Mide Botoksu Nedir?

Haberler / Sağlık

Mide Botoksu Nedir?

Eskişehir Anadolu Hastanesi hekimleri, her hafta yeni bir konuyu www.emirdag.gen.tr ziyaretçilerine özel anlatacak. Bu hafta Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Pala, Mide Botoksu hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Dünyada 10-15 yıldır uygulanan mide botoksu, endoskopik olarak uygulanan, midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kaslarının geçici olarak etkisiz hale getirmeyi amaçlayan ameliyatsız bir obezite tedavi yöntemidir.

Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından,midenin iştah ve açlık üzerinde etkili olan sinir ve kasları 4-6 ay süreyle etkisiz hale getirildiği için iştah azalır,mide kaslarının kasılma yeteneğini kaybetmesi nedeniyle midenin boşalması gecikir,besinlerin midede daha uzun süre kalması sayesinde tokluk süresi uzar, daha az gıdayla daha kolay doyulur ve kilo kaybedilir.

Normalde karbonhidratlı gıdalar mideyi 2-4 saatte terk ederken, mide botoksu uygulamasından sonra midenin boşalma süresi 12 saate kadar uzar. Mide botoksu, midenin açlık hormonu salgılayan bölümlerine de uygulandığı için kişinin iştahının azaltılmasında ve tokluk süresinin uzatılmasında etkinliğe sahiptir. Mide botoksu uygulaması ile 6-8 ay içinde fazla kilonun %40’ının verilmesi ve ideal kiloya ulaşılması sağlanabilmektedir.

Ameliyatsız bir obezite tedavisi olan ‘Mide botoksu’ Nasıl Uygulanır?

Botoks enjeksiyonu, midenin detaylı olarak içerden görüntülenmesini sağlayan endoskopi (gastroskop)uygulaması eşliğinde gerçekleştirilir. Bu nedenle, hastaya verdiği rahatsızlık, sadece ‘gastroskopi’ uygulaması kadardır.

Mide botoksu endoskopik olarak uygulandığı için ameliyatların gerektirdiği herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaz. Ucunda kamera bulunan boru şeklindeki endoskop cihazı ağız yoluyla mideye ulaştırılmadan önce hastaya ‘sedasyon’sağlayan ilaçlar verilerek rahatlaması sağlanır. Cihaz mideye ulaştıktan ve mide görüntülendikten sonra uygulama bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır. Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından hasta uyandırılır ve 1-2 saat sonra taburcu edilir.

Mide botoksu uygulaması güvenli mi ? Yan etkisi veya riski var mı ?

Mide botoksunun etkisi 4-6 ay sürmektedir. Mide botoksu uygulamasının yan etkisi veya riski yoktur..Obezite tedavisinde başarı oranları yüksek olan güvenilir bir yöntemdir. Hastamız, uygulamadan 1-2 saat sonra yürüyerek hastaneden ayrılabilmektedir. Uygulamadan sonra nadir olarak gözlenebilen yan etkiler arasında bulantı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetler sayılabilir.

Ameliyatsız Bir Obezite Tedavisi Olan ‘Mide Botoksu ‘ Kimlere uygulanabilir ?

Mide botoksu uygulaması,son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanan etkin bir obezite tedavi yöntemidir. Özellikle, zayıflama diyeti programlarına uymakta ve düzenli egzersiz yapmakta zorlanan, obeziteye bağlı sağlık sorunları olup diyetle kilo vermede sürekli başarısız olan kişiler için devrim niteliğinde bir tedavidir. Uluslararası kriterlere göre vücut kitle endeksi (VKİ) -35’in altında olan kişilere uygulanabilmektedir. Vücut kitle endeksi 35’in üzerinde olan kişilere , mide botoksu uygulaması önerilmez.

Mide ülseri,gastrit,on iki parmak bağırsağı ülseri gibi hastalıkların varlığında,mide botoksunun bu hastalıkların tedavisinin ardından yapılması önerilir.

Mide Botoksunun Avantajları

6-8 ay içinde fazla kilolarının %40 ‘ını verebilmekte ve ideal kilolarına ulaşabilmektedir. Obeziteye bağlı diğer hastalıklarında da önemli düzelmeler gözlenmektedir. Etkisi 4-6 ay süren botoks uygulamasının yüksek güvenlik profili sayesinde,uygulamadan sonra gözlenebilen yan etkiler çok düşük düzeydedir. Mide botoksu uygulaması çok güvenli bir tedavidir.

Mide botoksu Uygulamasının Etkilerini Ne Zaman Hissedeceksiniz?

Mide botoksu uygulamasından 3 gün sonra,iştahta ve açlık hissinde azalma görülmeye başlanır. 1 hafta sonra bu etkiler maksimum düzeye ulaşır ve 4-6 ay süreyler devam eder.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

  • Okunma: 1374

Yorumlar (0)Yorum Yap