Ocak Ayı Portresi: Baki Durmaz

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Ocak Ayı Portresi: Baki Durmaz

www.emirdag.gen.tr 2009 yılı Ocak Ayı Portresi: Eski milletvekillerinden Baki Durmaz. Türkiye Büyük Miilet Meclisi 18. ve 19. dönem Afyon milletvekilliği görevlerinin yanında, Doğruyol Partisi’nde önemli görevler yürütmüş olan Durmaz, aynı zamanda Emirdağ TBMM’deki son temsilcisi ünvanına da sahip. İşte Bakı Durmaz’ın yaşamı:
Baki Durmaz 1936 yılında Emirdağ'ın Dağılgan köyünde dünyaya gelmiştir. 1954 yılında Öğretmen Okulu'ndan mezun olmasının ardından, Mithatpaşa İlköğretim Okulu'nda öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Ardından 1964 yılında Gazi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü'nden yüksek lisans derecesini alan Durmaz, Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 5 yıl süreyle yürüteceği "Milli Eğitim Müdürü" ve "Halk Eğitim Başkanı" görevine başlamıştır.

Ocak Ayı Portresi: Baki Durmaz - Emirdag.gen.tr1969 yılında Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen sınava girmiş ve kazandığı bursla Amerika'da Washington George Town Üniversitesi'nde 2 yıl lisan eğitimi almıştır. Devamındaki 2 yıllık süreçte John Hopkins ve Hawaii Üniversitesi'nde Halk Sağlığı, Aile Planlaması ve Eğitimi bölümünden yüksek lisans derecesini elde etmiştir. Yüksek lisans derecesinin ardından, dünya çapında düzenlenen bir programa katılarak 6 ay boyunca çeşitli ülkelerde öğrendiği bilgileri uygulama imkanı bulmuş ve ardından Türkiye'ye dönmüştür.

Türkiye'ye dönmesi sonrası sırasıyla Sağlık Bakanlığı Nüfus Planlaması Genel Müdür Yardımcılığı ve ardından Nüfus ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür. Durmaz, Sağlık Bakanlığı’ndaki bu görevleri sırasında Afyon Merkez, ilçeleri ve köylerinde sağlık ocağı ve sağlık evi açılması konusunda yürüttüğü projede politize olduğu iddiasıyla 1982 İhtilali ile başlayan yeni süreçte resen emekli edilmiştir.Ocak Ayı Portresi: Baki Durmaz - Emirdag.gen.tr1983 yılındaki seçimlerde Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin Afyonkarahisar'da teşkilatlasında önemli roller üstlenen Baki Durmaz, ihtilal sonrası emekli edilmesi olayları göz önünde bulundurularak Parti tarafından aday gösterilmesine rağmen veto edilmiştir.

1987 yılında siyasi yasakların kaldırılması çalışmalarına aktif katılan Durmaz, bu süreçte Afyonkarahisar'da aktif rol almakla beraber Süleyman Demirel ile tanışmıştır. Yasakların kaldırılması ile birlikte, ön seçimlerin ardından Doğru Yol Partisi Afyonkarahisar 2. Sıra adayı olarak 1987 yılı seçimlerine girmiş ve 18. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekili görevini üstlenmiştir.
Durmaz milletvekilliği sırasında Doğru Yol Partisi Genel İdare Kurulu Üyeliği, Milli Eğitim Komisyon Başkanlığı, Yurtdışı İşçi Sorunları Araştırma Komisyon Başkanlığı, Batı Avrupa Birliği (BAB) Parlamento Komisyon Üyeliği ve Doğru Yol Partisi Parti Müfettişliği’ne de seçilerek bu görevleri yürütmüştür..

1991 yılı genel seçimlerinde 19. Dönem milletvekili olarak Doğru Yol Partisi'nden tekrar TBMM'ye girmeyi başaran Durmaz, Süleyman Demirel ile yakın diyaloğundan dolayı parti içi siyasette Tansu Çiller'e karşı Köksal Toptan'ı desteklemiştir. Tansu Çiller'in Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı ünvanını elde etmesinin ardından, 1995 yılında yapılan genel seçimlerde siyasetten ayrılmıştır.1969 yılından bu yana Ankara'da yaşayan Baki Durmaz, evli ve üç çocuk babasıdır.

  • Okunma: 11565

Yorumlar (15)Yorum Yap

  • Ahmet ALHAN

    Sayın Baki Durmaz Bey Afyon Karahisar ve kazaları köylerdeki hemşerilerine Genel müdürlüğü döneminde ve iki dönem millet vekilli yaptığı dönemlerde sağlık iş konusunda çok insanlara yardımcı olmuştur.Bu insanların hayır ve dualarını almıştır.sayın vekilimeden Allah razı olsun Kendilerine teşekkür ederim.Hakkını helal etsin bizden yöne helal olsun. Şimdiki vekiller maaşını alıp yatıyor yandaşlarına sahip çıkıyorlar. Milletin sorunlarını derdine bakmıyorlar.

  • cemal karadağ

    ben baki durmazı suvermezli biliyordum hamza kökten ceyda kökten ve halis kökten 50li yıllarda demokrat parti milletvekiliği yapmış osman köktenin torunları galiba

  • avci_42

    sayın baki durmaz beye, emirdağ a olan hizmetlerinin unutulmayacağını bilen birisi olarak saygılarımı sunarım. site yönetecilerinede tsk ederim başarılı insanların unutulmadıklarını(sayın baki beyi yeni nesillere tanıttıklarından dolayı) gösterdikleri için.saygılarımla.

  • Mehmet Dogan

    Syn buyugumuz Baki abi, yillardir ozverili çalimalarini tum Turkiye ve ozllikle Emirdagimiz gomustur.Sen var rahat ol. Saygimizle seni her an severiz ve peisnden gelen degeri koylumuz Halis Kokten'e de basarila.Emirdag gen.tr. portali yekililerin gorevinde basarilar dileriz.

  • Hamza Kökten

    Sayin. Baki Durmaz özgecmisinde yakaladigi basarili devlet adami sifatini fazlasiyla hak ediyor. Dagilgan köyü nekadar kücükte olsa, büyük insan cikartmaya basarmis bir köydür, bir dagilganli olarak gurur duyuyorum. Bu arada Sayin. Halis Köktenede Belcikada basarilar diliyorum.
    Danimarkadan saygilarimla...

  • Ceyda KOKTEN

    Sayin Baki Durmaz amcacigim seni ilk önce tebrik etmek istiyorum ayin protresi secildigin icin. Ve devam ediyorum..öz gecmisinizi okudum (sohbetimiz esnasinda yaptiklariniz hakkinda konusamistik fazla) ve senin ne kadar basarili bir siyaset adami olduguna bir kere daha sahitlik etmis bulunuyorum. Alt yazilarda Abidin Kazan bey gereksiz bir tepki yazmis ama sizin kim oldugunuzu herkes bilirdir. Bir Emirdag li ve bir Dagilgan li (benimde köyüm:-)) olan basarili bir adam tanimiyorum, Halis KOKTEN ide unutmayalim (tam destek). Sizi seviyorum ve Allah tan size daha nice uzun ömürler diliyorum. Görüsmek dilegiyle, iyi aksamlar.

  • durmaz

    Abidin kazan rumuzuyla yazan zat. Sen bir kere yazı yazmayı bilmiyorsun. Kalkmış Baki Durmaz hakkında yorum yazıyorsun. Sitemim, bu zavallı yorumu buraya ekleyenlere. Baki Durmaz kim sen kim. Kendi ismini bile yazmamışsındır Allah bilir. Sen bu dünyaya boş gelip boş gidenlerdensin anlaşılan. Hiç bir hizmet seni ve senin gibileri doyurmaz. Şimdi bir milletvekilimiz yok ve yokluğunu nasıl hissettiğimizi Emirdağ'a hizmet etmeye çalışanlar daha iyi bilir. Ama senin gibiler bilmez. Sadece buraya kendince yorum yazmayı bilirler. Eğer bilmiyorsan söyleyim: Devlet hastanesinin temeli Baki Durmaz sayesinde atıldı, inşaat başladı ve daha sonra Sağolsun Anaplı, daha sonra da MHP'li kardeşlerimizin gayretleriyle tamamlandı. Emirdağ Meslek Yüksekokulu Baki Durmaz sayesinde açıldı, Öğretmenevi, Kadastro Müdürlüğü, köylerdeki çoğu telefon şebekeleri vs. Bunların hepsi elbette yeterli değil ama, 2 dönem milletvekilliğinin, 1. dönemi muhalefet partisi, ikinci dönemi iktidar ortağı ve malesef 3. dönem olmadı. Ayrıca tek başına iktidar olan bir partinin milletvekili de değildi. Laf başı geldiği zaman Bolvadini överiz. Her dönem iktidarda milletvekilleri var diye. Senin gibiler yüzünden Emirdağın milletvekili olmuyor malesef. şimdilik bu kadar yeter.

  • abidin kazan

    Bu adadamdan emirdağ sadece zarar görür. bunumu koydunuz yazıklar olsun dostlar.

  • celil saglam

    EĞİTİMCİ,SİYASETCİ,DEVLET ADAMI,DÜRÜST,GÜVENİLİR,EMİRDAĞ TARİHİNDE TÜRKİYENİN BELLİ DÖNEMLERİNDE SÖZ SAHİBİ OLMUŞ BÜYÜK İNSAN SENİ SAYGIYLA SELAMLAR SEVGİLERİMİ SUNARIM

  • ABBAS

    Bu kadar zamaandir burada her ay bir portreyayinlaniyor ve cok zaman bu insanlara buradan emirdagina ve emirdaglilara cok buyuk hizmetleri gecmis insanlar diye soz edilip medi senalar duzuluyor.ama anlayamadigim emirdag ve emirdagli bu kadar hizmet gormuste hala neden geri kalmis. biri bana yazssin lutfen.birileri bizi kandiriyor ama kim ?

  • HALIS KOKTEN

    Syn. BAKI abim, kisa ve oz geçmisindeki siyasi ve devlet adamliligi gorevi altinda vermis olugun hizmetleri takdirle karsilarken sevgi ve saygilarimi sirin ailen ve size sunarim.
    Halis Kokten Belçika

  • Hasan Veli

    Dağılgandan Amerika'ya uzanan bu yaşamın sahibi sayın milletvekilimizi daha yakından tanıdık. Başarılar...

  • Op.Dr.Ceylan Kayalı.

    yaşasın şanlı Emirdağ.Yaşasın D.P.diyerek yola çıkmanın zamanı gelmiştir.İlimize,İlçemize hizmet eden Milletvekili ağabeyim Baki beye selamlarımı sunarım.Kırat öldü ddiyenlere ithaf olunur.Yeterki memeleeketimizi seven yiğit insanlar ölmesin.

  • Yüksel Önaçan

    Herşey için teşekkürler...

  • Faruk

    Syn. Baki abimiz tum Emirdagimizin gurusun tum siyasi hayatinda vermis oldugun hizmetler için sonsuz tesekkurler dilerim. Abisi senin koyunde bilmem ne hikmet varsa ? inan Avrupada bir koylun daha var oda senin gibi buyuk basarilara imza atmaktadir.Halis Kokten'de Belçika'nin Emirdagli hemserilerimize guzel siyaset yolu çizmektedir. Hosca kal syn Baki Duraz