Mart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Mart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir

www.emirdag.gen.tr Emirdağ’ın yetiştirdiği değerleri tanıtmaya devam ediyor. 2009 yılı Mart ayı portresi Emirdağ’ın kültürel mirasını devam ettirmeye çalışan kültür adamlarından Halil Rifat Aydemir. 1952 yılında Emirdağ’da doğdu. İlk ve orta okulu Emirdağ’da; liseyi Akçadağ Öğretmen lisesinde okudu. Öğrencilik yıllarında arkadaşları ile birlikte Emirdağ Folklor ve Yaşatma Derneğini kurdu. Emirdağ Folklor Derneği kanadıyla hizmet etti. Öğretmenliği sırasında folklor ve müzik çalışmalarında bulundu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesini bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığının açmış olduğu müzik öğretmenliği kurslarına katılarak 1990 yılında müzik öğretmenliğine atandı. Afyonkarahisar’da Musiki Cemiyeti’nde sanat müziği korosunda ud, mızraplı ve yaylı tambur, halk müziği koro şefliği yaptı.

Mart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir - Emirdag.gen.trUzun yıllar halk oyunlarıöğreticiliği ve jüri üyeliği yaptı. Afyonkarahisar İl Kültür Müdürlüğüile birlikte Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği yarışmalarıdüzenledi ve jüri üyeliklerinde bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı liselerarası Türk Halk Müziği Koro yarışmalarına koro şefi olarak koroyetiştirdi ve dördüncülük aldı. Aydın ili Didim ilçesi DİMDERderneğinde Sanat Müziği korosunda udi olarak görev aldı. Aynı dernektenota öğretmenliği ve THM koro şefliği yaptı. Arkadaşı Pınar Halaç ilebirlikte kaynak kişi olarak Emirdağ türkülerini Türkiye Radyo veTelevizyon Kurumu’nın repertuarına kazandırdı. Bu türküler: Sako GiyerKaradan, Çorabını Ördüğüm, Harmana Sererler Sarı Samanı, Önüne KuşanmışYandımdan Önlük, Ağızören Yönün Beri Bakıyor, Yoğurt Çaldım Kazana’dır.Notaya aldığı Afyon ve Emirdağ türküleri çeşitli kitap ve dergilerdeyayımlandı. Bu çalışmaların yanı sıra Mili Eğitim Bakanlığı BedenEğitimi Spor ve İzcilik dairesi bünyesinde izcilik faaliyetlerindebulundu. Bakanlık kamplarında ve Afyon ili kamplarında müdürlük yaptı.Ankara Sivil Savunma Koleji’nde arama kurtarma ve ilk yardım kursunakatılıp İzci Arama ve Kurtarma Birliklerinde çalıştı. Ülkemizde meydanagelen Dinar, Adapazarı ve Eber depremlerinde gönüllü olarak çalıştı.

Mart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir - Emirdag.gen.trHalil Rifat Aydemir Emirdağ’da oturmakta olup yöre kültür ve fMart Ayı Portresi: Halil Rifat Aydemir - Emirdag.gen.trolklorunuaraştırma ve tanıtma, Emirdağ oyunlarını disiplinize etme çalışmalarınısürdürmektedir.

  • Okunma: 8507

Yorumlar (21)Yorum Yap

  • Ozan ALTINBAŞ

    Halil Rıfat Aydemir e nasıl ulaşabilirim?
    Pınar Halaç ile TRT repertuarına kazandırdığı Yoğrt Çaldım Kazana türküsündeki Lol lol lo ne anlama geliyo? bununla ilgili bi araştırmada bulunmuşlar mı?? lütfen yardımcı olun....

  • gereklımı

    slm sız baglama calıorsunuz ama bız burda calamıoruz halk egıtıme kurs ıstıoruz

  • iilyas karaca

    Emirdağ kültürüne sahip çıkan.Emirdağ yöresi kültürünün yaşaması için yürekleri çırpınan Halil Rıfat AYDEMİR ve arkadaşlarını tebrik eder başarlarının devamını dilerim.Yolunuz açık olsun.Sayğı ve sevgiler

  • MUSTAFA MORCA

    kulturumumuze sahip cikma konusunda gostermis oldugunuz ilgi,alaka ve cabalarinizdan dolayi size ve arkadaslariniza tesekkur diyor ve bu davranislarin diger insanlara da ORNEK olmasini temenni adiyorum

  • ABDULLAH OZKURT

    degerli hocama kulturumuze yapmis oldugu katkilarinizdan dolayi tesekkur eder basarilarinizin devamini dilerim

  • abdil ozkurt

    degerli hocam emirdagin yok olmaya yuz tutumus kulturune kattiginiz katkilariniz dan dolayi sozsuz tesekkurler basarilarinizin devamini temnni eder saglik ve senlikler dilerim

  • Yüksel Önaçan

    Hımmmmmmmm; demek unu eledin eleği astın. Ama sakın sazı-sözü asma Halilim...

    Yüksel Önaçan

  • GÜRBÜZ SÖNMEZ

    SAYGIDEGER GÖNÜL ADAMINA BASARILAR DİLERİM.

  • Adil ŞENKAL

    Emirdağ'da tanıdığım değerli şahsiyetlerden birisi olan ve gidenlerin aksine Emirdağ'a hizmet için geri gelen,başarılı,alçak gönüllü,örnek birisi olan Halil Hocam'a bundan sonraki hayatında sağlık ve mutluluk diliyorum...Unutmayalım ki Emirdağ'ın, Halil Hocama ve O'nun gibilerine gerçekten ihtiyacı var...

  • ERDONMEZ ENVER

    EMIRDAG KULTURUNU YASATMAYA CALISAN;GOZLERINI KISIPTA YANIK YANIK ELINDEKI SAZI ADETA KONUSTURAN BIRICIK DAYICIGIM;OGRETMENIMM;SENİ SEVİYOR VE SAĞLIKLI UZUN YILLAR DILIYORUM..izzete opucukler)

  • erhan okutan

    sevgili GEN-TR yöneticileri;bu sitenizde Emirdağımıza hiçbir menfaat gözetmeden hizmet sunmuş insanlara değer verip bu ayın adamı olayını başlattığınız için sizlere teşekkür ederim.NOT:LÜTFEN KALİTESİZ İNSANLARI BURAYA ÇIKARMAYIN.HALİL HOCAM GERÇEKTEN ÇOK DCEĞERLİ İNSANDIR.

  • CEYLAN MORCA

    SEVGİLİ HOCAM SİZ VE EMİRDAĞ KÜLTÜRÜNE EMEĞİ GEÇEN TÜM DOSTLARA SELAM OLSUN. KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKAN İNSANLARI SEVGİ VE SAYGIYLA ANIYORUZ. HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM. CEYLAN MORCA

  • MEHMET

    SUANDA BU KÜLTÜR HIZMETINDE ISMINI UNUTTUNUGUNUZ KISILERE HAKSIZLIK EDIYORSUNUZ. BEN SIZE SAYAYIM; HALIL AYDEMIR, FAKI EDEER, PINAR HALAC, LÜTFI CETIN, CELEBI YüCEER, KIRBAS DAG,RAMAZAN DAG,TAHIR TAPMAZ,HUSNU YENILMEZ, ALIIHSAN AYGURLU VE ADINI SAYAMADIGIMIZ O ZAMAN JENARASYONU SEBZECILERININ EMEKLERINI UNUTAMAYIZ. BEN KÜCÜKKEN HAFIZAMDA KALAN BU KISILERIN YAPMIS OLDUKLARI FALIYETLERI UNUTAMAM.DIGER YORUMCULARIN BAHSETTIGI GIBI BU KISLERINDE HAKKI VE EMEGINI GÖZ ARDI EDEMEYIZ. ALLAH RAZI OLSUN ILK FOLKLOR VE KÜLTÜR CALISMALARINI BIR DERNEK CATISI ALTINDA BU KISILER SÜRDÜRDÜRDÜLER , HALADA BUGÜNE KADAR DEVAM ETTIRMEKTELER. GELECEK JENARASYONLARA BIR TEMEL HAZIRLADILAR. BENIM DE MEZUNIYET TEZIMI FAKI EDEER'IN EMEKLERIYLE HAZIRLADIM. ONA COK BORCLUYUM.BU HALIL AGBEYIN MARY AYI PORTRESINI GÖRÜNCE BU YORUM YAZANLARA EK OLARAK GERCEK EMEGI GECENLERIDE UNUTMAMAK GEREKTIGINI DÜSÜNEREK YAZMA IHTIYACINI DUYDUM.

  • HALİL KAHYA

    DEĞERLİ HOCAM !SİZLERİN EMİRDAĞ KÜLTÜRÜNE KATKISI TARTIŞILMAZ.BU GÜNE KADAR ARKADAŞLARINIZLA BERABER ,BİZLERE BİZİM DEĞERLERİMİZİ ÖĞRETEN SİZLERİ SAYGIYLA SELAMLIYOR,YENİ ÇALIŞMALARINIZI BEKLİYOR,BAŞARILAR DİLİYORUM.ANTALYADAN SELAMLAR...

  • BELCIKADAN

    SAYIN HOCAMI TEBRIK EDIYORUM, BU AYIN PORTRESI OLMASI TEKRAR HATIRLANMASINI VE YENI KUSAGIMIZIN BILGILERINE SUNULMASINI SAGLAYANLARA TESEKKÜRLER. YILLARIN EMEKTARI AMA SAYIN ÖMER FARUK BEYIN SÖYLEDIGI GIBI SADECE HALIL HOCAM , PINAR DEGIL ESAS BIR DE FAKI EDEER VAR, CACAK METIN VAR SAYIN ÖMER FARUK BEY NEDEN ONLARI ANMIYORSUNUZ? FAKI EDEER BU ISIN BASLANGICINDA O DERNEGIN KURULMASINDA COK EMEGI VAR. HOCAM TEKRAR SEVGILER SAYGILAR. ESKI 1970 TAKIMINI DERNEGE EMEGI GECENLERI FOLKLOR CALISMASINDA EMEGI OLANLARIN HEPSINI KUTLUYORUM. SIMDI BU GENCLER ONLARIN ARKASINDAN BAYRAGI ALIP DAHADA ILERLERE TASIYACAKLAR.

  • serkan ozkan

    Emirdagimizin yetistirdigi ender kultur adamlarindan olan Halil hocami sevgiyle selamliyorum.Umarim ki Halil hocanin cok yonlulugunun anlatidigi bu biyografi gelecek nesillere de ornek teskil eder.saygilar.

  • M.Edeer

    Emirdagimizin yetistirmis oldugu degerli kultur adami halil abi cok uzun zamandan beri tanidigim deger verdigim kisilik,faki abim pinar abi medet ve senin dügün salonun alt bodrumunda karinca kararinca folkor calismalari yaptiginizi dün gibi hatirliyorum yolun acik omrun uzun olsun halil abi.
    Metin edeer
    Belcika

  • erhan okutan

    SEVGİLİ HOCAM BUGÜNE YAPMIŞ OLDUĞUN BAŞARILI KÜLTÜREL ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI SENİ KUTLUYOR VE UĞRAŞLARINDA BAŞARILAR DİLİYORUM.

  • HÜSNÜ YENİLMEZ

    DEĞERLİ ARKADAŞLARIM PINAR VE HALİL'İ EMİRDAĞ TÜRKÜLERİ KONUSUNDA BİTMEZ TÜKENMEZ ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI GÖNÜLDEN KUTLUYOR,TÜRKÜLER DOLUSU GÜZEL GÜNLER DİLİYORUM.

  • Gülay Erdönmez Gürsoy

    Yok olmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimize sahip çıkmak adına yapmakta olduğun hizmetler,sen ve senin gibi Emirdağ sevdalısı olan insanları unutulmaz kılacaktır.Toplumun kültürel yapısı,o toplumun geçmişinin ve geleceğinin aynasıdır.Sevgili dayım, her zaman seninle gurur duydum.Emirdağ kültürüne hizmet eden tüm hemşehrilemize saygılar.

  • Ömer Faruk YALDIZKAYA

    Emirdağ'ımızın geleneksel halk müziği ile halk oyunlarının iki büyük ustası, emektarı Halil Rifat Aydemir ve Pınar Halaç'dır.Halen de bu kültür hizmetine 'hasbi' olarak devam etmektedirler.İnanıyorum ki,yeni nesil sizlerin kıymetini bilecektir.Sizleri tekrar tebrik ediyor;başarılarınızın devamı dileğiyle,türkülerimiz gibi uzun ömürler diliyorum...