni çok büyük yankı bulmuştur. Dünyanın farklı yerlerindeki alanı ile ilgili davetlere panelist ve konuşmacı olarak katılmış, birçok ödüle de layık görülmüştür. Çok iyi bir müzik kulağına da sahip olan Mahinur Özdemir solfej piyano ve saz çalmakta profesyonel olarak da fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. 6 dil bilen Özdemir, 2010 yazında dünya evine girdi.

  • Güncelleme: 12.11.2010 22:15
  • Okunma: 12037

Yorumlar (12)Yorum Yap

  • cemil dogan

    03 emIrdagliya;
    Bu yazina en guzel cevabi Mahinururn vermesi lazim ama o bu plemige girmez Ben aileyi Annesi tarafindan akraba olmam hasabiyle tanirim ; DEDELERi TOPRAK REFORUMU DOLAYSI KONYA BOLGESINE gitmis olsalarda BABASI HASAN Bey de EMiRDAG li TEZ koylù dogumludur. Bilgilerinize;[kizimiza gelecek hayatinda basarilar.] CEMiL DOGAN

  • brükselli bir bayan

    Meyve veren agaç ta$lanir. Bu sözü gent ve emirdagli03 yorumlarini yapan arkadaslari gördükçe daha da dogru oldugunu anladim. Ayrica hergün Mahinur hanim'in lehine olan güzel yorumlara begenmedim isaretleri koymanizi da siddetle kiniyorum! Elestiriniz varsa buyurun çalismalarini elestirin. Ama Yok oyle kuru kuru elestiri..

    Emirdagli03: Mahinur hanim bildigim kadariyla emirdag kökenli bir ailenin brüksel'de dogan bir kizimizdir. Türkiyede olsun, dünyada olsun hangi genç bir emirdagli kendi basarisindan dolayi bu kadar övgü almistir?

    Gent arkadasimiza gelince, muhtemelen ki o gent kokenli ve belki de Cemal bey'in ta kendisi. E$cinsel çiftlerin evlat sahibi olmasi Belçika meclisinde 1 oy ile geçti, Cemal bey'de bu yönde oy kullanmistir, bunun vebalini agir ödüyor, bakiniz en son asiri sag partiden aday oldu, amaci temsil etmek mi vekil koltuguna oturmak mi?

    Bizler hakkiyla bir yerlere gelen siyasilerimizi taniriz, biliriz, destekleriz.. Mahinur hanim kendi bileginin hakkiyla gelen bir temsilcimizdir. Genç kizlarimiza örnek olup, bir bayanin da hiçbir torpil gormeden basarili olacagini gostermistir. Bu yüzden tebrik ediyorum onu.

    BASARILAR MAHINUR HANIM!

  • Ahmet F.

    Yukarıda okuduğum yorumlardan birisinde Mahinur Hanım için 'Belcika federal meclisi milletvekili degildir,brussel bolgesinin milletvekilidir' diye yazılmış. Arkadaşımızın gerçek niyetini bilmiyorum fakat küçümseyici buldum ve tasvip etmiyorum. Oldukça genç sayılabilecek bir yaşta Belediye meclis üyeliğinden şu anki konumuna yükselme başarısını gösteren birisi yakın bir tarihte neden federal meclise milletvekili olarak seçillmesin? Bunu başarabileceğine inanıyorum. Kendisi Her ne kadar Türk asıllı olsa da Belçikada yanlızca Türklerin oylarıyla seçilmemiştir ve bu nedenle de yalnızca Türkler için birşeyler yapmasını beklemek yanlış olur kanaatindeyim. Ayrıca ilgilendiği alanların Sosyal işler, Çevre ve enerji, İmar ve Şehir planlama olduğunu düşünürsek yaptıklarıyla ilgili olarak bu doğrultuda eleştirel yaklaşmak daha doğru olur. Türkiyeyi temsil etmek gibi bir misyona sahip olduğunu da düşünmüyorum. Vekili olduğu milleti temsil etmektedir. Bu konuda üzerine biraz fazla gidildiğini düşünüyorum. Başarılarının devamını dilerim...

  • ebubekir

    mahinur özdemir milli değerlerimizin avrupadaki en güzel görünümüdür ve avrupanın bizi kabullüdür gurur kaynagımızdır;bazı arkadaşlarımızın küçümseyici yorumları şahsidir,altın yere düşmekle pul olmaz

  • K_dir

    :) benim anlamadigim bir sey var .... daha once neredeydiniz demek geliyor aklima :-* ? yazdiklarima af buyurun biraz argo olucak ama bizim milletimiz boyle nerde saksakciklar, nerde sozde turk temsilcileri oylar oraya, nerde medya ve san sohret o zaman hemen sahipleniyoruz !!! yok bilmem emirdag , yok konya , yok su , yok bu ama daha once herkes eminim bundan kimse mahinur ozdemir diye bir insanin adini duymamistir , ama sozde siyasi , sozde belcikadaki turkler icin faaliyet gosteren , sozde ve sozde bahzi siyasetciler bir kac kermes ve dernek faaliyete katildiktan sonra oy propagandasi yapiyorlar oysaki burdaki degerli arkadasimiz her zaman calismaktan yana, medyayi takip edersek kac defa mahinur hanimi gormuslugumuz var ? ama baska siyasetciklerin massalahi var her yerdeler , EK, HK,ST, vs vs.

    Biz bu dusuncelerimiz , ve mantigimizi degistirmezsek ve mahinur hanim gibi caliskan genc nesilere destek vermezsek , viziyon sahibi olmazsak, yaptiklari icraatlarda kutlamazsak daha cooooooookkk ikinci sinif insan gibi goruruz kendimizi. ha keza dernek kurmakta sampiyonuz , ama icraat ve sonuca gelmek istedikmi dernek baskanlirimiz kahve koselerinde pisti oynarken buyuuuukkk bir zevkler izliyebiliyoruz ...

    onun icin yazimi sonlandirmak icin , caliskanliga, icraata, dusunceye ve bilime onem verin , oyle ahh ouhhh begenmiyorum alaturka mantiyila muhalefet etmeyin begenmiye bilirsiniz ama nedenini akili ve bilimsel bir yaklasimla arz edin

    lafim anliyana , anlamiyana ise vesselam ;-)

  • BiR ABi

    Mahinur Kardeşimiz'i bana göre aşağıdaki kriterlere göre değerlendirebiliriz ;
    * Eğitim : Mükemmel
    * Özgüven : Mükemmel
    * Türkçeye hakimiyet : Mükemmel
    * Fransızca : Mükemmel
    * Adab-ı muaşaret : Mükemmel
    NOT: Brüksel Parlementosundaki çalışmalarında daha etkin olmasını diliyoruz.
    Yaşam boyu başarı ve mutluluk Mahinur'un olsun.

  • Rabia BARIŞ

    Gurbetellerde genç ve çalışkan milltvekilize başarılar diliyorum. Adı gibi Mahinur...

  • cullu hasan

    SELAM__samimi ifadem su ki,,,,,,burda baldiri cibildah -devsirme bi turk kizi portresi gorunse -hic ses eden olurmuyduuu-yillarca belcika siyasetinde tasfir ettigim tiplere HANGI GURBETCI SES ETTI__SIMDI VURUN ABALIYAMIII????kimi der tezli-kimmi der konyali-kimi der belcikalii---OZUNDE SOZUNDE TURK GIZI TURKK MUSLUMAN KIZI MUSLUMAN__YORUH GIZI samimi musluman turklerinn medariiiii iftariiiiiiiiiiiii-------camur at izi kalsini birakalimmm-----insss------

  • www.tezkoy.com

    Başarılı köylümüzü daha iyi yerlerde görmek dileğiyle,başarılarının devamını diliyorum...

  • gent

    basarili siyasi cizgisinde belcika turkleri icin ne yapti hicbirsey cunku yapamazda,aynen sekil a da gordugunuz gibi bol bol poz vermekten baska show yapmaktan baska isleri yok bu insalarin,eski vekillerimizden cemal cavdarli gibi esk havalimanini faaliyete sokacak kadar gozle gozukur birsey yaptimi bunu once kendinize sorun cvp zaten kendinizde olucak,ayrica tr deki arkadaslarada sunu hatirlatmak istiyorum mahinur hanim belcika federal meclisi milletvekili degildir,brussel bolgesinin milletvekilidir ayni sekilde emir kirda,sayin resul tapmazda gent belediye baskan yardimcisidir fakat onlarca yardimcidan bir tanesidir,tr gibi belediye baskani yurt disi seyahatine cikinca belediyede resul beye kalmiyor yani bilginize,gozumuzde buyuttugumuz insanlarin kariyerini bilelim istedim sadece art niyet yok,aku prof abilerimiz var ayni sekilde is adamlarimiz var bunlarin portleri bence ayin profili olarak yayinlanirsa bence daha hayirli olur selamlar.

  • emirdagli03

    selamlar..
    burda bir yanlislik var mahinur hanim afyon emirdagli dildir ,
    hatta bunu kendisi dille getirmistir aslen konyalidir...
    anne tarafi afyonludur afyon emirdag... ama aslen konyalidir bunu reportayda kendi dille getirmistir bu yanlisi düzeltin lütfen saygilar..

  • ziya

    Mahinur Hanımı başarılı kariyerinden dolayı tebrik ederim. Yaşantısı, gurbetçi gençlerimize örnek olmalı diye düşünüyorum. Belçika siyasetinde Türkiye'yi başarı ile temsil ettiği kanaatindeyim. Saygılarımla,