Kız Öğrenciler için Evet mi, Hayır mı?

Köşe Yazıları / Melih Can Kalender

Kız Öğrenciler için Evet mi, Hayır mı?

Belki de Emirdağ'da askeriyenin ayrılması sonrası oluşan ekonomik boşluğu doldurmak adına yapılabilecek en önemli işin eğitim sektörüne yönelmek gibi göründüğü, eğitim adına güzel şeylerin yaşandığı bir zaman dilimi içerisindeyiz. Eğitimle anılan bir yerleşim yeri olma yolunda atılan adımlara gurbetçiler tarafından yapılan arsa bağışları ve nakdi yardımları da ekleniyor. Emirdağ'da 1950'li yıllarda yaklaşık 60 yıl önce yaşanan benzeri bir eğitim atağında oluşan birlik ve beraberliğin benzeri yakalanmaya çalışılıyor. Ancak, yapılan çalışmalara verilen desteğin daha da artması lazım. Çarenin Emirdağ'dan gitmek olmadığı yaşayarak öğretilmeli Emirdağlılara…

Geçtiğimiz günlerde bir hayırsever tarafından Emirdağ'a Fen Lisesi yapılması durumunda verilecek olan maddi destek gündeme getirildi. Buna karşın Yusuf Demir'den 4 Milyon TL açıklamasıyla bu konu gündemden düştü. Burada Emirdağ'a eğitim konusunda destek vermeden önce sorulması gereken şu olmalıdır: Önemli olan yeni okullar açmak mı; yoksa mevcut okullardaki sorunları gün yüzüne çıkarmak, çözmek mi?

Emirdağ'da bulunan ortaöğretim kurumlarının neredeyse hepsine şehir dışından azımsanmayacak sayıda öğrenci geliyor. Bir zamanlar benim de eğitim gördüğüm Emirdağ Anadolu Öğretmen Lisesi'nde Emirdağ'da ikamet eden öğrenci sayısı sınıflarda azınlıkta kalıyordu. Şimdi de bu şekilde devam ettiğini biliyorum. Hatta Emirdağ Anadolu Lisesi'ndeki dışarıdan gelen öğrenci sayısı artmaya devam ediyor.

Dışarıdan gelen öğrencilere karşılık Emirdağ'dan ciddi sayıda öğrenci şehir dışına eğitim almaya gidiyor. Yükseköğrenimlerini tamamlamak için eğitimlerini Emirdağ dışında sürdüren öğrencilerden bahsetmiyorum. Bahsettiklerim daha ilköğrenimlerinde, ortaöğrenimlerinde daha iyi eğitim alabilmek için Emirdağ dışını tercih edenler…

Buradan şunu çıkarmalıyız: Eğitim konusunda farklı açılardan değerlendirmeler yapılarak hareket edilmelidir. Niteliğin niceliğin önüne geçtiği bir durumda zarar görecek yegane yer Emirdağ olacaktır. Eğitimde kaliteyi artırmak, sonrasında yüksek kalite standartlarında eğitim alanını genişletmek tutulması gereken yoldur bence.

Gelin Emirdağ'daki eğitimin daha farklı bir durumuna daha göz atalım. Emirdağ'da ortaöğrenim kurumlarında konaklama şu an ne haldedir? Emirdağ'a gelen ortaöğretim kurumları öğrencileri için sadece Anadolu Lisesi'nin resmi erkek öğrenci yurdu var. Peki ya kızlar ve diğer erkek öğrenciler nerede kalıyorlar, kalacaklar? Memleketinden, ana kucağından çıkıp gelmiş olan on dört, on beş yaşındaki öğrenciler Emirdağ'da ev tutabilir mi? Ev tutsalar bu evdeki ihtiyaçlarını nasıl giderirler? Bunlar ailelerin cevaplandıramadıkları sorular.

Bu durumda tek bir çare kalıyor: yurtlar, peki ama hangi yurtlar? Emirdağ'da ortaöğretim öğrencilerine hizmet veren yurtlar resmiyetten uzak, cemaatlerin himayesinde çalışıyorlar. Bu gayrı resmi durumu haber yapalım desek, çocuklar ortada kalacak! Sonuç olarak Emirdağ'da açılacak olan kız yurdunun eğitim açısından nasıl değerli olduğunu varın siz düşünün.

Son günlerdeki sürekli sorulan "Evet mi, hayır mı?" sorusunu değil de, bir kez de olsa  "Kız öğrenciler için evet mi, hayır mı?" deyin...

Saygılarımla...
Mehmet Emin Kalender

  • Okunma: 3310

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • conqueror1453

    görende sanki sen cemmat yurtlarını haber yapsan yurtlar kapanacak sanır sen kimsinde diktatör gibi konuşuyor