Özcan Hoca'dan Yeni Kitap

Haberler / Kültür Sanat

Özcan Hoca'dan Yeni Kitap

‘Emirdağ ağzında atasözleri ve deyimleri’ isimli kitap, birinci baskısı Emirdağlılar Vakfı, ikinci baskısı Emirdağ Belediyesi’nde Şükrü Türkmen ve Özcan Türkmen tarafından kaleme alınan ‘Örnekleriyle Emirdağ Ağzı’ isimli kitaptan alıntılardan oluştu.

Bölge insanının gönül ve ülkü dünyasını yansıtma arzusuyla yola çıkıldığı kitapta kavramların açıklanmasında cümleler kurulurken ana konunun folklorik değerler olmasına özellikle dikkat edildi. 3bin 215 atasözü ve deyim örnekleriyle açıklandı. 250’ye yakın örneklerde Emirdağ türküleri, Emirdağ ağıtları ve Emirdağlı şairlerin mahallî ağızla yazdıkları şiirleri kullanıldı. Sözler, kalıp sözler, terimler, deyimler, tâbirler, atasözleri, dualar, beddualar kalıp olarak ele alınıp açıklandı.

Cümle içinde kullanılırken de bölgedeki kullanımına; sosyo kültürel hayatı, folklorik değerleri yansıtmasına dikkat edildi. Kitapta alfabetik sıralamada atasözlerinin bitiminde deyimler ile sözler, kalıp sözler, terimler, tabirler, dualar beddualar ... sırayla verildi. Dört yüz sayfalık eserin sonuna okuyucunun not alabilmesi için yeterli bölüm ayrıldı.

Özcan Türkmen, kitapla ilgili, “Halkın vicdan ve hafızasındaki değerlerin mümkün olduğunca tespit edilmeye çalışıldığı bu eserin bu sahada kendini sorumlu hissedenlere; tahlil eden, kafa yoran, eleştirenlere; konu ile ilgili belli bir senteze ulaşmaya çalışanlara kaynak olacağına inanıyorum.Kitabımın Emirdağ Belediyesi Kültür Yayınları arasında dördüncü kitap olarak çıkmasını sağlayan Emirdağ Belediye Başkanımız sayın Uğur Serdar Kargın’a müteşekkirim. İnşallah faydalı bir hizmet olur” ifadelerini kullandı.> esgundem26.com

  • Okunma: 3061

Yorumlar (0)Yorum Yap