Mart Ayı Portresi: Şeref Vuran

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Mart Ayı Portresi: Şeref Vuran

www.emirdag.gen.tr Mart ayı portresi İşadamı Şeref Vuran.

Bir maden ocağı işçisinin çocuğu olarak, 1963 yılında dünyaya geldi. Emirdağ’ın Çatallı köyünden aile birleşimi neticesinde küçük yaşlarda Belçika’ya gelen Şeref Vuran, bugün uluslar arası şirketlerle iş yapan ve milyonlarca Euro ciroya ulaşan, Belçika, Türkiye ve Fas’ta yatırım yapan bir şirketin ortağı. 1972 yılında Belçika’da ikamet etmeye başlayan Vuran, hayatını kendi ağzından şöyle anlatıyor:

“1983 yılında okuldan sonra bir balık fabrikasında işçi olarak çalışmaya başladım. Patronlarıma Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, Türkiye’den balık alımının daha ucuz ve karlı olacağını devamlı söylüyordum. Altı ay kadar çalıştıktan sonra incelemeler yapmak üzere 1983 senesinde Türkiye’ye gittik. O zamanki şartlarda Türkiye bir ihtilal yaşamış, enflasyonun üç haneli rakamlarda olmasından yatırım yapmaktan çekiniyorlardı.

İlk zamanlarda Türkiye’de bazı şirketlerin tesislerini kiralayıp sous-traiter (fason) üretim yaptıktan üç sene sonra TURBEL diye bir şirket kurduk ve ben bu şirkete ortak oldum. Aynı zamanda Belçika’daki ana şirkete de ortak oldum. 1995 senesine kadar bu şirket vasıtasıyla Belçika Türkiye arasında ticari faaliyetlerimiz devam etti. 1997 senesinde ise İtalyan asıllı iş ortağım Giovanni Prencipe ile beraber “Delimed” (Akdeniz lezzeti) şirketini kurup Başta Belçika, Hollanda, Fransa, İngiltere, Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinin önde gelen Süpermarketlerine deniz ürünleri pazarlıyoruz.”

Fas’ta yabancı sermaye ye uygulanan teşvik sistemi bizi oraya yatırım yapmaya yöneltti diyen Şeref Vuran ve ortağı Giovanni Prencipe, Belçika’da 12 Fas’ta kurdukları fabrikada şu anda 1600 işçi çalıştırıyorlar. Bu fabrikalarda Balık bazlı mezeler üretip Avrupalı ve Amerikalıların sofralarına sunuyoruz. Ben iş hayatıma atılmadan önce işsizlik (chômage) parası alıyordum. Brüksel’in gettolaşmış semtlerin den Rue Verte yetişip büyüdüğünü Türk gençlerinin işsizlik tazminatlarına özenip hayatlarını karartmamalarını isteyen Vuran “Belçika dünya da en iyi gelir seviyesi ve imkanları olan bir ülke, dedi. Vuran evli ve 6 çocuğu vardır. İngilizce, İspanyolca ve Fransızca bilmektedir.

Fotoğraflar

  • Okunma: 5564

Yorumlar (3)Yorum Yap

  • Öner Çetin

    Girişimci ruhlu hemşerimizi tebrik eder başarılarının devamını dilerim.

  • metin edeer

    Seref vuran hemserimiz caliskan, belcika disinda gida isleri yapan bir hemserimiz ,kendisine uzun ve saglikli bir omur diliyorum.

  • Ömer ŞEN

    Hemşehrimiz Şeref VURAN Kardeşimiz vizyonu , çalışkanlığı ve disiplini ile örnek bir işadamıdır.Ticari hayattaki başarıları ve sosyal konulara gösterdiği ilgi nedeniyle kendisi ile iftihar ediyoruz.
    Şeref'imize tebrikler.