Mayıs Ayı Portresi: Halis Kökten

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Mayıs Ayı Portresi: Halis Kökten

www.emirdag.gen.tr Mayıs ayı portresi, Emirdağlı gurbetçi siyasetçilerden Halis Kökten.1967 yılında Emirdağ’ın Dağılgan köyünde doğan Halis Kökten; 1974 yılında Belçika’ya gitti. İlköğrenimini 1976-1979 yılları arasında Ecole primaire Communal ( Belediye İlköğretim Okulu)nda, ortaöğrenimini 1984 yılında Institut secondaire Technique Général à Auderghem’de, yükseköğrenimini ise Institut Technique Mécanique Automobile INFAC’da tamamladıktan sonra aldığı formasyonlarla din dersi öğretmenliği yaptı.

Evli ve 4 çocuk babası olan Halis Kökten ; 2000 yılından bu yana aktif siyaset yapmaktadır. Yaklaşık 20 yıldan bu yana Belçika’daki Türklerin sosyo kültürel faaliyetlerini yürütmekte olan Kökten, ilk seçimlerinde Merkez Demokrat Hümanist Partisi (Centre Démocrate Humaniste) CDH partisinin belediye meclisi üyesi olarak Saint josse belediyesi’ne seçildi. Burada 6 yıl görev yaptıktan sonra başkent Brüksel’in en büyük ikinci belediyesi olan Schaerbeek belediyesi meclis üyesi oldu.
Mayıs Ayı Portresi: Halis Kökten - Emirdag.gen.tr1998’de Avrupa’da bir ilki gerçekleştirerek Müslüman temsil kuruluoluşturuldu. Buraya yapılan seçimlere aday olup 3.sıradan seçildi. 5yıl görev yaptı. Belçika’da yaşayan yarım milyon Müslüman nüfusunsorunlarına çözüm bulmada çalışmaları oldu. Bu çalışmalarını “Buradatoplumun hassasiyetlerini daha iyi öğrenme fırsatını buldum. Bukurumdaki gördüklerim ve yaşadıklarım, benim siyasete atılmamda enbüyük unsur olmuştur.” diyerek açıklayan Halis Kökten Haziran 2009’dayapılacak olan Brüksel Bölge Milletvekilliği seçimlerine CDH’den adayoldu. Üçüncü listede 12. sırada yer alan Halis Kökten seçime girenadaylar içinde en iyi konuma sahip olan ikinci Türk aday oldu.

İyi derecede Fransızca, çok iyi derecede Türkçe ve temel derecedeFlemenkçe bilen Halis Kökten seçilmesi durumunda yapacaklarını kendiağzından şu şekilde açıklıyor:

“Bu çerçevede benim savunacağım konuların başında, eğitimci olmam nedeniyle eğitim geliyor.

Mayıs Ayı Portresi: Halis Kökten - Emirdag.gen.trGelecek 5 yıllık hükümet döneminde Brüksel Bölgesi'nde nüfus artışınıgöz ardı etmeyeceğiz. 180 bin kişi daha Brüksel nüfusuna eklenecek.Neredeyse Charleroi gibi bir şehir demek bu. Bunun getireceği tümsorunları önceden tespit etmemiz ve gereken önlemleri almamız lazım.
Brüksel Bölge realitelerini dikkate aldığımda işsizlik, konut, ulaşım,toplumsal dayanışma ve iyi idarecilik konuları önceliklerim olarak öneçıkıyor.

Eğitim: Brüksel'de 19 belediyede maalesef 2 boyutlu eğitim hizmetivar. Zengin belediyelerdeki okullarla fakir belediyelerdeki okullarıneğitim düzeyi arasında uçurum var. Bu uçurumu kapatmak için yatırımfonlarının yabancıların yoğun olduğu okullara aktarılması lazım. Çiftdilli bir bölgede yaşıyoruz. İş bulma şansını arttırmak için iki dilede hakim olunması şart. İlkokul birinci sınıftan itibaren Flamancadilinin yoğunlaştırılması gerekiyor.
Yabancıların yoğun yaşadığı mahallelerdeki okulların bakımı ve tamiratıiyi yapılmalı, okul öğretmen ve personeli çok kültürlülük konusundaözel eğitimden geçirilmeli ve daha canla başla çalışmaları için teşvikve motive edilmeli.
Ayrıca yabancı ve Belçikalı öğrenciler arasındaki mesafenin yerinidostluğa bırakması için adımlar atılmalı. Örneğin öğrencilere çokkültürlülük dersleri verilmeli.
Eğitim konusunda diğer bir önerim ise zengin semt okulları ve fakirmahalle okulları arasında kardeş sınıflar uygulaması başlatılarakbirbirlerini daha iyi anlamalarının sağlanmasıdır.

İşsizlik:Yabancı kökenli gençlerin Brüksel(de iş bulma şansıBelçikalılara göre % 70 daha az. Yabancı gençlerin özgeçmişleriişverenlere anonim olarak sunulmalı, isim ve köken yerine yeteneklerve deneyim ön plana çıkmalı. Yabancı kökenlilerin iş şanslarınınarttırılması için ek eğitimden geçirilerek daha donanımlı halegetirilmesi gerekiyor.
Partimizden Brüksel Çalışma Bakanı Benoît Cerexhe'in uyguladığı"çeşitlilik anlaşması"nın daha yaygın hale getirilmeli ve hattaişverenlere belirli bir yabancı kökenli kotası şartı getirilmeli.
Mayıs Ayı Portresi: Halis Kökten - Emirdag.gen.trKonut: Bugün Brüksel'de 30 bine yakın aile sosyal konuttan yararlanmakistiyor. Önümüzdeki 5 yılda 20 bin yeni konutun kullanıma sunulmasıgerekiyor. Örneğin Brüksel'deki 1,5 milyon metrekare boş bürolarınkonuta çevrilmesi düşünülebilir.
Ulaşım: Brüksel’deki 19 belediyenin neredeyse her biri farklı birulaşım politikası uyguluyor. Bu yetki Bölge hükümetindeki UlaştırmaBakanına verilerek tek merkezden koordinasyon sağlanmalı. Ayrıca toplutaşıma bedava hale getirilmeli.
Otopark sorununun çözümü için ise Brüksel dışından gelen yaklaşık 360bin araçın Brüksel dışında ana girişlerde oluşturulacak otoparklarayönlendirilmesi gerekiyor. Bunun için na girişlere 4 büyük otoparkyapılmalıdır. Buralardan da kent merkezine kamu taşımacılığı imkanısağlanmalıdır.
Toplumsal dayanışma: Avrupa'nın merkezi Brüksel ve burada 130 'a yakınetnik kökenli insan yaşamaktadır. Bunların hepsinin kendine özelzenginlikleri var. Daha iyi yaşanılır bir şehir için dayanışma,kültürel kaynaşım, folklörik festivaller, mutfak zenginlikleri,tarihsel ve sanatsal zenginlikler ön plana çıkarılmalıdır.
Brüksel'de bir yabancılar göç müzesinin bir an önce oluşturularak göçün tüm boyutları sergilenmelidir.
Kaçaklar konusu da kanayan bir yara. Bu konuda partimin federal hükümette direttiği gibi genel bir çözüm üretilmelidir.
İyi idarecilik: Belçika yapısı gereği bölgeler arasında ve bölgelerlefederal yönetim ilişkilerinde çok büyük iletişim ve koordinasyoneksikliği var. Bu konuda kamu kurumları tekrar gözden geçirilerekFlaman-Valon çekişmesinin giderilerek Brüksel'in şantaj aracı olarakkullanılmasına son verilmelidir. CDH partisinin Federal, Valon veBrüksel hükümetlerinde gösterdiği başarılı çalışmalar ve uygulamalargelecekte yapacaklarımız için önemli referansları oluşturmaktadır.Böylesine etkili bir partide bir Türkün, yani benim Merkez KararYürütme Kurulu üyesi unvanına layık görülmem bir onurdur. Bana vepartime vereceğiniz her oy, daha insancıl ve dayanışmacı bir yaşam içinatılan bir adım olacaktır. Sizlerin doğru ve bilinçli oykullanacağınıza ve CDH'ı tercih edeceğinize inanıyorum.
Son olarak, aday olma cesareti gösteren tüm Türk kökenli adaykardeşlerimi canı gönülden tebrik eder, siyasette hepsine başarılardilerim.”
internet sayfası: www.koktenhalis.be

  • Güncelleme: 06.05.2009 00:14
  • Okunma: 8934

Yorumlar (23)Yorum Yap

  • Muzaffer Pala

    arkadaslar bu nasil bir destek gordugumuz herkes destekliyor ama is oya gelince sayin halis bey ve sait kose hep muhalevet kaliyor allah askina boyle destek vermeyin selam tum destekleyenlere

  • Ahmet Basak

    Halis Koktene seçimlerdebasarilar diler tum sevdiklerine saygilarimi sunarim.

  • fırat gül

    baskanım tam zamanında ayın portresi oldun senı tanımayanlar ıyıce tanısın √©n byuuk baskan halis baskan

  • ahmet alkan

    SAYIN HALIS BEY HAK EDEN INSANLARIN
    HAK ETTIKLERI YERLERE GELMESINI DILIYORUM YOLUNUZ ACIK OLSUN

    AHMET ALKAN /BRUKSEL

  • HALIS KOKTEN

    Arkadaslar simdiye kadar sizlerin desteginizle toplum için gereken çalismalari yapma kivanci içinde hizmetler verdim ve bu konuda daima olacagimi belirtmek isterim. Destekleriniz ve mesajlariniz için sonsuz tesekkurler

  • hamdi taban

    Degerli halis kardesim insallah bu secimde emeklerinin karsiligini alacaksin biz buna aile inandik uklüde yasiyorum komsularimiz size oy verecek .

  • bayram arikan

    basarilarinin devamini dilerim sonuna kadar seninleyiz

  • bayram arikan

    yuru arkadasim kim tutar seni bu defa daha iyi gecer secimler insallah senin acindan arkandayiz seninle

  • CEYLAN MORCA

    SEVGİLİ HALİS BEY SİZİ DAHA ÖNCELERİ GIYABINIZDA TANIYORDUM SECİM CALIŞMALARIMDA BELCİKAYA GELİNCE YÜZ YÜZE TANIŞMA FIRSATI BULDUM BANA COK SICAK DAVRANDINIZ SİZE BU VESİLE İLE TEŞEKÜR EDERİM CALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM SAYGILARIMLA

  • burak

    halis abi bu secimde basarilar diliyorum turk toplumu insallah seni hakkettigin yere getirecektir pylarin bolunmemesi dilegiyle insallah bu kadar mucadeleden sonra turk toplumu faydali olacak bir siyatci kimligine kavusacak basarilar.

  • aynur

    basarilar dilerim halis amcacim supersin
    butun oylarimiz senin icin :) insallah allah yardimcin olur :)

  • burak

    halis abi basarilar insallah bu secimde kazanirsin sen bunu hakediyorsun bu kadar mucadeleden sonra basari gelecek ve turk toplumuna faydali bir siyasetci gorecegiz insallah oylarin bolunmemesi dilegiyle basarilar

  • Sultan

    Halis amca sana tum gonlumle basarilar diliyorum, umarim hersey yolunda gider ve herseyin en onemlisi hayirli olmasi.
    Cok nese dolu ve cok iyi niyetli bir insan'sin ''''sen HAK ediyorsun''' !!!

    kendine cok iyi bak ;-)

  • kurtulus

    halis abime basarilar dilerim . mukemmel projelerin var secim sonrasi eminim belcika seni kazanacak.bugunr kadar kimse bu projeler uzerine calismamistir. her zaman seninleyiz.

  • ozcan

    basarilar dilerim abicim bu sefer olacak goreceksin abi

  • Fatih

    arkandayiz Halis bey kim tutat sizi :)

  • Ceyda KOKTEN

    Gurur duyuyoruz seninle Halis abi..
    seninleyiz her zaman..hem insanligina hemde siyasi görüsüne hayranim..

    Ailede önce Baki amcam simdi sen: bu bizim ailenin ne kadar basarili oldugunu gosterir tam destek!

    7 Haziran da seninleyiz!

  • Faki Celik

    Halis Kokten e arkadaslarim unutmayalim tam destek vermeliyiz 8 haziran beraberce kutlamaliyiz durmak yok yola devam demeliyiz...

    Faki Celik
    Cdh Schaerbeek

  • erhan okutan

    SEVGİLİ HALİS BEY DÜŞÜNCELERİN FİKİRLERİN FOTOĞRAFTAKİ POZUNDA İYİ.AMA YANLIŞ ATA OYNUYORSUN.

  • hakan

    halis abi basarilar diliyorum...iyi yoldasin... :lol:

  • Bruksel hamdi

    Halis kardesimize onümüzdeki secimde basarilar dilerim hemsehrimize daima destek hep destek zaten bazilarinin oya ihtiyaci yok

  • aydin tapmaz

    Halis kardesime basarilar diler secildiginde inaniyorumki Brukseldeki Turkler ondan cok iyi faydalanacaktir cunku bu arkadasimiz cok iyi niyetli cok nazik vede insan sevgisi dolu olan bir hemsehrimizdir.Aydin TAPMAZ SCHAERBEEK

  • faki edeer

    halis kardesim siyasi hayatinda basarilar
    ilerim