Peygamber Efendimizin Müjdelediği İkinci Şehir Amorium

Haberler / Kültür Sanat

Peygamber Efendimizin Müjdelediği İkinci Şehir Amorium

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yeni bir inanç rotası çalışması yapılıyor. AŞK Kültür ve Sanat Günleri kapsamında; Afyonkarahisar Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Emirdağ Belediyesi'nin birlikte gerçekleştirdiği panelle dikkatler Emirdağ Amorium Antik Kentine ve Selman-ı Farisi Hazretlerine çekildi.

Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez’in moderatörlük yaptığı Dr. Talat Koçak, sanat tarihçisi Mehmet Kurt ve TÜRSAB Temsilcisi Bilal Şenel’in konuşmacı olduğu panelde “Selman-ı Farisi büyük bir değerimiz O peygamberimizin "ailemdendir." dediği büyük bir sahabe. Öncekiler ve sonrakilerin ilmine vakıf seçkin bir insan. Bir rivayete göre dört buçuk yıl hakkı arama ve doğru dini bulma yolunda Afyonkarahisar Emirdağ ilçemizde yaşamıştır. Emirdağ ilçemizdeki Amorium'u Selman-ı Farisi hazretleri ile "İnanç turizminin merkezi" haline getirerek 'inanç rotasına" katmak istiyoruz. Çünkü Emirdağ'ın inanç turizmi açısından gerçek bir hikayesi var. İşte Emirdağ Amorium (Ammuriye)’un gerçek bir hikayesi büyük Sahabe Selman-ı Farisi hazretleridir.” Denildi.

Emirdağ’a bağlı Davulga Hisar Mahallesi’nde 1988 yılından bu yana Amorium kazı çalışmaları yürütülmeye devam ediliyor. Amorium tarihi ve bir dönem burada yaşayan Selman-ı Farisi'nin hayatı hakkında bilgiler verilen panel sonunda konuşan Emirdağ Belediye Başkanı Serkan Koyuncu; “AK Parti Emirdağ İlçe Başkanlığı yaptığım dönemde Amorium’da kazı çalışmalarının devam etmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığında ciddi çalışmalarımız oldu. Amorium ve Selman-ı Farisi konusunda yalnız mücadele ederken; şimdi o yalnızlık bitti. Bugünden sonra Amorium ve Selmani Farisi Hazretlerini Emirdağ’ımızın tamamının benimsemesi lazım. Eğer böyle olursa Selmani Farisi ve Amorium’u tüm dünya tanımış olacak. Aslında bugünkü konunun başlığı biz Peygamber efendimiz(Sav) İstanbul'dan sonra müjdelediği 2. Şehirdir Amorium. Rabbim bize bu bahtiyarlığı vermiştir bize. Emirdağlıysak Afyonluysak bunu bir şekilde bir şekilde sahiplenmeliyiz ve ayağa kaldırmalıyız.”dedi.

Panele katılanlara plaket verilmesinin ardından program sona erdi.

  • Okunma: 2161

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • Hasan BOZ

    Süphanallah;Amorium’u Roma( Bizans) şehri olarak biliyorduk!konuyu biraz açın,Selman Farisi orada yaşasaydı kesin türbesi olurdu..