Türkiye'de Yok, Belçika'da 5 Tane!

Haberler / Özel Haber

Türkiye'de Yok, Belçika'da 5 Tane!

7 Haziran 2009 günü Belçika'da yapılan seçimlerde 6 Türk kökenli siyasetçi bölge meclislerine girmeye hak kazandı. Türk kökenli siyasetçilerin beşinin aslen Emirdağlı olması Belçika'daki gurbetçilerin büyük çoğunluğunu meydana getiren Emirdağ halkı için ayrı bir önem taşıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 25 yılı aşkın bir zamandan beri temsil sorunu yaşayan Emirdağ halkının, son seçimler itibari ile Belçika'da beş temsilcisi bulunuyor. İşte o vekiller:Emir Kır
17 Ekim 1968 tarihinde, Belçika'nın Charleroi kentinde doğdu. Ailesi, altmışlı yılların başında, 40.000 Emirdağlı Türk göçmen gibi, iyi bir yaşam için, tarımı bırakıp Belçika'da maden oçaklarında çalışmaya geldi. Kır, ilk ve orta öğrenimimi burada tamamladıktan sonra  Brüksel Hür Üniversitesi'nde Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek  öğrenim  gördü. Babasının işçi olması ve dönemin Belediye Başkanı, Guy Cudell'den etkilenmesi sebebiyle Sosyalist Parti'ye kayıt olarak siyasete atıldı. 2000 yılı Belediye seçimlerinde aynı partiden aday oldu. Belediye Başkanı'nından sonra ikinci en yüksek tercih oyu alarak, sosyal işler, eğitim, meslek ve işten sorumlu belediye başkan yardımcılığına getirildi. 2004 yılındaki bölgesel seçimlerde Başbakan Charles Picqué'nın ardından, 7.409 tercih oyu alarak, Başkent Brüksel Hükümeti'ne Devlet Bakanı olarak göreve başladı. Kır, 7 haziran 2009 seçimlerinde de partisi Parti Sosyalist listesinde en çok oy alan ikinci kişi oldu. 11546 oyla kendinden söz ettiren Kır'ın başarısı basında geniş yankı buldu.

Emin Özkara
1974 Emirdağ doğumlu olan Emin Özkara Eğitimini Belçika’da tamamladı 2000’li yıllarda siyasete başlayan Özkara, şu anda Brüksel bölge meclisinde Sosyalist Parti`den milletvekili ve Schaerbeek Belediyesinde de meclis üyeliği yapmaktadır. Türk asıllı milletvekili olarak Brüksel parlamentosuna tekrar giren Özkara, 7 Haziran 2009’da yapılan seçimlerde Ps’den tekrar seçildi. 3431 oy alarak tekrar seçilen Özkara, Brüksel Parlamentosu'ndaki üç temsilcimizden birisi oldu.

Mahinur Özdemir
1982 yılında Brüksel’de doğan Mahinur Özdemir, Saint-Josse'ta Dames de Marie Katolik okulunda eğitimini tatamlayıp Latince kimya matematik bölümünden mezun oldu. Üniversite'de ön lisansını ekonomi ve siyasal bilimler'de, lisans eğitimini ise kamu yönetimi bölümünde tamamlayan Özdemir, bölgesel parlamento seçimlerinde Valon Hıristiyan Demokrat Parti (CDH) listesinde 21. sırada aday oldu. 2 bin 851 tercih oyu elde ederek, bu partinin 11. milletvekili koltuğunu elde etti.

Güler Turan
1975 Gent doğumlu olan Güler Turan eğitimini tamamlayarak avukat oldu. 2004 yılından beri aktif siyasette bulunan Turan, 2006 seçimlerinde Spa Spirit'ten aday olmuş 3500 oy almıştı. Daha sonra 2007 senato seçimlerinde 21872 oy almasına rağmen seçilememişti. 7 Haziran 2009 seçimlerinde Spa'dan aday olan Güler Turan 7980 oyla Flaman Parlamentosuna seçildi. Altı Türk kökenli vekilden birisi olan Güler'in başarısı tartışılıyor.

Veli Yüksel
Gazeteci Veli Yüksel 1971 Türkiye doğumlu. 2.5 yaşında ailesi ile birlikte Gent şehrine gelen ve tüm tahsil  hayatı Belçika´da geçen Veli Yüksel Gent Üniversitesi siyasal bilgiler fakültesinden mezun olduktan sonra Avrupa Hukuku üzerine master yaptı. Belçika'da CD&V Partisi, VRT kanalında editör olarak çalışan Veli Yüksel'i milletvekili adayı olarak gösterildi. Flaman Parlamentosu’na Doğu Flaman Bölgesi-Oost-Vlaanderen seçim bölgesinden CD&V’nin 3. sıra adayı olarak 9.053 tercih oyu aldı.

  • Güncelleme: 11.06.2009 00:35
  • Okunma: 6672

Yorumlar (23)Yorum Yap

  • ömer koşar

    Takdir edilecek bir durum.Birlik ve beraberlik olunca aşılamayacak engel yoktur.Eskişehirden tüm Emirdağlılara muhabbet dolusu selamlar.

  • CEMAL YALÇINER - BURSA

    BİR EMİRDAĞ LI OLARAK BENDE ÇOK SEVİNDİM.ÖNCELİKLE BU HEMŞEHRİLERİMİ KUTLUYOR, BAŞARILAR DİLİYORUM. ÇOK DA YARARLI OLACAKLARINA İNANIYORUM. EMİRDAĞLI, CESARETLİ VE MERT İNSANDIR. TBMM DE DE BİRKAÇ TANE EMİRDAĞ LIYA İHTİYAÇ VAR. BU ARKADAŞLAR DİLERİM TÜM EMİRDAĞLILARA ÖRNEK OLUR.SELAM VE SAYGILARIMLA.

  • KENAN

    SAYIN CENGİZ SAĞLAMIN DA DEDİĞİ GİBİ AVRUPA BİRLİĞİNİN YOLU EMİRDAĞDAN GEÇİYOR EYYY HÜKÜMET BUNU ANLA !!!!!!!!!
    AHH EMİRDAĞIM AHH SİZİN İÇİN HİZMET EDEN CENGİZ ABİNİN YERİ O MECLİS İŞİNİZ DÜŞÜNCE DEĞİL HER ZAMAN HATURLAYIN

  • İlyas Karaca

    Seçilen Millet Vekillerini tebrik eder başarılar dilerim. Yolunuz açık olsun.Öğretmen İlyas KARACA / Eskişehir

  • alpaslan_akta@hotmail.com

    BELÇİKADA 5 TANE TÜRKİYEDE HİÇ YOK.
    DURMAK YOK YOLA DEVAM.
    HAYDİ EMİRDAĞLI AYNAYA BAKALIM

  • OYTUN YENiLMEZ

    Demekki brukselde ve belcikada yasayan biz emirdaglilar artik akilanmaya basladik bir dahaki secime daha fazla E M i R D A G L I hemserimizi Sececegimize eminim..

    Oylarimizi bolmeye calisan bazi cevrelere bu iyi bir ders olup yataklarinda rahat uyuyamislardir.. :lol:

  • Mehmet Soylu

    Arkadaslar bunu yazan bi Emirdagli degil. Lutfen bi okuyun ,,,,, http://yenihaber.be/go.php?go=307121b&do=details&return=last_news&pg=1

  • Nuray Sakallı Açıkgöz

    Sizlerle gurur duymamak mümkün mü ?Avrupa da kaybolmadan ,kültürümüzü ,dilimizi, geleneklerimizi koruyarak, burada ben de , biz de varız diyerek oralara gelenleri kutlamamak ,gurur duymamak mümkün mü ?Teşekkürler szilere bizlere bunları yaşattığınız için.Çalışmalarınız artarak devam etmesi dileklerimle ve dualarımla....

  • metin edeer

    Secilen tum adaylara yeni donemde basarilar dileriz
    EYAD bruksel

  • aysel

    yalcin bulduk yalcin bulduk sen gonulerin birincicisin selamlar saygilar sevgiler yalcin bulduk birdaha secimlere kendine cok ama cok iyi bak insallah kazanacagiz her zaman arkanda olacagim

  • Baskonakli_Eskisehir_03

    Belcikada meclise giren (emirdagli) vekillere basarilar diliyorum...

    Ali, utanmiyonda teyze-oglu. Turist(nagmi deger DOLLAR) Ali, sen once kendin bir tebrik mesaji yazmasini ogren. Dr. Koycu'den kopya cekme. Sinifta kalirsin!!!

    Eskisehirden selamlar...

  • erhan okutan

    SEÇİLEN TÜM VEKİLLERİ KUTLAR,ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM.YUKARIDAKİ ARKADAŞA KATILIYORUM VE DİYORUMKİ EMİRDAĞ ANCAK VİLAYET OLURSA MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR.

  • ALi Karatoprak

    Secilen Millet Vekillerini candan Gonulden tebrik ediyorum,Mamleketimiz Milletimiz ve Bizler icin hayirli imza atmalarini temenni ederim.Allahin rahmeti ve bereketi uzerinize olsun diyorum...Belcika/Gent

  • gercek

    Belcikada yasayan sayin emirdagli hemsehirlilerim gùcùnùzùn varkina daha nasil varacaksiniz,iste gùc ortada birlesmeye devam edelim bizi hakir gorenlerin derslerini hep beraber sandikta, derneklerde,federesyonlarda birleserek verecegiz bundan sonra allah nasip ederse.

  • tumer

    acaba hangi ulke daha demokratik. kendi oz vatanimmi ? yoksa elin yurdumu ?

  • basri yöntem

    sayın vekil hemşehrilerimize tek tek tebrikler.gururlu ve onurlu görevlerinde başarılar .ordaki gurbetçilerizin sorunlarını en iyi şekilde halletmeye ve onların arkalarında böyle bir gücü alarak ordaki zaten var olan ağırlığını daha kuvvetlendirmeye,masaya yumruğunu vurarak bizde varız demeye,ordaki yaşam şartlarını daha üst düzeye taşımaya en iyi fırsat.hepsine bu aziz görevlerinde başarılar.gurbetçilerimize selamlar...

  • hakkı

    bizim emirdağ afyona bağlı oldukca bizim iş olmaz !

  • Dr.Erdoğan Köycü

    Seçilen Millletvekillerini cândan ve gönülden tebrik ediyor, memleketimiz, milletimiz ve bütün insanlık adına hayırlı hizmetlere imza atmalarını temennî ediyor.Yüce Allah'tan hepsine muvaffakiyetler diliyorum.

    Allah,yâr ve yardımcınız olsun.

    Dr.Erdoğan KÖYCÜ

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

    (Emirdağ Ekizce Köyünden)

  • aydin tapmaz

    secilen tum vekillerimize basarilar diler secilemeyenleride medeni cesaretlerinden dolayi kutlarim.insallah bidahaki sefere daha cok vekil gondeririz ki gucumuz ortaya ciksin tabiki EMIRDAGLI olsun bizim olsun

  • kursun

    Fatma Pehlivan nerede ? ,ode secildi ?

  • halil

    tüm vekillerimize başarılar dilerim .emirdağındaki siyasilerin kulakları çınlamıştır afyonun oyunlarına gelmeyinartık masaya yumrunuzu vurun ağam paşam işlerini bırakında bir tane olsun emirdağ çocuğunu ankaraya gönderelim selamlar

  • faki edeer

    tum vekillerimizi tebrik eder ileriki hayatlarinda basarilar temenli ederim

  • H.Halil Yigit

    Tum secilen vekillerimize basarilar diler,tebrik ederim.Vekil sayimizin partilerin hukumeti kurmalariyla birlikte artacagini umuyorum.