Referandum Üzerine... / Hüseyin Akçay

Köşe Yazıları / Melih Can Kalender

Referandum Üzerine... / Hüseyin Akçay

Şehirlerin, ilçelerin meydanları 2-3 haftadır gümbür gümbür. Bir tarafta “evet” diyenler, diğer tarafta “hayır” diyenler. Peki hiç merak ettiniz mi; bu meydanlarda bağıranlar neye evet diyor, neye hayır diyor?
Malum bizde pek referandum geleneği olmadığı için, seçim havasında geçiyor bu zamanlar. Meydanlarda bağıran siyasi liderlerde referandumun içeriğinden çok günübirlik polemikleri konuşuyorlar. O siyasilerin yerine referandum paketini biraz biz inceleyelim. Bakalım ülkeye daha çok demokrasi getireceği konuşulan değişiklikler neler?

  1. Pozitif ayrımcılık, yani kadın-erkek eşitliği konusunda yeni tedbirler alınmasını öngörülüyor. Madde olumlu bir madde gibi gözükse de, bu konu hakkında neler yapılacağı, ne zaman yapılacağı gibi hiçbir bilgi barındırılmıyor. Bu bakımdan sadece rötuşlanmış bir anayasa maddesi demek pek yanlış olmaz.
  2. Sendikal haklar veriliyor. Bir kişi aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olabilecek. Memura toplu sözleşme hakkı veriliyor. Madde yine işçinin ve memurun iyiliğine gibi gözükse de maddeyi iyi okumak gerek. Birden çok sendikaya üye olma hakkı vermek zaten 80 sonrası güçleri iyice azalan sendikaları daha zayıf hale getirmek, pasifize etmek anlamına geliyor. Memura verilen toplu sözleşme hakkı ise, şu anda uygulanan toplu görüşmenin isim değiştirmiş hali; çünkü memura verilecek zam konusunda uzlaşma kurulu karar veren organ olacak ve bu kurul hükümet tarafından oluşturulacak. Memnuniyetsizlik durumunda ise; memura kararı mahkemeye taşıma yetkisi verilmeyecek. Memurlarımız açısından çok da iç açıcı bir madde değil.
  3. Vergi borcu yüzünde yurtdışına çıkamayanlar için düzenleme getiriliyor. Açıkça karşı olunması gereken bir madde. Türkiye’de yıllarca vergi ödemeyip soluğu Avrupa’da Amerika’da alanlar çoğalacak.
  4. Yüksek Askeri Şura kararları sivil yargıya açılacak. Yani irticai faaliyetten ordudan uzaklaştırılan birisi mahkemeye gidip tekrar dönme fırsatı bulacak. Orduya siyasetin daha fazla alet edilmesi anlamına gelen bir madde.
  5. Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişecek. Üye sayısı 17’ye çıkarılacak. Bunlardan 4 tanesini Cumhurbaşkanı, 3 tanesini Cumhurbaşkanı’nın atadığı YÖK, 3 tanesini de iktidarda çoğunlukta olan parti seçecek. Yani çoğunluk günümüz iktidar partisinin elinde olacak. Yargının tamamen siyasallaşması.
  6. Demokrasilerde uzlaşma vardır. Toplumun tüm kesimlerinden dernekler, sendikalar, siyasi partiler vs. bir araya gelerek isteklerini belirtirler ve anayasa bu doğrultuda düzenlendiği takdirde halk anayasası olur. Şu anda hazırlanan anayasada bunların hiçbiri olmamıştır.
  7. Darbe anayasası bundan önce 16 kez değişti. Bu 17 oluyor. Abdullah Gül atanmadan önce Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin çokluğundan bahseden hükümet bu sözleri unuttu; hatta yetkilerini artırdı. Darbe anayasasının getirmiş olduğu YÖK halen yerinde sapasağlam durmakta. Son olarak; referandumda insanlara mantıklı gelen ve mantıksız gelen maddeler var; fakat bunu seçme imkanınız yok. Size mantıklı gelen maddeye evet deyip, diğerine hayır diyemiyorsunuz. O yüzden iyi düşünüp son kararı vermekte fayda var. Referandumlar takım tutar gibi partiye oy atmak için yapılmaz.

Hüseyin Akçay

  • Okunma: 3552

Yorumlar (10)Yorum Yap

  • YÜZ BİN OYUM OLSA EVET

    DARBE DÖNEMİNDE ASKERLERİN HAZIRLADIĞI BİR ANAYASA, KISMEN DEĞİŞEK GÖNÜL İSTERDİ Kİ TAMAMI DEĞİŞSİN. AMA ŞİMDİLİK EVET YÜZ BİN OYUM OLSA EVET

  • orhan yilmaz

    akp sak sak ciligi yapmayin kendi ayaginiza kursun sikmayin.biraz gercekci olun akp nin anayasasina civcivler de inanmazlar siz ancak kendinizi kandiriyorsunuz. sonun da pisman olacaginiz bir sey yapmayin gelin hayir deyin.

  • SELMAN

    tarafsiz ve bagimsiz olmasi gereken yuksek yargi chp nin arka bahcesidir.cunki chp nin zirt pitr goturdugu butun davalari onun lehine sonuclandirmistir.mevcut durum chp nin arka bahcesi olan yuksek yarginin bundan cikarilip, daha cogulcu hale gatirilerek hic kimsenin ve hic bir ideolojinin yargisi haline gelmesini onlemektir yeni duzenlemenin amaci....konuyu saptirmak ancak akp dusmanligi ile mumkundur.akp bu ulke insanlarinin oy attigi legal bir partidir.

  • Hüseyin AKÇAY

    memet,

    Yorumun için teşekkürler;fakat şunu atlıyorsun evet akp'nin iktidarında yapılacak bu değişiklik ve 12 yıl süreyle bu kişiler görev yapacak. yani bugünün tarihini göz önünde bulundurursak 2022 yılına kadar bu hükümetin bu cumhurbaşkanının seçtiği kişiler o mahkemede olacak. anayasa maddeleri halk oylamasından evet şeklinde çıkarsa Anayasa Mahkemesinin yapısı 1 yıl içerisinde değiştirebilecek. Yani tezim çürümüyor.

  • memet EVET

    Arkadaşım ANAYASA mahkemesine seçim yapacak birimlerin her daim AK parti hükümetinde oalcağı öngörüsünde bulunman ,Ak partinin iktidardan asla inmeyeceğini ve Cumnhurbaşkanının da Ak partinin belirlediği kişiler oalcağı umutsuzluğuna kapılmış olman çok hoşuma gitti :)))
    Seneye seçim var Ak partinin yerine bu halk dilediğini getirebilir,bu durumda ANAYASA maddesiyle ilgili söylediğiniz :
    ' Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değişecek. Üye sayısı 17’ye çıkarılacak. Bunlardan 4 tanesini Cumhurbaşkanı, 3 tanesini Cumhurbaşkanı’nın atadığı YÖK, 3 tanesini de iktidarda çoğunlukta olan parti seçecek. Yani çoğunluk günümüz iktidar partisinin elinde olacak. '
    yeziniz çürümüş olmuyor mu ?

  • ahmeto303

    SEVGİLİ HÜSEYİN KUTLUYORUM SENI.MADEM Kİ DAHA
    FAZLA DEMOKRASİ O ZAMAN ;MİLLETVEKİLLERİNİN DOKUNULMAZLIĞIDA KALSIN,BAŞBAKANIN ASKERLIK YAPMAYAN VE SEVİM TANÜREKİ EHLİYETSİZ OLARAK KAZADA ÖLDÜRÜP BİR GÜN HAPİS YATMAYAN OĞLUNU DA DOKUNALIM,18 TRİLYONU GÖTÜREN ÖZEL KANUN ÇIKARARAK VE CUMHURBAŞKANININDA ONAYIYLA SERBERT KALAN ERBAKANA DA DOKUNALIM. GEÇN YAŞTA VE 8 YILDA SERMAYESİNİ 354 KAT ARTIRAN UN AKITANIN OĞLUNA DA DOKUNALIM.ERHOL DENEN ARKADAŞ ASKERİYE TEKKE DEĞİL ARKADAŞIM. O AMAÇLA KURULMADI.SEN BAGIMSIZ OLMASI GEREKEN ANAYASA MAHKEMESİNİN ÜYELERİNİ KENDİN SEÇERSEN NASIL TARAFSIZ OLUR O MAHKEME.?NİYE DEĞİŞMELİ çüNKÜ BU MAHKEME BU İKTİDARIN TEKLİF ETTİĞİ 800 E YAKIN KANUNU, ANAYASAYA TERS DÜŞTÜĞÜNDEN DOLAYI 600 ÜNÜ .İPTAL ETTİ.TABİ Kİ ORTADAN KALKMASI LAZIM.. EE BİZ BUNLARA MI EVET DİYECEĞİZ ARKADAŞLAR ?

  • erhol

    irticai faaliyet diosun yaa ne bicim iş kendi vatandasını giyiminden kusamından dolayı irticacı şucu bucu die fişleyen bi asker var neresi irticai 28 şubatta sucsuz yere atılan subaylar haklarını alacak anayasayı çarpıtıp burada yazma allah aşkı darbe planı yapmayan bi ordu icin EVET

  • levent_ben

    daha demokratik bir tutkiye icinn evet diyecegiz ... darbeciler cetecilik mafiacilik sitemine sonnn ... sandiktannn evet cikacakkk allah in izniyle ..

  • SELMAN

    ESKI ANAYASADAN DAHA GERI OLDUGUNU IDDIA ETMEK.ONYARGILI OLDUGUNUZU GOSTERIYOR.AMA NEZAKET VE KIBARLIGINIZA SOZ SOYLENEMEZ.ZEHRI COK IYI SARMIS SARMALAMISSINIZ.12 EYLULLERI YASAMADIGINIZ COK ACIK VE BU DUZENLEMELER ESKISINDEN COK DAHA DEMOKRATIK. USTUNLERIN, SECKINLERIN DUZENI DEVAM ETSIN DIYORSANIZ ELBETTE HAYIR OYU VERMELISINIZ

  • hayırcı

    güzel hazırlanmış... atladığın bir madde var 'yurt dışına çıkış(kaçış) maddesi. ne diyor madde 'suçluların yurt dışına çıkışı(kaçışı) hakim kararıyla olacak' yani HSYK yı ele geçiren zihniyet yüce yargıya hesap verme durumunda, kendinden olan, kendilerinin atadığı hakim kararı çıkarana kadar kardeş ülkeleri olan ABD ye çoktaaaan kaçmış olacaklar... oyuna gelmeyelim HAYIR diyelim