Ekim Ayı Portresi: Burhanettin Çil

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Ekim Ayı Portresi: Burhanettin Çil

1943 Eylül ayında Afyonkarahisar-Emirdağ - Çilli Mahallesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Emirdağ’da bitirdi.
1963 – 1964 Öğretim Yılında Emirdağ-Gedikevi Köyünde vekil öğretmenlik yaptı. Devlet memuru olarak 1967 tarihinde Emirdağ Ağır Ceza Mahkemesinde yazman olarak göreve başladı. Yarım kalan tahsilini 1969 yılında Adalet Bakanlığı bünyesinde “ Adalet Mektebi” ni bitirerek tamamladı. 1973 yılında yine Adalet Bakanlığı’nın açmış olduğu sınavı kazanarak İcra Müdürlüğü ünvanına sahip oldu. Yurdun çeşitli yerlerinde başarıyla yürüttüğü hizmetinin sonunda 1993 yılında emekli olarak görevinden ayrıldı.

Bugüne kadar üç kitabı yayımlandı. Bergüzar adlı şiir kitabı; aşk, sevgi, aile bireyleri ve doğa üzerine düzenlenmiştir. Bergüzar’da sevgiye ve sevgiliye saygı, hürmet vardır. Bunan yanında yanan yürek, köz olan sevda vardır. Bergüzar, aşk ve sevgi kitabıdır. Bergüzar’da; geçmişe özlem, yayla, göç, sevda, hayvancılık, töre, aile bağı gibi pek çok konuyu estetik unsurlar kullanarak şiirleştirdi. Kin ve nefretten uzak, sade, anlaşılır, sevecen ve yumuşak bir dil kullandı.

İkinci kitabı: Dem Vurur Teller ’deki şiirlerin tümü rubai tarzında yazılmıştır. Burada az sözcük ve yoğun imgelerle çok şeyi anlatmak istedi. Felsefi, tasavvufi ve hikmetli dörtlükleri ihtiva eden bu kitapta yine sevgi, hoşgörü, vefa ve kardeşlik gibi pek çok insani vasıfları şiirleştirmeye çalıştı.

Üçüncü kitabı; ‘Bizim Sokaklar’da şairliğinin duygusallığını ve duyarlılığını anılarına yansıtarak, mâzide kalan olayları, izlenimleri ve eleştirileri ilgi çekici bir anlatımla okuyucularına sunmaya çalıştı. Çil bu kitabında, anılarını şiirsel bir anlatımla ve roman tekniğine yakın bir üslupla ifade etti.

Burhanettin Çil, şiirde ulaştığı başarıyı düz yazıda da yakalayarak hayatının arşivinden seçtiği anıları, edebi bir üslûpla okuyucularına sunup’’ bu kubbede bâki kalan hoş bir seda‘’ bırakıyor.

Çil, şairliğinden gelen duygusallığını ve duyarlılığını anılarına yansıtarak mâzide kalan olayları, izlenimleri ve eleştirileri ilgi çekici bir anlatımla okuyucularına sunuyor.

Burhanettin Çil, 2017 yılında Eskişehir’de yılın ahisi seçildi. Pek çok şiir etkinliğinde görev alan Çil, edebiyat programlarının aranan bir ismidir.

  • Okunma: 9077

Yorumlar (1)Yorum Yap

  • Sabahaddin Sarı

    “Dem Vurur Teller” kitabındaki bir dörtlükte insanı ne güzel ifade etmiş: “İnsan bu dünyaya konan, göçendir, / Doğar, yaşar, ölür, bu bir gerçektir. / Güzel işler yapan, ışık saçandır, / Onlar ebediyen yaşayacaktır.” “Bergüzar” kitabındaki sözü de anlamlı; “Her Yaz Gurbetçimizin Gelişi İle Yüzü Gülen Taze Bir Gelindir EMİRDAĞ”.
    Eserleriyle, Emirdağ Vakfındaki hizmetleriyle güzel işler yapan Burhanettin ÇİL’i kutluyor, ailesi ve dostları ile birlikte sağlıklı, huzurlu uzun ömürler diliyorum.