Kiracı ve Ev Sahibi Arasında Mahkeme Devri Bitti

Haberler / Güncel

Kiracı ve Ev Sahibi Arasında Mahkeme Devri Bitti

Yargı paketi olarak bilinen yargıda yeni düzenlemeleri içeren ‘İcra İflas Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ resmi gazatede yayımlandı. En çok dikkat çeken maddeler ise kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve haciz işlemi ile ilgili olan maddeler oldu.

PEKİ BU KARAR HAKKINDA HUKUKİ GÖRÜŞLER NELERDİR ?

Avukat Aslıcan ÖZGÜR İLELİ cevapladı.

7.Yargı Paketi kapsamında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 3(üç) maddesinde değişiklik içeren 7445 sayılı İcra İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Degisiklik Yapılmasina Dair Kanun 5.4.2023 tarihinde resmi gazetede yayımlandı. Birçok yeni düzenleme getirildi. Hukuki anlamda da yargıya katkı sağlayacak birçok düzenleme var. Kirada arabuluculuk, göçmen kaçakçılığı, haciz uygulaması bunlardan bir tanesidir.

HACİZ UYGULAMASINDA YENİ DÖNEM GELDİ

Degişiklikle ilgili;
İcra ve İflas Kanununun 79 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

MADDE 79/a- İcra müdürü, haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunu tespit ederse, bu yerde haciz yapılmasına karar verir ve bu kararı derhal icra mahkemesinin onayına sunar.

Bu kararla birlikte icra müdürü tarafından verilen kararı icra mahkemesinin onaylaması gerekmektedir.

Av. Aslıcan ÖZGÜR İLELİ “Bu düzenleme hakkaniyete ve hukuka uygun olup hukuk devleti olmayı sağlamlaştıran ve özel hayatın gizliliğini koruyan önemli bir adımdır.”

KOMŞULAR ARTIK MAHKEMEYE DEĞİL ARABULUCUYA

Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar, Kira ilişkisi, taşınır taşınmaz malların paylaştılması, ortaklığın giderilmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar dava şartı olarak arabulucuya gidecek.

KİRACI VE EVSAHİPLERİDE ÖNCE ARABULUCUYA

İlamsiz icra yoluyla tahliye haric, kira uyarlama, kira bedelinin tespiti, kiracı ve kiralayan arasındaki her turlu alacak tazminat iliskisinden kaynakli arabuluculuk dava şartıdir.

TOPLUMSAL BARIŞI VE ADALETİ SAĞLAYAN DÜZENLEME

Avukat Aslıcan ÖZGÜR İLELİ “Özellikle komşuluk ilişkisinden ve ev sahibi ile kiracının ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar yarginin yukunu cok arttirmakla birlikte davalar cok uzun seneler surup her iki tarafida yormaktadir. Bu sebeple toplumsal barisi anayasal duzenin korunmasi, kisilerin kendi aralarindaki problemlere daha kisa surede cozum bulunabilmesi icin hukuk devletine uygun bir duzenleme olmustur.” diyerek ekledi

  • Güncelleme: 01.05.2023 17:09
  • Okunma: 905

Yorumlar (0)Yorum Yap