Polis Ceylan: "Sebzecilik Mesleği de Tarih Olacak"

Yazı Dizileri / Emirdağlı Sebzeciler

Polis Ceylan: Sebzecilik Mesleği de Tarih Olacak

Emirdağ’ın köklü mesleklerinden sebzeciliğin tarihini sebzecilerin ağzından dinlemeye devam ediyoruz. www.emirdag.gen.tr'nin beğeni ile takip edilen "Sebzeciler Yazı Dizisi" Polis Ceylan ile devam ediyor. 40 yıldır bu mesleğin içinde olan Ceylan Biçer’e neden Polis Ceylan denildiğini sorduk. Biçer şunları söyledi: "Askerden geldikten sonra 8 yıl polislik yaptım. Maraş olaylarından sonra Hollanda’ya gittim. Döndüğümde de baba mesleği olan sebzeciliğe devam ettim. Yıllar önce birbirimize sevgi saygı vardı. Birlik ve beraberlik vardı. Pazara gidemediğimiz zamanlar vardı. O zamanlar büyüklerimiz bizi yönlendirirdi. Git ablandan parayı al; bu hafta çoluğunun çocuğunun rızkını çıkar, derlerdi. Emirdağlı yemiyorsa; kendine yedirmez. Birbirini çekememezlik vardır. Sebzecilik Emirdağ’daki en büyük sektördür. Kederde, elemde birlerdir. Emirdağ’da çok meşhurdur sebzecilik… Sebzecilik artık sona eriyor. Tavşanlı’ya, Sivrihisar’a giremiyoruz; ama Emirdağ’da böyle bir problemle karşılaşılmıyor. Bize sahip çıkılması lazım..." diyerek başlıyor sözlerine.

Emirdağ'da sebzeciliğin tarihinden, geçmişinden şöyle bahsediyor:

Polis Ceylan: "Emirdağ’da ilk sebzecilik başlangıcı şimdiki yoğurt pazarının olduğu yerde 1965’lerde biz çocukken olurdu. Eski pazarcılardan İstanbullu Ali Ostuk, Pandı oğlu Hüseyin amca, Konyalı Ali, Abdullah Uyar’ın babası, Çürükçü Hüseyin Amca, Mustafa Dağ, Güzeloğlu Cafer Amca, Cıbırın göçü, Sarı Göklü Urfalı, Kamil Çavuş Uyar, Kara Şükrü Erdönmez varlardı. O zaman şirketler kurulurdu. Dağlar, Uyarlar, İstanbullular, Kosalar, Tayyar Aydoğmuş oluştururdu. 35 adet araba o zamanın arabaları şitair, 650 Fiat, BMC, 135’lik Tahmeslerle pazarlara gidilirdi. O yıllarda Emirdağ’da sebzecilik meşhurdu. Kızılcahamam, Polatlı, Bolu, Gerede, Zonguldak, Çaycuma, Devrek, İstanbul/Pendik gibi yerlere gidip pazarcılık yapılırdı. O zamanki arabalar Adana, Mersin, Tarsus, Antalya’ya gidilir, gelinirdi. Şimdiki arabalar son model aksesuar, on teker arabalar…"

Sebzecilik Mesleği de Tarih Olacak
"Eskiden Pazar yeri Güneşoğlu’nun önünden ofise kadar uzanıyordu. Şimdi ise 6,7 araba kaldı. Hem artık eskisi kadar zorluk çekilmiyor. Birbirine karşı rekabet ediyor. Şimdi çember daraldı. Eskiden terazinin başından ayrılmadan sebzeci 5 ton malı satardı. Şimdi her şey çok olmasına göre satışlar azaldı. Marketler işi götürüyor. Masraflar çoğaldı, satışlar azaldı. Bana göre iki üç yıla kadar sebzecilik mesleği de tarih olacak. Eskiden sebzecilik meşhurdu."

  • Güncelleme: 05.10.2009 22:17
  • Okunma: 11140

Yorumlar (10)Yorum Yap

  • Gömülü

    Valla Polis Ceylan ağam doğru diyo, hernekadar emirdağında uzun soluklu kalamadıysam da sali günlerini (dernek günü) rahmetlik Helanlı Mecidin Uku(Rukiye) dan (anam olur kendi) çok duyardım, Emirdağın dernek günü ilçenin, çok önemli bir kültürü...
    Bu market denen meret, herşeyi bitiriyor.
    Devlet bunları şehirin dışına çıkartmalı vesselam....

  • nevin önaçan yolsal

    dayıların dayısı seninle gurur duyuyorum senin azmine ve senin fikrine kimse erişemez seni öpüyorum.

  • ERTUĞRUL ALTINEL

    ARKADAŞIM CEYLAN BEY,

    FİKRİNE KATILIYORUM.ELİNE SAĞLIK DOĞRU KONUŞTUNUZ.YETKİLİLERİN İLGİLENMESİ GEREKİR.
    SELAM ve SEVGİLER.

    ERTUĞRUL ALTINEL
    Emekli,EMİRDAĞ HUZUREVİ MÜDÜRÜ.

  • ahmet kale

    dayıcım sana katılmamak elde değil. bende seningibi pazarcıydım.hemde izmirin eniyi pazarlarında karşıyaka buca bornova merkez pazarlarda. ama marketler buralarıda bıtırdi.orta ve üst sınıf insanlar için pazardan almak aşagılık olarak algılanıyor pazara fakır gelıyo.oda malum yanı .... allah kolaylık versın.

  • hakkioglu

    merhadostum

  • H

    :-| :-) :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

  • fatih ercoban

    allah saglik sihhat versin ceylan abi okudum soylediklerinde muhakkak dogruluk payi var belcikadan sevgiler saygilar :D

  • Nesrin Biçer

    Canım babacığım,sen söylüyorsan muhakkak doğru söylüyorsundur.Sana her zaman katılıyorum.Doğru söylüyorsun, süper marketler sebzeciliği bir nevi öldürdü.Babacığım her zaman senin azminle gurur duyuyorum.Seni çok seviyorum.Allah başımızdan eksik etmesin.Saygılarımla..

  • MUHİTTİN EMRE

    CEYLAN AĞBİ AĞZINA SAĞLIK HARBİDEN SENİN TAKDİR EDERİM.ÇALIŞKAN VE TERBİYEN HERKESE ÖRNEK OLSUN.ALLAH UZUN ÖMÜRLER SAĞLIK VE AFİYETLER VERSİN SELAMLAR

  • aydin tapmaz

    polis ceylan abime belcikadan selamlar abi sebzecilik bitmezde yaslananlar colugu cocugu yaninda olmayanlar meslek degistirir yeni nesil devam eder ama sizin gibi muhabbeti dinlenir abiler zor cikar....