21. Yüzyıl Emirdağ'ında Utanç Manzarası!

Haberler / Özel Haber

21. Yüzyılın içerisinde elektriksiz ev, çeşmesiz ev var deseler kimse inanmaz... Ancak Emirdağ'a 11 km, en yakın elektrik noktasına sadece 3 km uzaklıkta olan Tez Köyü'ne bağlı Güzle mevkiindeki yaşam şartları görenleri şaşırtıyor. Tez köyündeki yaylacıların kullandığı yolların büzlerinin konulması ve düzeltilmesiyle gayet düzgün bir yola sahip olan Güzle mevkiinde 5 hane ve 30'a yakın birey yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Ancak, Güzle mevkiinde öyle bir dünya düşünün ki en büyük ihtiyaçlarımızın başında gelen elektrik yok, su yok. Kanalizasyon ve telefonun oraya gelmesi bile rüyalarında olabileceğine inanıyorlar.

21. Yüzyıl Emirdağ'ında Utanç Manzarası! - Emirdag.gen.tr"Sesimizi duymuyorlar, doğuda bir tane haneye bile elektrik çeken devlet nerede?" diye sitem eden 60 yıldır o mevkiide yaşayan ve ailesiyle yaşam mücadelesi veren Hürü Güllü, bölgede yaşan en yaşlı kişi. 80'e dayanmış olan yaşına aldırmadan ağıldaki hayvanlardan süt sağıyor, hayvanları otlatıyor, sırtındaki çuvala doldurduğu pet şişelere su doldurup geliyor. Hürü teyzenin evinde 9 kişi ikamet ediyor. Oğlunun aldığı 80 model Renault ile Salı günleri Emirdağ pazarında yoğurt, süt ve peynir satarak yaşamlarını sürdürüyor. Hürü teyzenin tek istediği elektrik. Geceleri ağıla girdiğinde kafasını defalarca bir yerlere vurduğunu dile getiriyor.

21. Yüzyıl Emirdağ'ında Utanç Manzarası! - Emirdag.gen.trHürü teyzenin yanında yaşayan oğlu, gelini ve 6 çocuğu kışın Tez'de ikamet ediyorlar. Çocuklara soruyorum: "Burada neler yapıyorsunuz?" Verdikleri cevap "Hayvanlarla uğraşıyoruz. Su taşıyoruz. Kışında PİYO'da okuyoruz. Hava ısınınca buraya geliyoruz." şeklinde oluyor. Havanın kararmasıyla biten ve günün ışımasıyla devam eden hayatlar, 21.yüzyılda elektrikten çok insanca yaşama hakkı bekliyor.
21. Yüzyıl Emirdağ'ında Utanç Manzarası! - Emirdag.gen.tr