Kasım Ayı Portresi Ali Şevki Demir

Ayın Portresi / Ayın Portresi

Kasım Ayı Portresi Ali Şevki Demir

Mart 1955 yılında Emirdağ ilçesinin Suvermez köyünde doğdu. Suvermez Köyünün efsane muhtarı Ali Çavuş ile Yıldız Hanım‘ın ilk çocuğudur.

İlk Okulu köyünde okuyan Ali Şevki Demir, Orta Okul tahsilini Bursa Kemalpaşa’da tamamladı. Eğitim hayatına Eskisehir Ticaret Lisesi ve Emirdağ Lisesinde devam eden Demir, Ocak 1970’te aile birleşimi çerçevesinde daha önce babasının çalıştığı Almanya’ya gitti. 1974 yılında Almanya’da Teknik Meslek Lisesinden mezun oldu. 1975 yılında Opel’in Bochum Fabrikasında işe başladı. O yıllarda Opel Bochum İşletmesinde ortalama üç bin Türk çalışıyordu. Opel Kadet, Ascona, Zafira ve Astra Modelleri bu fabrikada üretiliyordu.

Almanya’ya gelen ikinci kuşak olduğu için Almanca’yı gayet düzgün ve doğru kullanan Demir, söz konusu fabrikada kısım tercümanlığında görevlendirildi. Öte yandan fabrikada çalışan personelin sevgi ve takdirleriyle IG Metal Sendikasının işyeri temsilciliğine seçildi. Opel Fabrikasında çalışan Türk işçileri lojmanlarda kaldıklarından ötürü hafta sonlarını bunlara ayıran Demir, işçilerin sorun, istek ve dileklerini onlardan dinleyerek işyeri toplantılarında dile getirip çözmeye çalıştı.

İşçilerle yapılan kitlesel toplantılarda 10 bin kişiye hitap etti. Fabrikada çalışan Alman, Türk ve 101 milletten işçilerin sempatisini kazandı. 1987’de sendika temsilciliğinden işçi temsilciliğine seçildi. 25 bin kişi arasından seçilen 40 kişi arasına girdi. İşçi temsilciliği yönetim kurulu üyesi olarak işverenle yapılan görüşmelere katıldı. Almanya‘da bir işveren bir de sendika yetkilisinden oluşan yerel iş mahkemesinde fahri hakimlik görevi üstlendi. Bu görevini, IG Metal Sendikası Bochum Şubesi Yönetim Kurulu üyesi olarak yerine getirdi.
Bochum Belediyesinde iki dönem Yabancılar Meclisi Üyeliğinde bulundu.

1970/80’li yıllarda Türklerin buluşma ve vakit geçirme yeri olarak toplandıkları tren garları olumsuzluklar da içermekteydi. Türk gençlerini bu durumdan kurtarmak için altı arkadaşıyla birlikte ‘Türkiyem Spor‘ futbol takımını kurdu. Beş yıl ‘Türkiyem Spor’da yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.

Türk toplumunun birlik ve beraberliğini sağlamak amaçlı programlar düzenledi. ‘Türkiyem Spor‘ kısa zamanda Alman basınında örnek takım olarak gösterildi. ‘Türkiyem Spor‘ hâlen Alman Bal Liginde faaliyetlerine devam etmektedir.

17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminde ilk etapta toplanan 150 bin Alman Markıyla okul yapımına katkı sağladı. Daha sonra Alman dernek ve kuruluşlarıyla birlikte Gölcük Yazlık Beldesine ICS- Uluslararası Dostluk Okulunu yaptırıp, Milli Eğitim Bakanlığına armağan ettiler.

Hayatı boyunca Türkiye sevdasıyla dolu olarak pek çok yardım kampanyaları tertip etti.. Almanya Türk toplumu ve Türkiye için sosyal ve kültürel etkinliklerin öncüsü oldu.

3 evlat babası, 1 torun dedesidir. Büyük oğlu Mehmet, mekatronik eğitimi aldı, Opel’de çalışmaktadır. Oğlu Selçuk, Bochum Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olup Sony ve LG firmalarının Almanya temsilciliğinde çalışanlara tanıtım ve kurslar vermektedir. Kızı Yıldız, lise mezunu olup kendi işyerini işletmektedir.

Ayten Hanımla evli olan Demir, 2018’de emekli olarak hayatını yazın Türkiye’de, kışın Almanya’da geçirmektedir.

HAZIRLAYAN: ERTUĞRUL ALTINEL - ESKİŞEHİR

  • Güncelleme: 09.12.2020 21:08
  • Okunma: 18079

Yorumlar (0)Yorum Yap